Maf

Het Mafcentrum is een van de vele jongerencentra die Nederland rijk is. Ontstaan in een kippenhok en met hulp van vele vrijwilligers verworden tot een landelijk bekend poppodium en jongerencentrum dat zich kan meten met de grotere discotheekzalen uit de regio. Het Mafcentrum bestaat sinds 1970 en vanaf 1975 is het jongerencentrum een officiële stichting geworden.

... Doelstelling:

De doelstelling van de Stichting Jeugd- en Jongerensociëteit Mafcentrum (zoals ‘t Maf officieel heet) luidt als volgt: jonge mensen de kans geven elkaar te ontmoeten en het organiseren van activiteiten die kunnen bijdragen tot ontspanning en vorming van jongeren. Om deze doelstelling te verwezenlijken heeft ’t Maf de beschikking over twee besturen (stichting- en jongerenbestuur), diverse commissies, ruim 100 medewerkers (allen vrijwilligers) en een eigen pand aan de Pastoor Leursstraat 12 in Maasbree.

Het Mafcentrum is als vrijwilligersorganisatie afhankelijk van de betrokkenheid van haar medewerkers. Maar weinig mensen zullen zich realiseren hoeveel werk het is om een jongerencentrum te runnen. Petje af voor alle mensen die zich belangeloos inzetten voor hun Maf. De vrijwilligers doen dit op allerlei manieren, bijvoorbeeld als barmedewerker, deejay, lid van de poetsploeg, organisator, bestuurslid etc. Alle activiteiten worden door deze trouwe groep mensen georganiseerd. Van idee tot uitwerking. En dat maakt het Mafcentrum voor veel jongeren zo leuk! Want bij welke andere horecagelegenheid mag je meedenken over het te voeren beleid? Waar kun je met je vrienden zelf bedachte activiteiten organiseren, krijg je de kans om dingen uit te proberen? Juist, nergens anders dan in ’t Maf.

Maf als poppodium en stichting
Het Mafcentrum staat vanaf haar oprichting bekend als indrukwekkend poppodium. In de eerste 15 jaar (’70-’85) vinden er maar liefst 250 (!) concerten plaats. Door de toenmalige medewerker Peter Martens werd in een interview het Mafcentrum in deze tijd omgedoopt tot het ‘Paradiso van het Zuiden’. Enkele van de bands die in deze periode in het Mafcentrum speelden zijn:

The Police (UK) Doe maar (NL)
C.C.C. inc. (NL) Gruppo Sportivo (NL)
Brinsley Schwarz (UK) Urbanus van Anus (BE)
Bots (NL) Sex Pistols (UK)
Troggs (UK) Janse Bagge Band (NL)
Normaal (NL) Nits (NL)
Vitesse (NL) Klein Orkest (NL)
Toontje Lager (NL)