Roy Bouten: "Overleg tussen Horster sozen en kroegen nodig"

Het is alweer bijna een maand geleden dat RickT zijn column hier plaatste.

Op Dreksbak was er al snel een discussie in de reactiepanelen, maar ook op twitter hebben we de Horster politici uitgedaagd te reageren. En wat bleek: alleen Roy Bouten van de PvdA durfde te reageren.
Na nog wat gepraat op twitter, en wat e-mailtjes op en neer was er dan vorige week dinsdag een heuze 'terras'-meeting. Helaas kon niemand van Dreksbak aanwezig zijn, maar op zich hebben o.a. Roy en Rick een constructief gesprek gehad.

En nu heeft Roy op z'n weblog er ook een artikel aan gewijd. Het komt er kort op neer dat de sozen en kroegen van Horst (aan de Maas) toch eens een keer rond de tafel moeten gaan zitten. Verder mogen de openingstijden van sozen wel wat verruimd worden (en gelijk gesteld worden aan die van café's). Tenslotte dienen ook de kroegen wel 'gecompenseerd' te worden, ook zij hebben het lastig te concurreren tegen kantines, keten en andere zuipgelegenheden.

Wij van Dreksbak zijn benieuwd hoe jij over zijn artikel denkt? Reageer hier, en vooral ook op Roy's blog!

Reacties

Randy schreef op :
Die sluitingstijd is inderdaad een punt dat zeer belangrijk is, 2 uur is gewoon veel te kort aangezien uitgaan tegenwoordig rond 12+ uur begint. Hierdoor heeft de niks als het soms een beetje druk is, vaak een veel jonger publiek binnen, aangezien dat jongere publiek wel op tijd uitgaat. Als gevolg hiervan blijft het oudere uitgaanspubliek ook vaak weg, terwijl dat ook zeker een doelgroep is waar de niks veel voor in petto heeft.
Gradje schreef op :
Wat ik wel opvallend vind is dat er niet echt over de locatie gesproken wordt. Mijn inziens, als niet-soosganger, is dat voor mij namelijk de grootste drempel. Ik heb ook geen idee of het vorige week op het terras is gesproken, en het zal uiteindelijk gewoon een geldkwestie zijn, maar ik denk dat dat issue groter is dan de sluitingstijd. Maar het lijkt me inderdaad wel gewoon eerlijk als het de sluitingstijd gelijk wordt getrokken met de rest van de horster kroegen.

Het zou zeker ideaal zijn als de kroegen qua programmering beter samenwerken met de sozen, maar daar zit geen directe winst voor bij voor de kroegen: wat zit er dan voor hun in? Waarom zou bijvoorbeeld De Lange een zaterdagavond zijn zaal leeg houden, zeker als alle soosgangers (gemiddeld) zo anti-Lange zijn. Daarnaast moeten zij ook gewoon een grote investering terugverdienen... (althans, ik neem aan dat een café verbouwen niet goedkoop is).
En idem voor blok 10: ik denk die het sowieso ook al wat moeilijker hebben, zou voor hun ook stom zijn als ze een zaterdagavond verplicht rustig aan doen.

Kortom: sluitingstijd verruimen zeker doen. Verder nog eens goed nadenken over de locatie, die is in mijn ogen het meest bepalend. Afstemmen programma zou leuk zijn, maar denk ik niet heel erg haalbaar.
I'm on a horse.
RoyBouten schreef op :
Gradje, allereerst wil ik even aangeven dat ik de reacties die op dreksbak geplaatst worden even naar m'n weblog kopieer. M'n weblog wordt gelezen door anderen dan dreksbak en ik zou het jammer vinden als zij jullie inhoudelijke reacties missen.

Dan inhoudelijk;
Als je kijkt naar de locatie zit je met een klein dilemma. Inhoudelijk ben ik het er mee eens dat de Niks perfect past binnen een horeca plein. Volgens mij moet een horeca plein een plek zijn waar iedereen terecht kan. Het dilemma zit hem er in dat een soos subsidie krijgt (Los van het feit of deze subsidieregelingen goed geregeld zijn). Je zult denk ik op te grote bezwaren stuiten als je dit als gemeente wil. Overheidssteun etc.

De winst voor de kroegen zit hem er in dat de soos geen concurrent is. Als de kroegen en sozen niet samenwerken zullen ze moeten concurreren om de klant. Als er in gezamenlijk overleg afspraken worden gemaakt dat de soos bepaalde avonden dat doet waar ze goed in is, en dat de kroegen dit laten gebeuren, dan zal de focus van een soos weer liggen op het aanbieden van muziek, entertainment die ze aan wil bieden, ipv avonden organiseren om de kas te spekken en mensen uit de kroeg te moeten houden. Als de soos één avond in de week flink investeert voor het grote publiek en de zaal zit vol en de kroegen de rest van de maand, of ze investeren beide wekelijks en de kroegen zitten drie kwart vol en de niks een kwart, dan hebben ze uiteindelijk allebei verdient.

Sluit me bij je aan met je twijfel of het haalbaar is, zal voor een groot deel aan de goodwill van beide liggen, maar it's worth a try!!
Gradje schreef op :
(Sorry, ik heb mijn reactie ook even op je weblog geplaatst)

Wat betreft de locatie: ik begrijp maar al te goed dat het bijna onhaalbaar is. Maar goed: de hele insteek van RickT's column was juist dat de Niks verplaatst zou worden. En net over dat punt schrijf je niet op je weblog. Het zou juist mooi zijn als de gemeente(/politiek) zich op een of andere manier hard zou kunnen maken daarvoor.
Ik ben zelf namelijk ook geen soos-ganger, en voor mij is de voornaamste reden dat het net iets te ver uit de buurt ligt. Als alles aan het plein te doen is, moet de Niks wel iets héél goed organiseren wil ik nog vanuit het plein naar de doolgaardstraat lopen. En andersom is het nu wel vaak zo dat ik 'gewoon' even bij Blok 10 binnen loop om te kijken wat daar te doen. Ik denk dat het ook voor veel jongeren de drempel enorm zou verlagen als het dichterbij lag.
Daarnaast is de huidige locatie, denk ik, ook steeds minder onwenselijk, aangezien ze nu ook al aan de andere kant van de Niks apartementen aan het bouwen zijn. Op die manier krijg je hoogstwaarschijnlijk ook steeds meer klagende mensen, die last hebben van overlast 's nachts. Dat zou ook een reden kunnen zijn om de Niks te verplaatsen.
Van de andere kant begrijp ik heel goed dat het lastig is om daar als gemeente geld in te 'investeren', daarnaast zit je dan ook snel met oneerlijke concurrentie tegenover diezelfde kroegen, aangezien een soos net als een kantine (neem ik aan?) geen moeilijke cursussen hoeft te doen en niet aan allemaal zware eisen hoeft te voldoen. Daarnaast zou het aan het wilhelminaplein eerder een 'kroeg gerund door jongeren worden' dan een echte soos. Althans: dat is een risico waar de vrijwilligers van de Niks erg voor uit zouden moeten kijken.

Wat betreft de samenwerking tussen kroegen en sozen: nu ik er verder over nadenk is dat denk nog lang niet het grootste probleem (denk ik). De Lange heeft een redelijk voorspelbaar programma (die organiseren gewoon iedere zaterdag wát, en de eerste zaterdag van de maand is altijd hetzelfde) en blok10 richt zich gemiddeld toch op een publiek wat net te oud is voor de soos (althans, ik zie dat de mensen die bij de Clash of de Coverbands staan te kijken gemiddeld ver ouder zijn dan mij, en ik zit volgens mij al aan de bovengrens van de Niks-doelgroep).
Ik denk ook dat Horst het probleem heeft dat er zoveel verenigingen zijn die allemaal hun eigen evenementen organiseren: ik noem het Horster Wei Feest, Harmoniefeesten, Buikschuiven, Zomercarnaval, Alcatrazz, etc... Wat dat betreft zou afstemming wel goed zijn, maar ik denk dat het nog moeilijker is dan sozen en kroegen onderling.

Maar nogmaals: als het lukt zou dat zeker goed zijn, maar toch ben ik sceptisch...
I'm on a horse.
collisiontammi schreef op :
Wij, Canix, hebben een uitstekende samenwerking met 'onze' buren, maar we hebben dan maar 2 kroegen in Lottum. Ook delen we een aantal bezoekers. Verder organiseren we weinig concerten meer op vrijdag, omdat de meeste toch richting Lange/Blok 10 gaat en/of de rest moet werken de dag erna.
Tonight at your house, it is not plouse
RoyBouten schreef op :
Dat van die reactie was niet persoonlijk naar jou gericht dus sorry overbodig :)
collisiontammi schreef op :
hehe, i know... ik wilde alleen even aantonen dat het ook op een andere manier kan. alhoewel in Lottum (of elk ander kleiner dorpje) de situatie anders zal zijn als in Horst natuurlijk.
Tonight at your house, it is not plouse
Roedie schreef op :
Ja, op de dorpen is er voor de jeugd veel minder te doen, juist daar komen de sozen op voor de jongeren. In horst word er door de hele horster horeca om de jongere gestreden, dan heb je het als Niks een stuk moeilijker. Tenminste dat is mijn id sinds ik met dreksbak overal wel eens langs kom.
RoyBouten schreef op :
En dat is denk ik nu net het probleem. Een kroeg kan een deel van de doelgroep voorzien maar zal nooit de sociale functie vervullen die een soos vervult. Dat bedoel ik ook met dat ze complementair aan elkaar moeten zijn. Als ik kijk welke rol Canix in de Lottumse samenleving vervult dan kan daar alleen maar van worden geleerd. Respect voor de gasten die dat voor elkaar krijgen!
San schreef op :
Leuke en zinvolle discussie waar we hopelijk met zijn allen verder door komen waardoor het uitgaan in Horst nog aantrekkelijker wordt gemaakt voor iedereen!

De locatie is idd een probleem, zoals Grad al aangeeft is het te 'ver' lopen en gebeurt dit ook niet zo snel, een plekkie in het dorp lijkt me ideaal en ook gezellig :) Oneerlijke concurrentie zie ik daar niet zo in, wel in andere dingen maar dat is even en een andere zijstraat dan waar hier over wordt gepraat.
Verder is het inderdaad zeeeeer vervelend dat we ingesloten worden door appartementen die waarschijnlijk het nummer van OJC Niks er gratis bijkrijgen... Ma ja, daar doe je niks tegen.
Maarten schreef op :
Zoals er al meer is aangegeven denk ik idd ook dat de locatie van Niks het grootste probleem is en de problemen zullen alleen maar groter met het vol bouwen van de omgeving! Verplaatsen van de locatie naar het dorp hoeft geen probleem te zijn maar dan zal de Niks bereidt moeten zijn om dingen anders te regelen. Je zou kunnen zoeken naar een partner (horeca) die de ruimte gebruik en dan dus gewoon dezelfde regels heeft als de overige kroegen en dat Niks het gebouw voor actiiviteiten gebruikt (volgens mij gaat het in Venray ook op deze manierin Café 't Podium). Wat ook een mogelijkheid kan zijn is dat je 'de drankprijs' gelijk legt met de rest van horeca en ook dan zullen er weinig horecaondernemers tegen zijn denk ik !! Want ik denk dat de verschillende kroegbazen dat vooral als struikelblok zullen zien als dat niet veranderd want dan gaat iedereen alleen maar daar voor de prijs heen wat de sfeer dus ook niet zal bevorderen.

Over het organiseren van activiteiten kun je ook verschillende visies hebben. Het is goed als de verschillende horecagelegenheden en de Niks daarin in afstemming gaan proberen te vinden maar ik denk dat dit nauwelijks te doen is. Want een horecagelegenheid wil, denk ik, zelf bepalen wanneer hij wat doet. Daarnaast is er buiten Horst zoveel te doen vanaf April tot en met September alleen al overal kermissen dat het weing zin heeft. Ik heb bij Steppin-in aardig wat activiteiten georganiseerd en je had werkelijk nooit een activiteitvrije dag.

Activiteiten afstemmen is volgens mij onmogelijk, verplaatsen misschien lastig wat dan wel...... Ik denk dat de gemeente Horst moet investeren in de mensen achter Niks. Niet dat die jongens slecht werk doen, ik ben zelf 2 jaar vrijwilliger geweest, maar volgens mij is de groep niet verschillend genoeg. Allemaal van dezelfde groep en met dezelfde smaak. Dit veranderen is heel erg lastig maar meer verschillende activiteiten en meer mensen die meepraten over hoe het anders moet is echt noodzakelijk dus deze discussie is in ieder geval een goed begin.....
Dont worry about a thing, cause every little thing gonna be all right.
collisiontammi schreef op :
Een andere locatie zal het probleem niet oplossen als er geen goede afspraken van tevoren gemaakt zijn.
Tonight at your house, it is not plouse
leonlitjens schreef op :
Wat mij verbaast in deze discussie is de eigen verantwoordelijkheid van sozen. Op het moment dat er problemen zijn met programmering waarom neemt men dan niet zelf het initatief om te komen tot een overleg met de horeca. Waarom zou hier de politiek hier een rol in moeten of willen spelen? Jeugd/jongeren worden steeds mondiger en hebben laten blijken ook goed met verantwoordelijkheid te kunnen omgaan. Waarom zouden zij in dit verband bemoedert moeten worden? Als het echt een probleem is neem dan als sozen gezamelijk niet het initatief om dit probleem aan te pakken? Daarnaast de volgende vragen: Is een soos en doel of een middel? Zoja, wat is dan het doel? Welke groepen van de jeugd/jongeren worden hiermee bedient? Is er nog behoefte en zoja wat zijn dan de behoeftes? Wie moet of kan deze doelen het best invullen en welke middelen zijn hier voor nodig? Wie moet die middelen ter beschikking stellen? Hoeveel mag het kosten? Wat is de prioriteit van dit middel irt tot andere prioriteiten voor jeugd en jongeren? Ik stel deze vragen omdat ik vind dat de discussie die hier gevoerd wordt te smal is en een goede anlyse ontbreekt. Op een terras wordt iets geroepen en gelijk wordt geroepen 'dit en dit' moet gebeuren. Mi werkt het zo niet en ik vind het te gemakkelijk en ook voorbij gaan aan de eigen verantwoordelijkheid van jongeren. Ik heb jaren in het bestuur van de Vlies gezeten dus ik ken het jeugd- en jongerenwerk van binnen uit. Een belangrijke waarde die wij toen met elkaar deelde was het uitgaan van eigen kracht. Ik mis dat in deze discussie alsmede een goede anlayse vd de problemen en de doelen die bereikt moeten worden. Misschien blijkt dat de doelen al bereikt zijn of dat de behoeftes al ingevuld zijn. Het redeneren in de trant van het is en het moet er DAAROM blijven vind ik te makkelijk. Ik plet hier dus niet dat de sozen etc. geen bestaansrecht hebben of dat ze niet ondersteunt mogen/moeten worden. Ik pleit voor een goede discussie op basis van een goede analyse en nav daarvan kijken wie, wat en hoe moet gaan doen. L. Litjens - lijsttrekker CDA
Gradje schreef op :
Op de eerste plaats leuk dat je hier reageert! Ik ben het grotendeels met je eens (met name de vraag waarom sozen zelf geen contact zoeken met horeca), en ik vind dat je een aantal zeer terechte vracgen stelt.

Toch is er denk ik één ding waar specifiek de Niks het moeilijk mee heeft: de groeiende concurrentie van café's als Blok 10 en de Lange (en het horster uitgaansleven in z'n geheel). Ik ben namelijk bang dat ze in een soort vicieuze cirkel zijn beland: er komen relatief weinig mensen omdat er genoeg dingen in het centrum van horst te doen zijn, maar doordat er minder mensen komen, heeft de Niks (zo ik begrijp) ook weer minder geld om een vet programma te maken (en de wat grotere namen te trekken) en blijven zo ook de mensen weg.

Een ander deel daarbij is de huidige locatie (ook de reden dat deze hele discussie op gang is gekomen): de Niks ligt op het moment op een 'moeilijke' plaats: doordat ze nét te ver van de horster kroegen af liggen, zal de horster jeugd minder snel eens even bij de niks binnen lopen om te kijken of er wat te doen is. De vraag is alleen wat een betere locatie zou zijn, of daar geld voor beschikbaar is en of het wenselijk is. En dat zijn denk ik lastige vraagstukken waar je inderdaad een goede analyse voor moet doen.

Tel daarbij op dat ze van de gemeente een sluitingstijd opgelegd krijgen die vroeger is dan dat de café's in Horst sluiten waarmee ze een nog minder aantrekkelijke locatie worden voor een avondje uit.

Ik denk dat we in ieder geval samen kunnen vaststellen dat er veel is veranderd in het Horster uitgaansleven: naar mijn gevoel is er tegenwoordig veel meer te doen voor de jongeren dan pakweg tien jaar geleden, en ook de manier waarop jongeren uitgaan is veranderd. Een voorbeeld van die veranderingen is bijvoorbeeld het 'verdwijnen' van De Vlies. Afhankelijk van wat het doel van De Vlies is, zou je kunnen zeggen dat ze inderdaad hun bestaansrecht hebben verloren: als je vindt dat het een plaats is waar jongeren/tieners bij elkaar kunnen komen dan zijn ze inderdaad overbodig geworden. Om welke reden dan ook. Misschien verliest de Niks om die reden ook wel hun bestaansrecht.
Máár ik vind juist niet dat een plaats als de niks een plaats is 'waar jongeren bij elkaar kunnen komen'. Het is een plaats waar Horster jongeren bij elkaar kunnen komen, én wat meekrijgen van de huidige cultuur, waar zeer verschillende muziekstijlen aan bod komen en waar nog stiekem een beetje gerebelleerd kan worden tegen de oudere generaties. Een plaats voor jongeren die De Lange of Blok 10 niks vinden, maar zelf wat 'alternatiever' zijn. Maar door bovenstaande redenen gaan die mensen (denk ik) steeds minder vaak naar Niks, maar dan 'toch maar' naar De Lange of Blok 10.

En als de gemeente die visie deelt, en ook inziet dat het op het moment 'wat minder' gaat met De Niks, dan moeten ze zich eens beraden of ze willen helpen.
I'm on a horse.
RickT schreef op :
Quote: leonlitjensWat mij verbaast in deze discussie is de eigen verantwoordelijkheid van sozen. Op het moment dat er problemen zijn met programmering waarom neemt men dan niet zelf het initatief om te komen tot een overleg met de horeca. Waarom zou hier de politiek hier een rol in moeten of willen spelen? Jeugd/jongeren worden steeds mondiger en hebben laten blijken ook goed met verantwoordelijkheid te kunnen omgaan. Waarom zouden zij in dit verband bemoedert moeten worden? Als het echt een probleem is neem dan als sozen gezamelijk niet het initatief om dit probleem aan te pakken? Daarnaast de volgende vragen: Is een soos en doel of een middel? Zoja, wat is dan het doel? Welke groepen van de jeugd/jongeren worden hiermee bedient? Is er nog behoefte en zoja wat zijn dan de behoeftes? Wie moet of kan deze doelen het best invullen en welke middelen zijn hier voor nodig? Wie moet die middelen ter beschikking stellen? Hoeveel mag het kosten? Wat is de prioriteit van dit middel irt tot andere prioriteiten voor jeugd en jongeren? Ik stel deze vragen omdat ik vind dat de discussie die hier gevoerd wordt te smal is en een goede anlyse ontbreekt. Op een terras wordt iets geroepen en gelijk wordt geroepen 'dit en dit' moet gebeuren. Mi werkt het zo niet en ik vind het te gemakkelijk en ook voorbij gaan aan de eigen verantwoordelijkheid van jongeren. Ik heb jaren in het bestuur van de Vlies gezeten dus ik ken het jeugd- en jongerenwerk van binnen uit. Een belangrijke waarde die wij toen met elkaar deelde was het uitgaan van eigen kracht. Ik mis dat in deze discussie alsmede een goede anlayse vd de problemen en de doelen die bereikt moeten worden. Misschien blijkt dat de doelen al bereikt zijn of dat de behoeftes al ingevuld zijn. Het redeneren in de trant van het is en het moet er DAAROM blijven vind ik te makkelijk. Ik plet hier dus niet dat de sozen etc. geen bestaansrecht hebben of dat ze niet ondersteunt mogen/moeten worden. Ik pleit voor een goede discussie op basis van een goede analyse en nav daarvan kijken wie, wat en hoe moet gaan doen. L. Litjens - lijsttrekker CDA
Poe he, dit stuk moest ik echt 10x lezen.
De Niks heeft zeker bestaansrecht in Horst aangezien er genoeg jongeren rond lopen die houden van: rock, ska, reggae, techno, drum n bass, dubstep, indie, jazz, singer-songwriter, house, metal, hip hop etc etc en dit aanbod ontbreekt in Horst. Die jongeren zie je vervolgens wel weer tijdens feesten in Eindhoven, Venlo, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Tilburg. Echter hebben deze jongeren weinig zin om weggestopt te worden ergens tussen twee appartementencomplexen in. Verder is de Niks voor en door jongeren/de doelgroep (itt tot bijv de Vlies en de Joho) dus bestaansrecht is er altijd.

En ik als 22-jarige heb daar geen analyse van 50+ kantjes voor nodig om dat te kunnen constateren, ik heb er wekelijks mee te maken, politici wellicht wel. Vandaar dat terras gesprek om het eens aan te kaarten bij de politiek. Jullie zijn tenslotte volksvertegenwoordigers, ook voor jongeren en ik ben blij dat de PvdA dat inziet en met een initiatief komt.

Bedankt voor de reactie trouwens, mooi om te zien dat de lokale politiek ook mee leest op Dreksbak.
Maarten schreef op :
Deze discussie wordt idd mss te smal gevoerd en het is zeker belangrijk dat de Niks zelf in overleg gaat met de horeca. Ik ben echter van mening dat iedereen op dit moment aan het knokken is voor z'n eigen publiek in Horst. De Lange, Blok 10, 't Centrum en Liesbeth proberen op hun eigen manier de klant te bedienen en zo binnen te halen. Ik denk niet dat die ook nog eens rekening gaan houden met 'de wensen van OJC Niks'. Een samenwerking tussen Ojc Niks en horecagelegenheden om iets op het plein te organiseren zou dan wellicht een idee kunnen zijn. Al vraag ik me af of dit te realiseren is ivm hun verschillende rechten en plichten. Er wordt dus ook niet gevraagd aan de politiek om 'de jongeren' te bemoederen maar om samen na te denken over een oplossing. De politiek kan in deze zaak dus een adviserende rol gaan hebben. Dit lijkt me ook zeer relevant bij zaak aangaande het verhogen van de sluitingstijden of zoals in het stuk van Rick T. werd gesproken over een andere locatie. Daarnaast kan een goedlopende soos een uithangbord zijn voor Horst. Kijk maar naar Perron 55 in Venlo en de Bosuil in Weert.

Natuurlijk zijn er bij Niks ook dingen die je mogelijk zou moeten veranderen zo denk ik zelf dat je met veel gratis activiteiten meer mensen binnen haalt die uit nieuwsgierigheid een kijkje komen nemen en de Niks moet mijn inziens ook proberen een diversere vrijwilligersgroep te krijgen.

Ik ben het helemaal eens met Rick dat het op dit moment niet leuk is om naar de Niks te gaan ook vanwege de ligging tussen twee appartementencomplexen in. De sfeer is gedaald tot nul komma nul en dat was vroeg met de skatebaan erbij een stuk anders. Om dan ook nog de gezelligheid op het plein in Horst-centrum te verlaten voor de betonnen stilte van Niks is voor veel mensen de moeite niet waard. Ook het feit dat er nog steeds jongeren zijn die zich keihard in willen zetten voor hun leeftijdsgenoten bewijs dat de Niks idd bestaansrecht heeft.

Het is trouwens wel fijn dat er meer politieke partijen zijn die er op reageren want ik ga al eerder aan hoe meer mensen meedenken hoe makkelijker het wordt om te kijken wat er aan de situatie gedaan kan worden....
Dont worry about a thing, cause every little thing gonna be all right.
RoyBouten schreef op :
Goed om te lezen dat de discussie breed gevoerd gaat worden. Goed dat iedereen mee denkt en discussieert.

Quote: leonlitjensWaarom zou hier de politiek hier een rol in moeten of willen spelen?
Omdat de politiek een verantwoordelijkheid heeft voor de sozen. Met alle respect Leon; Er zijn vele kroegen in Horst aar betaalde krachten rondlopen die hele dagen hebben om programmeringen rond te krijgen, overleggen met elkaar te voeren, initiatieven uit te werken en dergelijke. Sozen daarentegen moeten het hebben van hun vrijwilligers en wat ons betreft moeten die hun tijd vooral steken in het organiseren van creatieve activiteiten. Ik ben er van overtuigd dat zij dat als geen ander kunnen. In plaats van dat ze daar nu al hun tijd in investeren zetten ze nu hun energie om in het voeren van concurrentie met horeca. Een duidelijk oneerlijke strijd. Een tweede reden waarom wij als politiek er iets mee te maken hebben is omdat wij als politiek de regel hebben bedacht dat kroegen vrije sluitingstijden hebben en sozen om twee uur dicht moeten. Kort gezegd; onze regels zijn een deel van het probleem en dus van de oplossing. Een laatste reden is dat ik denk dat wij als hoeder van het algemeen belang een factior kunnen zijn die zowel kroegen als horecagelegenheden bij elkaar brengen.

Quote: leonlitjensJeugd/jongeren worden steeds mondiger en hebben laten blijken ook goed met verantwoordelijkheid te kunnen omgaan. Waarom zouden zij in dit verband bemoedert moeten worden?
Helemaal me eens, jij weet echter net zo goed als ik dat, ondanks dat de jeugd mondiger is geworden de samenleving verdomd slecht naar de jeugd luistert. Daar waar de jeugd donders goed uit kan leggen dat ze recht hebben op een skatebaan weigert de buurt te luisteren. Daar waar we in de gemeente een pannakooi, een JOP of welke voorziening dan ook voor jongeren willen plaatsen stuiten we op verzet. En niet omdat de mensen luisteren naar die mondige jeugd, maar omdat de mensen een beeld hebben dat ze niet willen veranderen, hoe goed het verhaal van de jeugd ook is.

Het is tenslotte aan de 'digitale' mondigheid van de jeugd (via dreksbak.nl en twitter) te danken dat deze discussie gevoerd wordt. Ik zou op dit punt dan ook aan willen sluiten bij de opmerking van maarten;

Quote: maartenEr wordt dus ook niet gevraagd aan de politiek om 'de jongeren' te bemoederen maar om samen na te denken over een oplossing.
Nogmaals, ik ben blij dat we de discussie breed voeren en ik hoop dat we langzaam naar het ideaal (in mijn optiek dan) toe gaan, Een Horster centrum waar voor ieder wat is, en waar zeker een plek is voor een goed jongerencentrum.
RoyBouten schreef op :
Reactie op mijn weblog...

In de reacties wordt veelal de nadruk gelegd op OJC Niks, doordat zij in Horst gevestigd zijn. Met de groei van Horst denk ik dat ook andere sozen in de voormalige kerkdorpen hier meer problemen mee ondervinden.

Om even op een stelling terug te komen...In een raadsvergadering (dacht april of mei) is aangegeven dat een gesprek tussen de horeca en sozen gewenst is. Verdere acties heb ik er nog niet over gehoord.

Wat betreft regelgeving kun je kroegen en sozen niet gelijk trekken. Kroegen bestaan uit professioneel (betaald) personeel, sozen eigenlijk altijd uit vrijwilligers. Je kunt taken/uitvoering van een vrijwilliger niet gelijk trekken aan een professional.
Door gebruik te maken van vrijwilligers en subsidie en door het niet winstgevende karakter van sozen kan hier ook een lagere drankprijs gehaald worden. Toch is dit niet de bottleneck voor café's, lijkt me. Bij iedere prijsverhoging wordt er even gezeurd, waarna er later nog net zoveel gedronken wordt. Althans, dat is de indruk die ik krijg.

Qua programmering is het onmogelijk om iedere kroeg/soos haar 'eigen' avond te geven waarop de rest weinig tot niets programmeert. Wel kan rekening gehouden worden met de soort programmering. Een beginnende bandjes wedstrijd hoort per definitie in een soos thuis en niet in café, om maar eens iets te noemen.

Toch denk ik dat we, met goed onderling overleg, toch zover kunnen komen dat de sozen weer goed bezochte activiteiten krijgen zonder dat de horeca daar veel last van ondervindt.
RoyBouten schreef op :
Reactie op mijn weblog...

Dag Roy, Binnenkort zal ik een stukje schrijven over de "vervelende vorm"van kroegbezoek. In de eerste plaats vind ik dat de kroegen om twee uur moeten sluiten. We willen immers de jongeren van de drak afhelpen, nietwaar. Vervolgens heb ik de grootste problemen met de ZZp'ers , de Zwaar zuipende Polen. Die buiten de disco's om achterbakken vol bierflessen uitkeren aan de dicobezoekers. De kroegbazen vervult dit met ergernis, en duidelijk te begrijpen.
RoyBouten schreef op :
Reactie op mijn weblog...

Ik ben zelf al 4 jaar vrijwilliger van OJC Canix en tegelijkertijd programmeur. Wat ik in deze jaren heb geleerd is dat je op een paar manieren mensen in de soos kunt krijgen (zoals ik het begrijp is dit een beetje moeillijk voor de niks), dit kun je namelijk bereiken door iets op een 'dode' dag te plannen (dit is heus wel mogelijk) maar het belangrijkste is dat je iets speciaals op het programma zet. Je moet gewoon echt je best doen en vooral leren van je fouten; met gewoon een bandje plannen red je het niet. Wat betreft de samenwerking met de verschillende programmeringen, dit lijkt mij gewoon onmogelijk. Als verschillende café's dit al moeilijk met elkaar kunnen laat staan dat je hier nog een soos bij kunt betrekken. Het is trouwens niet zo dat een soos vrij spel heeft qua drank vergunningen en dergelijken zoals bij een van de reacties wordt geopperd.
RickT schreef op :
"Ik ben zelf al 4 jaar vrijwilliger van OJC Canix en tegelijkertijd programmeur. Wat ik in deze jaren heb geleerd is dat je op een paar manieren mensen in de soos kunt krijgen (zoals ik het begrijp is dit een beetje moeillijk voor de niks), dit kun je namelijk bereiken door iets op een 'dode' dag te pla"

Probleem is dat Horst wat minder 'dode' dagen kent dan Lottum ;)
leonlitjens schreef op :
Bedankt voor de reacties. Ik ga er op reageren. Waar ik als eerste op wil reageren is Gradje. Hij stelt het volgende: ?Toch is er denk ik één ding waar specifiek de Niks het moeilijk mee heeft: de groeiende concurrentie van café's als Blok 10 en de Lange (en het horster uitgaansleven in z'n geheel). Ik ben namelijk bang dat ze in een soort vicieuze cirkel zijn beland: er komen relatief weinig mensen omdat er genoeg dingen in het centrum van horst te doen zijn, maar doordat er minder mensen komen, heeft de Niks (zo ik begrijp) ook weer minder geld om een vet programma te maken (en de wat grotere namen te trekken) en blijven zo ook de mensen weg.?

Laten we eerlijk zijn tegen elkaar. Ook voordat we weer een bruisend centrum kregen trok OJC Niks geen volle zalen en al jaren heeft men problemen om de touwtjes aan elkaar te knopen. Ik weet dit nog uit mijn tijd dat ik in het Vliesbestuur zat en dat wordt nog eens bevestigd sinds ik als wethouder van een andere kant naar de materie mag kijken. Je kunt het ook omdraaien en dat is dat doordat Horst-centrum meer mensen trekt het voor een jongerencentrum makkelijk moet zijn om meer mensen te trekken. Dus een bruisend centrum biedt dus ook kansen (Durf eens te denken in kansen ipv beperkingen/bedreigingen). De kernvraag is en blijft waar zit de jeugd/jongeren op te wachten. Dus is er nog wel behoefte en zoja in welke vorm. Daar moet men op inspelen. Dit is niet makkelijker en het stelt steeds meer eisen aan een bestuur. Maar waar het omgaat is jeugd en jongeren een goed aanbod te geven van veilige ontspanningsmogelijkheden. Daar staan we als overheid voor en als dit door de markt wordt opgepakt is dat prima. Gebeurd dat niet of onvoldoende dan heeft de overheid pas een taak. In het verleden zijn juist sozen etc. opgericht om die redenen (vaak mbv de overheid en de kerk).

Mbt de plaats: eerst ging de Horst aan de Maas jeugd/jongeren ver weg stappen. Er was nl. niets in Horst aan de Maas. Nu hebben we een bruisend centrum waar wekelijk 1.000-1.500 jongeren verblijven. Het is nu dus makkelijker dan in het verleden om jongeren te trekken. Dit omdat Horst-centrum dichterbij Niks ligt dan bijvoorbeeld Helden-centrum. Dus uiteindelijk gaat het om het aanbod, de toegevoegde waarde en het vervullen van behoeftes. Een lokatie in het centrum zal het makkelijk maken. Dat klopt maar dan zullen ook de overige omstandigheden hetzelfde moeten zijn nl. huurprijs en bierprijs. De vraag is of een jeugd-jongerencentrum een dergelijke exploitatie aankan. Met mijn ervaring als penningmeester van de Vlies zeg ik dat dat niet lukt. Moet de overheid dan vele ? er aan bijdragen? Misschien wel. Om deze vraag te beantwoorden zul je moeten bepalen of er bepaalde behoeftes niet of onvoldoende voor een groot deel van de jeugd-jongeren worden ingevuld. Gezien deze vragen zul je dus of je wilt of niet een goede analyse moeten maken. Dan pas kun je nl. pas echt kijken en bepalen wat er moet gebeuren. Dit is a part of the job of je nu leuk vind of niet, RickT.

Nogmaals een quto van Gradje: ?Máár ik vind juist niet dat een plaats als de niks een plaats is 'waar jongeren bij elkaar kunnen komen'. Het is een plaats waar Horster jongeren bij elkaar kunnen komen, én wat meekrijgen van de huidige cultuur, waar zeer verschillende muziekstijlen aan bod komen en waar nog stiekem een beetje gerebelleerd kan worden tegen de oudere generaties. Een plaats voor jongeren die De Lange of Blok 10 niks vinden, maar zelf wat 'alternatiever' zijn. Maar door bovenstaande redenen gaan die mensen (denk ik) steeds minder vaak naar Niks, maar dan 'toch maar' naar De Lange of Blok 10.?.

Als die behoefte er is bij de jeugd/jongeren dan heeft Niks een bestaansrecht. Echter de kernvraag is hoeveel jongeren/jeugd zit daar op te wachten. Zijn dit er duizenden of enkele. Mi is dit geen grote groep. Jeugd/jongeren waar ik mee praat zijn juist erg tevreden. Jeugd- en jongerenwerk is meer dan een skatebaan en/of een JOP. Het is ook zorgen voor goede en veilige uitgaansvoorzieningen. Mi zijn we daar in geslaagd. De laatste jaren is Horst weer een bruisend uitgaanscentrum geworden waar jeugd en jongeren wekelijks veel plezier hebben. Maar het is ook goede en veilige scholen, veilige verkeersverbindingen, goede sportvoorzieningen maar ook de mogelijkheid hebben om een centje te kunnen bij verdienen. Dus ook een krachtige economie is in het belang van jongeren. Nu vind ik dat de discussie gaat vaak over die skatebaan en/of een JOB (dus erg smal). Mi en dat is ook wat ik hoor van jeugd/jongeren is dat daar maar een kleine groep is die daar op aan het wachten is. Dat wil niet zeggen dat deze zaken niet geregeld moeten worden. Ik zeg dit omdat mi we een 9 hebben en we zijn bezig om er een 10 van aan het maken. Ik stel dit krachtig om eens een keer te spiegelen. Ik hoop dan ook dat ik jullie op dit punt uitdaag. Ik ben het dan ook niet eens met Roy dat we niet luisteren naar jeugd en jongeren. We luisteren en we realiseren zaken die voor jeugd en jongeren van belang zijn (zie het voorgaande). Echter luisteren wil niet altijd zeggen dat we dat gaan doen wat iemand vertelt. Zo zit het leven niet in elkaar. Het is steeds het stellen van prioriteiten en het afwegen van belangen. Daarnaast hebben we ook nog met wetgeving te maken. Draai het nu eens om en durf dan ook te zeggen dat we het goed voor elkaar hebben maar dat het op bepaalde punten beter kan. Oftewel maak van een 9 een 10 of het glas is halfvol ipv half leeg.

Ik wil verder nog reageren op de quote van RickT: ?De Niks heeft zeker bestaansrecht in Horst aangezien er genoeg jongeren rond lopen die houden van: rock, ska, reggae, techno, drum n bass, dubstep, indie, jazz, singer-songwriter, house, metal, hip hop etc etc en dit aanbod ontbreekt in Horst. Die jongeren zie je vervolgens wel weer tijdens feesten in Eindhoven, Venlo, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Tilburg. Echter hebben deze jongeren weinig zin om weggestopt te worden ergens tussen twee appartementencomplexen in. Verder is de Niks voor en door jongeren/de doelgroep (itt tot bijv de Vlies en de Joho) dus bestaansrecht is er altijd.?

Als dit het geval is dan moeten deze jongeren ook naar OJC Niks getrokken kunnen worden. Mi hangt dit niet direct plaats met de plek. Ik geloof nl niet dan jongeren naar Eindhoven, Venlo, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Tilburg reizen als ze het ook om de hoek kunnen krijgen. Vragen die ik dan stel: Is de programmering wel goed? Zijn er wel voldoende jongeren die dit willen of wil wel toch de mainstream die De Lange en Blok 10 aanbieden. Ik wil de jeugd/jongeren dan ook wel eens uitdagen om eens te kijken wat we kan binnen hun eigen mogelijkheden ipv alleen te benoemen wat anders moet maar wat buiten hun invloedcirkel ligt. Anderzijds zijn we ook gewoon Horst en geen grote stad. Het is altijd al zo geweest dat in grote steden het culturele en het horeca aanbod groter zijn dan op het platteland. We moeten dus ook realistisch zijn mbt ambities. Zelfs in Venlo heeft perron 55 het lastig terwijl daar het aantal jongeren/jeugd vele malen groter zijn dan in Horst.

Roy je volgende quote is echt te kort door de bocht: ?Omdat de politiek een verantwoordelijkheid heeft voor de sozen. Met alle respect Leon; Er zijn vele kroegen in Horst aar betaalde krachten rondlopen die hele dagen hebben om programmeringen rond te krijgen, overleggen met elkaar te voeren, initiatieven uit te werken en dergelijke. Sozen daarentegen moeten het hebben van hun vrijwilligers en wat ons betreft moeten die hun tijd vooral steken in het organiseren van creatieve activiteiten. Ik ben er van overtuigd dat zij dat als geen ander kunnen. In plaats van dat ze daar nu al hun tijd in investeren zetten ze nu hun energie om in het voeren van concurrentie met horeca. Een duidelijk oneerlijke strijd.?

Als je het hebt over concurrentie moet je alles in ogenschouw. Ik weet uit eigen ervaring dat de brutomarge in een jongerencentrum vele malen hoger is dan in de reguliere horeca. Dit omdat men geen loonkosten heeft. Als je het hebt over concurrentie moet je alles in ogenschouw nemen. Dit is echt te kort door de bocht. Daarnaast gaat het het om het invullen van een behoefte. Daar gaat het om en nergens anders. De eerst zijn doelredenaties die gevoerd worden vanuit eigen behoud. Als het daar om gaat moeten we dat ook gewoon zeggen.

Misschien dat de indruk bestaat dat wij niets willen op dit gebied. Dat wil ik nadrukkelijk ontkrachten. Ik wil daar mijn stuk spiegelen om daarmee ook meer objectiviteit te krijgen in de discussie. Vind dat de discussie nu teveel gevoerd wordt vanuit het gegeven dat het glas half leeg is. Terwijl in mijn perceptie het glas half vol is. Ik vind het dan ook van belang dat jongeren eigen verantwoordelijkheid nemen en mi kunnen ze dat goed. Mi ligt mn ook daar de grootste toegevoegde waarde van jeugd- en jongerencentra. Graag zou ik hier ook nog een reactie op willen krijgen.
Lennart schreef op :
mi?
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Sjors schreef op :
Mijns inziens ;)
RoyBouten schreef op :
Leon, je zegt dat mijn quote over concurrentie te kort door de bocht is en geeft daarvoor het volgende voorbeeld;

Quote: leonlitjensAls je het hebt over concurrentie moet je alles in ogenschouw. Ik weet uit eigen ervaring dat de brutomarge in een jongerencentrum vele malen hoger is dan in de reguliere horeca. Dit omdat men geen loonkosten heeft. Als je het hebt over concurrentie moet je alles in ogenschouw nemen. Dit is echt te kort door de bocht. Daarnaast gaat het het om het invullen van een behoefte. Daar gaat het om en nergens anders. De eerst zijn doelredenaties die gevoerd worden vanuit eigen behoud. Als het daar om gaat moeten we dat ook gewoon zeggen.
In mijn oorspronkelijke stuk op mijn weblog, waar hier ook aan gerefereerd wordt zeg ik letterlijk het volgende;

Maar ook voor de kroegen valt een lans te breken. Daar waar kroegen aan allerlei strenge wetgeving moeten voldoen lijkt het of bed and breakfasts, toeristische instellingen, sozen, keten, kantines en anderen met een stuk minder handhaving te maken krijgen dan de kroegen zelf. In een tijd waarin kroegen het al verdomd moeilijk hebben lijkt het me zwaar frustrerend dat je zelf all moeite moet doen om de bierprijs redelijk te houden terwijl je buurman die officieel geen kroeg heeft drie tafels en met stoelen buiten zet, geen gediplomeerd personeel in dienst heeft, minder uitvoerige gebruikersvergunningen nodig heeft, geen alcoholvergunning heeft of noem maar een frustratie op en daardoor de prijs lager kan houden. Ik weet niet of dit beeld klopt maar het feit dat er over en weer dergelijke beelden ontstaan geeft al aan dat er van complementair zijn (te) weinig sprake is.

Lijkt me dus dat ik dit niet kort door de bocht zie.

Daarnaast zeg je;

Quote: leonlitjensIk ben het dan ook niet eens met Roy dat we niet luisteren naar jeugd en jongeren.
Ik zeg nergens dat wij als politiek niet luisteren, ik zeg letterlijk;

Helemaal me eens, jij weet echter net zo goed als ik dat, ondanks dat de jeugd mondiger is geworden de samenleving verdomd slecht naar de jeugd luistert. Daar waar de jeugd donders goed uit kan leggen dat ze recht hebben op een skatebaan weigert de buurt te luisteren. Daar waar we in de gemeente een pannakooi, een JOP of welke voorziening dan ook voor jongeren willen plaatsen stuiten we op verzet. En niet omdat de mensen luisteren naar die mondige jeugd, maar omdat de mensen een beeld hebben dat ze niet willen veranderen, hoe goed het verhaal van de jeugd ook is.

Met andere woorden. De samenleving luistert niet. De buurten luisteren niet. Het is onze taak als er naar een groep niet geluisterd wordt dat daar verandering in komt!

En als we het vervolgens hebben over luistern naar de jeugd en vervolgens uitvoeren... Op ons initiatief is er inmiddels drie keer een wegwijsdag georganiseerd. Drie keer een budget geregeld om het winnende project uit te voeren, en drie keer is er niets gedaan. Luisteren we dan zo goed. Nee dus!

Tenslotte zeg je;

Quote: leonlitjensAls die behoefte er is bij de jeugd/jongeren dan heeft Niks een bestaansrecht. Echter de kernvraag is hoeveel jongeren/jeugd zit daar op te wachten.
Als de openingstijden en locatie niet goed geregeld zijn dan ben ik er van overtuigd dat er een scheef beeld ontstaat.Daarom heeft deze jeugd nu in elk geval recht van spreken en moeten we de opties goed bekijken!
San schreef op :
Wat betreft de volle zalen, tijden zijn veranderd en veranderen nog steeds.
Als je nooit volle zalen hebt gezien in OJC Niks dan kun je daar mi nooit vaak zijn geweest want voor een aantal jaren terug was dit zeker wel het geval.
Tegenwoordig is het lastiger om jongeren binnen te krijgen en liggen deze cijfers idd wat anders, maar dat wil niet zeggen dat dat komt doordat er geen behoefte meer is vanuit de jeugd en jongeren.
Bepaalde activiteiten lopen uitermate goed, dit jaar zijn we al een keer uitverkocht geweest dus het kan zeker wel!!

Als je bestaansrecht aan bezoekersaantallen koppelt dan is er voor blok 10 op dit moment ook niet meer zoveel bestaansrecht, het is niet meer wat het is geweest door de populariteit van de Lange. Komt dat omdat de jongeren van Horst en omstreken niet van de muzieksmaak van Blok 10 houden..... mi niet.
Jongeren zijn ook gewoon een kuddevolk, waar de vrienden heengaan gaat de rest mee naartoe. Kom we kijken even bij blok, we zijn toch zo weer terug bij de Lange als het daar niet gezellig is. Zou OJC Niks hierbij in de buurt zitten zou dit ook gebeuren.
leonlitjens schreef op :
Roy, het is niet zo een-dimensionaal als je schets. Daarmee doe je recht aan de zaak. Iedereen heeft zijn waarheid en het gaat er juist om beelden bij elkaar te brengen. It takes two to tango. Ik vind het een dogma en populistisch om te roepen: 'er wordt niet naar de jeugd geluisterd'. Juist als politiek moeten we zaken van alle kanten bekijken. daarvoor zitten we daar en basis daarvan richting geven en besluiten nemen. San, ik blij dat je stelt dat het op bepaalde momenten wel lukt om op de huidige locatie de boel vol krijgt. Dan spelen dus andere zaken een rol als locatie en openingstijden. Mbt Blok 10: als hij niet of onvoldoende inspeelt op de behoefte komen er geen jongeren. Daar staan we toch ook niet direct klaar om hem overeind te houden. We moeten niet allleen wijzen maar mensen/organisaties hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.
RoyBouten schreef op :
Leon, ben het helemaal met je eens dat mensen en organisaties ook een eigen verantwoordelijkheid hebben! War jij mij een-dimensionaal denken verwijt geef jij nu weer het voorbeeld dat we Blok10 ook niet helpen. Blok10 is een ondernemer. Een ondernemer die geld verdient, mensen in dienst heeft en jongeren een leuke avond geeft. Mocht Blok10 of welke andere kroeg dan ook dit niet kunnen trekken, dan zal hij failliet gaan en gaan die jongeren ergens anders een leuke avond zoeken en de medewerkers ergens anders een boterham verdienen. Als een jongerensoos zich niet kan redden dan missen de soos jongeren de kans om zich in het verenigingsleven te profileren, ervaring op te doen in vrijwilligerswerk, bestuurservaring enzovoorts. Daarnaast zie je dat de 'harde kern' soos jongeren een hechte vriendenkring gaat vormen. Als ik kijk hoe men in Lottum om is gegaan met die verschrikkelijke paardenmarkt inmiddels bijna twee jaar geleden. Dan zie je pas hoe belangrijk een jongerensoos is.

En waar jij het een dogma (mening) en populistisch vindt dat ik roep dat er niet naar jeugd wordt geluisterd zie ik dat als waarheid. Ik heb Marcella op het gebied van de skatebaan meerdere keren gecomplimenteerd omdat ze daar zo haar best voor doet. En helpt het? Nee, Op het moment dat de pannakooi gepland staat ligt er weer een brief van de advocaat. Dat zinnetje (heb ik MArcella ook gezegd) vondt ik haar beste bijdrage deze raadsperiode. Zeg het maar eens waar het op staat. Als er jeugd in het spel komt dan geeft de buurt niet thuis en wordt de jeugd in de kou gelaten. Het is achteraf slap gelul, maar waarom is de skatebaan weg bij de Doolgaard en zijn er appartementencomplexen rondom de Niks herrezen. Waarom is er destijds niet gekozen om Niks, Joho en Vlies samen te laten gaan en rondom het huidige Niks complex, met de skatebaan op kiezelsteenafstand een prachtig Jongeren gebied te creeeren? Allemaal vragen die, zoals ik al zei, achteraf gesteld kunnen worden maar die wel de kern van het probleem aangeven. Als het gaat om jongerenbeleid gaan we de goede kant op, maar het is nog teveel ad hoc. Daar waar een JOP moet komen gaan we naar een JOP kijken, daar waar een skatebaan moet komen gaan we naar een skatebaan kijken. Als we echt lef hadden gehad dan hadden we het gemeentehuis en de bieb grindbuizen in laten bouwen. Dan tonen we aan de samnleving dat jongeren (en in dit voorbeeld dan skaters) binnen onze samenleving een gerespecteerde plek hebben. Marcella heeft nu met de social sofa's een goede stap gezet overigens!

Waar ik voor pleit is dat we, voordat er sozen onderdoor gaan aan concurrentie waar ze zich helemaal niet mee bezig moeten houden, en er verkeerde keuzes gemaakt worden mbt locaties, formules en weet ik niet wat er allemaal fout kan gaan, ik eerst wil weten wat de jeugd denkt en vindt. Zijn hebben de ervaring op dit gebied, zij zien om zich heen wat er speelt en leeft. Zij hebben waarschijnlijk de oplossing (deels) in pacht.
Gradje schreef op :
Op de eerste plaats: hulde aan iedereen die meedoet aan deze discussie: ik denk dat er een aantal zeer goede inzichten zijn gekomen, en ook een hoop verschillende meningen/standpunten. Zeker in een discussie als deze is het ook goed dat mensen als Leon met een sterk tegengeluid komen, zodat we ook achter de meningen/denkwijze van de gemeente komen. Dat is naar mijn mening een stuk beter dan 10 mensen die alleen maar 'ja en amen' roepen...

Ik ben het in ieder geval met Leon eens dat het voor de gemiddelde jongere absoluut niet slecht is in Horst. Ikzelf ben niet zo'n soosganger (van oorsprong door het idee dat de bezoekers 'te alternatief' voor me waren en doordat het relatief nogal uit de richting lag. Allebei misschien niet eerlijk, maar ja, dat is wel het idee). Maar als 'gemiddelde' jongere merk je sowieso denk ik maar weinig van de gemeente/politiek. Ik zou er geen punt an willen verbinden, maar het is zeker een 'ruim voldoende'.

Maar dan, de soos is denk ik wel een geval apart: het bedient een vrij specifieke groep jongeren, jongeren die houden van de wat alternatievere muziek (alternatief als in 'niet mainstream'). En die alternatieve muziekstijlen zijn ook zeker een vorm van hedendaagse cultuur: het is ook een mogelijkheid voor jongeren om hun beeld te verbreden. En het is jammer dat een soos het steeds moeilijker krijgt om die jongeren naar binnen te krijgen en te houden, door alle redenen die al genoemd zijn. En die groep alternatieve jongeren, en laten we daar dan ook de skaters bij rekenen, die heeft het níet gemakkelijk in Horst. En de vraag is of die groep wel een voldoende geeft? En als puntje bij paaltje komt is de groep denk ik ook nog groter dan je denkt, maar zoals San al zegt is de horster uitgaansjeugsd toch een beetje een stel kuddedieren: ook al hou je niet van De Lange, dan ga je toch maar omdat daar iedereen is... Kortom: die groep is denk ik (veel) groter dan je denkt. Daar komt nog bij dat buiten het bieden van programma voor alternatieve jongeren, het denk ik ook een doel is van de soos om juist de 'mainstream jongeren' (lekker hokjes-denken) kennis te laten maken met andere soorten muziek. Mooiste voorbeeld daarvan is denk ik Niks Draait Door, wat echt een groot succes was.

De vraag is denk ik dan ook: is een soos een 'voorziening', en heeft ie dus altijd bestaansrecht, of is het meer een 'organisatie': en als er geen animo is, dan hebben ze blijkbaar geen bestaansrecht.
Zeg je 1, dan mag je nadat je concludeert dat het niet zo goed gaat, op enige gemeentelijk steun (in welke vorm dan ook) moeten kunnen rekenen. Zeg je 2, dan beschouw je het naar mijn mening gewoon als een jongerencafé, gerund door vrijwilligers. Kan ook, maar dan zou k het als soos (helaas) ook een stukje meer 'mainstream' gaan aanpakken...
In beide gevallen is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van de soos zelf om te zorgen dat er animo blijft, en dat de jongeren de soos weten te vinden. En ik vind zelf (als Dreksbakker) dat ze dat in ieder geval in elk geval altijd goed doen: heel Horst hangt altijd vol met posters, en er zijn genoeg aankondigen in de media (zowel op papieren media als online).
Dus de vraag is dan: gaat het zo slecht dat er hulp nodig is? Ik kan daar niet over oordelen (nogmaals, ik ben absoluut niet betrokken bij OJC Niks), maar afgaande op de signalen denk ik dat het inderdaad geen kwaad kan.

In ieder geval vind ik het erg goed dat in ieder geval Roy al echt open staat voor discussie en daadwerkelijk meedenkt en meedenkt naar oplossingen. Terwijl Leon zegt dat er niet echt een probleem is, en als er al een probleem is, dat het probleem van de soos zelf is (waarbij ik overigens niet zeg dat hij ongelijk heeft, uiteraard zit hier op Dreksbak een sterk bevooroordeelde groep).
I'm on a horse.
RoyBouten schreef op :
In reactie op Gradje;

Quote: GradjeOp de eerste plaats: hulde aan iedereen die meedoet aan deze discussie: ik denk dat er een aantal zeer goede inzichten zijn gekomen, en ook een hoop verschillende meningen/standpunten. Zeker in een discussie als deze is het ook goed dat mensen als Leon met een sterk tegengeluid komen, zodat we ook achter de meningen/denkwijze van de gemeente komen. Dat is naar mijn mening een stuk beter dan 10 mensen die alleen maar 'ja en amen' roepen...
Moet zeggen dat ik dat ook Leon's sterkste punt vindt. Mening gebasseerd op argumenten en daaraan vast houden en mensen proberen te overtuigen. Ben het dan wel niet altijd met hem eens maar zwaar respect voor die werkwijze. Beter dan meelullen met de massa. Heb zelf rondom TNV Tienray gezien dat het verdomd moeilijk kan zijn, dus inderdaad alle credits daarvoor.

Quote: GradjeIk ben het in ieder geval met Leon eens dat het voor de gemiddelde jongere absoluut niet slecht is in Horst. Ikzelf ben niet zo'n soosganger (van oorsprong door het idee dat de bezoekers 'te alternatief' voor me waren en doordat het relatief nogal uit de richting lag. Allebei misschien niet eerlijk, maar ja, dat is wel het idee). Maar als 'gemiddelde' jongere merk je sowieso denk ik maar weinig van de gemeente/politiek. Ik zou er geen punt an willen verbinden, maar het is zeker een 'ruim voldoende'.
Ook mee eens. Het centrum heeft in zijn geheel zo'n geweldige boost gekregen, ook grotendeels te danken aan Léon overigens, daar kunnen we als Horst trots op zijn. Dit centrum nodigt uit om te verblijven!

Quote: GradjeDe vraag is denk ik dan ook: is een soos een 'voorziening', en heeft ie dus altijd bestaansrecht, of is het meer een 'organisatie': en als er geen animo is, dan hebben ze blijkbaar geen bestaansrecht.
Zeg je 1, dan mag je nadat je concludeert dat het niet zo goed gaat, op enige gemeentelijk steun (in welke vorm dan ook) moeten kunnen rekenen. Zeg je 2, dan beschouw je het naar mijn mening gewoon als een jongerencafé, gerund door vrijwilligers. Kan ook, maar dan zou k het als soos (helaas) ook een stukje meer 'mainstream' gaan aanpakken...
In beide gevallen is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van de soos zelf om te zorgen dat er animo blijft, en dat de jongeren de soos weten te vinden. En ik vind zelf (als Dreksbakker) dat ze dat in ieder geval in elk geval altijd goed doen: heel Horst hangt altijd vol met posters, en er zijn genoeg aankondigen in de media (zowel op papieren media als online).
Dus de vraag is dan: gaat het zo slecht dat er hulp nodig is? Ik kan daar niet over oordelen (nogmaals, ik ben absoluut niet betrokken bij OJC Niks), maar afgaande op de signalen denk ik dat het inderdaad geen kwaad kan.
Daar zit denk ik deels het verschil. Een soos is wat mij betreft duidelijk een voorziening en moet zeker anders behandeld worden dan 'een jongerenkroeg'. Vandaar m'n pleidooi voor discussie, visievorming en uiteindelijk oplossingen.
leonlitjens schreef op :
Roy, als je wilt weten waarom de skatebaan verdwenen is en waarom er flink gebouwd is dan zou ik dat eens navragen met jouw PvdA-wethouder die daar voor verantwoordelijk was. Wat ik met mijn bijdrage heb willen aantonen is dat het vraagstuk complexer is dan hier wordt voorgesteld en dat er meerdere kanten aan zitten. Ik vind nl nog steeds dat het eea eendimensionaal benaderd wordt. Vandaar dat ik spiegel. Gradje, ik heb nog nergens aangegeven wat ik vind dat er moet gebeuren en ook heb ik niet gezegd dat er wel of geen probleem is. Ik stel bewust vragen om de complexiteit te duiden en ik spiegel om in dit forum ook de andere kant te laten zien (zogenaamde tegengeleuid). Dit omdat ik teveel doelredenaties vanuit 1 kant ontwaar. Mi is een discussie vanuit alle optieken nodig om tot een juiste beeldvorming te komen om vandaar het juiste beleid te formuleren. Dat mis ik en dat alleen heb ik willen doen in deze forum. Pas na een goed debat waar alle kanten worden belicht kun je beleid maken. Daarnaast is jeugd- en jongerenbeleid meer dan een jop en een skatebaan. We hebben een 9 en wij zin bezig om er een 10 van aan het maken. Gradje, ik vond je laatste bijdrage erg goed. Als het zo is als je in je laatste bijdrage schrijft (moet je nl onderzoeken voordat je heel veel geld in een bijvoorbeeld een verplaatsing gaan investeren -> dus onderzoeken) kun je dat ook hard maken en mobiliseren. Zo werkt politioek ook. Degenen die de geschiedenis van Niks kennen weten dat Niks ook zo begonnen is. Echter je zult met goede onderbouwde argumenten moeten komen en het vraagstuk ook moeten benaderen vanuit degenen die het anders zien en op basis daarvan komen met beliedsvoorstellen. Het verplaatsen van Niks etc. is misschien 1 vd richtingen maar er zijn altijd meer wegen die naar Rome leiden. San gaf al aan dat men er nu ook al in slaagde om een succesvolle avonden te organiseren. Dus er zijn ook andere oorzaken dan de plek. Probeer te redeneren vanuit kracht en kansen. Hiermee bereik je nl veel meer dingen mee. Daarnaast zijn deze maatregelen vaak sneller te implemeteren. Discussies over wel of geen nieuw gebouw en het verkrijgen van voldoende geld kunnen jaren kosten. Terwijl er ook korte termijn maatregelen te nemen zijn. Hiermee kom ik ook weer terug op mijn eerste bijdrage: stel de juiste vragen, vanuit alle kanten (analyse), bepaald dan of er een probleem is en wat, wie en hoe het opgelost moet worden. Mn de eerste twee elementen mis ik en vandaar ook woorden als 1-dimensionaal en doelredenaties. Het voorgaande zul je als jongerenorganisaties zelf kunnen doen eventueel met ondersteuning van proffesionals maar ism de gemeente. Maar wordt hier aandacht aan besteed in de gesprekken die lopen met de Vlies, Joho en Niks. Echter de bijdrage in dit forum vanuit mijn kant geldt niet alleen voor deHorster sozen maar kunnen ook gelezen worden als geldend voor de andere sozen in Horst aan de Maas.
leonlitjens schreef op :
Vandaar m'n pleidooi voor discussie, visievorming en uiteindelijk oplossingen. Dit schrijft Roy. Volgens mij zijn we het dan het met elkaar eens. Echter mobilseer ook het tegengeluid anders krijg je echt te weinig scherpt in het debat. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de oplossing.
RoyBouten schreef op :
Quote: leonlitjensRoy, als je wilt weten waarom de skatebaan verdwenen is en waarom er flink gebouwd is dan zou ik dat eens navragen met jouw PvdA-wethouder die daar voor verantwoordelijk was.
Beetje jammer dat je het nu politiek probeert te maken. Kan nu politiek gaan reageren, maar dat doe ik even niet. Ik zeg letterlijk dat het achterafgelul is en dat je daar niets meer aan hebt. We zitten nu eenmaal met een bepaalde situatie en van die situatie uit moeten we verder. Daarvoor is deze discussie ook bedoeld. Kijken wie wat vindt en op basis daarvan met een goede visie en goede oplossingen komen.

Quote: leonlitjensDaarnaast is jeugd- en jongerenbeleid meer dan een jop en een skatebaan. We hebben een 9 en wij zin bezig om er een 10 van aan het maken.
Waar basseer je dat op? Als wij als gemeente niet in staat zijn een skatebaan of JOP neer te leggen zonder bezwaren, meerdere jongerenclubs met problemen (zie JOL/Canix begin deze periode) tegemoet moeten komen dan scoren we een 6. Pas als de samenleving, waar wij deel van uit maken, de plek die de jeugd in onze openbare ruimte verdient respecteert kunnen we van een 9 spreken.
RoyBouten schreef op :
Quote: leonlitjensVandaar m'n pleidooi voor discussie, visievorming en uiteindelijk oplossingen. Dit schrijft Roy. Volgens mij zijn we het dan het met elkaar eens. Echter mobilseer ook het tegengeluid anders krijg je echt te weinig scherpt in het debat. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de oplossing.
Dit ben ik helemaal met je eens. Vandaar dat ik vanaf het begin aan heb gegeven wat de denklijnen zijn die ik nu bezig, met de vraag erop te reageren. Waardeer je geluid ook!
Jory schreef op :
Allereerst complimenten voor de veelzijdige discussie!

Als niet-Horstenaar kom ik ook wel eens naar Horst om uit te gaan. Het is dan heel gemakkelijk om maar 'gewoon' naar De Lange of Blok 10 te gaan omdat 'daar toch wel altijd vrienden zijn'. Nu ligt dat ook wel deels aan mijn vrienden, maar feit is wel dat de Niks wat minder toegankelijk is. Ik ben ook geïnteresseerd in nieuwe en andere muziek, omdat ik mijn hersenen ook wil prikkelen en zo zelf nieuwe dingen te doen in mijn eigen muziek maken. Vanuit mijn optiek is de doelgroep er dan ook wel. Echter krijg ik op een of andere manier een wat geslotener gevoel bij de Niks. Dat is opzich niet erg, want je probeert een bepaalde doelgroep te bereiken. Maar als je wat meer opschuift naar 'mainstream' kun je meer mensen binnen krijgen. Of anders gezegd, mensen de Niks laten ontdekken. De Niks heeft verse aanwas van mensen nodig. Soms krijg je die mensen ook wel binnen, maar alleen als er een bepaald evenement wordt georganiseerd. Daarop moet verder geborduurd worden, om de mensen ook te houden. Daarna kan je weer wat verder de muziek gaan uitdiepen, maar ook alleen als blijkt dat daar (weer) behoefte voor is. Verbreed jezelf, zo krijg je hopelijk ook steeds meer draagvlak. Het publiek is er wel, maar blijft momenteel weg omdat (in ieder geval voor mij) het gevoel bestaat dat er te weinig gebeurt in de Niks.
En tot die tijd... Bitterballen!
Gradje schreef op :
Ja, nogmaals, Leon, ik vind het ook erg goed dat je met dat tegengeluid komt. Is zeer zeker goed!

Het blijft alleen misschien allemaal nog wat politiek, en ik weet ook niet of je wilt/kunt/mag reageren op de vraag of je de Niks als een 'voorziening' ziet of meer als een 'organisatie' (jongerenkroeg). Hoogstwaarschijnlijk zien alle directe belanghebbende het als voorziening, maar misschien klopt dát beeld al niet.

Verder zijn er denk ik al een hoop meningen/argumenten/feiten/zienswijzen boven water gekomen. Hopelijk hebben de vrijwilligers en het bestuur van OJC Niks er wat aan?
I'm on a horse.
leonlitjens schreef op :
Roy, waar ik dat op baseer. Ik praat met jeugd en jongeren en nav concludeer ik dat ze tevreden zijn. Ik vind dat jij jeugd en jongerenbeleid te eng aanvliegt. Als je het hele spectrum (scholing, uitgaan, sport, infra, economie etc) bekijkt gaat het goed en gebeuren de juiste dingen. Ik heb niet de illussie dat we een skatebaan kunen aanleggen zonder bezwaren. Dit is dromen en getuigt niet van realiteitszin. Is het niet hebben van bezwaren een graadmeter dat jeugd- en jongerenbeleid geslaagd is? Je moet je ook vragen waarom de mensen zo reageren. Ja eens boven de partijen hangen. is mi ook onze taak en dan alles afwegen. Iedereen heeft rechten, het recht op zijn eigen beeld en mag daar voor opkomen. Juist door het debat aan te gaan komen beelden tot elkaar. Kijk eens wat we allemaal gerealiseerd hebben en durf dan te zeggen er zijn nog kersen op de taart die we moeten realiseren. Het glas is halfvol ipv half leeg.
Gradje, normaliter zou ik zeggen een voorziening. Waarom zeg ik normaliter omdat ik ook wel vraagtekens heb bij de uitvoering. Ik zeg dit omdat ik soms het idee idee heb dat het een 'veredelde keet' is. Jory geeft mijn gevoel in zijn bijdrage redelijk goed weer: het is te besloten, gevoel dat er niets gebeurd, teveel afhankelijk van proffesionel ondersteuning etc. Dit is mijn beeld en misschien klopt dat niet. Daar sta ik open in. Zou mijn beeld kloppen dan krijg je een andere discussie dan dat het een echte voorziening is. daarnaast is het de vraag of wij een dergelijke voorziening kunen/moeten hebben op lokale schaal. Ik maak mij hier niet populair mee maar die vraag moet je wel stellen als bestuurder. bepaalde voorzieningen zijn nu eenmaal regionaal georganiseerd. Dats is niet altijd leuk of prettig maar ook een overheid kan een euro maar 1 keer uitgeven en vandaar dat je deze discussie wel moet voeren. Echter des te groter de doelgroep is die je bedient des te eerder krijge je handen op elkaar. Zo simpel is het leven ook.
RickT schreef op :
Een 9 voor het jongerenbeleid? Voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar is er he-le-maal niets te doen. Dan verdien je naar mijn mening sowieso al geen voldoende als je zo'n grote groep vergeet.

De ophef over de skatebaan snap ik echt niet. Wat voor overlast brengt een skatebaan nu mee? Een auto die hier voor mijn deur voorbij rijdt maakt nog meer herrie dan 10 skaters bij elkaar. Over wat voor jongeren hebben we het nu? Juist de jongeren rond de 14-16 jaar. Er is niets te doen voor hun en nu hebben ze ook nog niet eens een plek waar ze hun hobby uit kunnen oefenen. Buurtbewoners zijn op dit punt blind, weten niet met wat voor jongeren ze te maken hebben, kom eens een keer langs in Venlo of Eindhoven zou ik zeggen en praat eens met skaters. Skaters zijn geen enge wezens. Het bij elkaar brengen van die twee groepen vind ik nu een mooie taak voor de gemeente.
(Hetzelfde als dat iedereen zegt een hekel aan Marokkanen te hebben terwijl 75% nog nooit met een Marokkaan heeft gepraat, maar dat is een andere discussie)

Dat de Niks gesloten is, dat is natuurlijk niet zo, maar dat imago hangt er nu eenmaal rond de Niks. Het is een Openbaar Jongeren Centrum waar iedereen in en uit kan lopen. Natuurlijk komen er vaak dezelfde mensen maar dat is niet anders dan bij een kroeg. In de omringende dorpen zijn dorpsbewoners wel bereid om naar de soos te komen, maar in Horst niet.
Dit komt wellicht doordat er in de omringende dorpen een stuk minder alternatieven zijn, maar het publiek weet zich dan wel te vermaken in de soos en dat kan in OJC Niks ook, alleen weet het Horster publiek dat waarschijnlijk niet omdat ze er dus niet komen.

We streven er naar om 1x per maand een activiteit te organiseren. Dat klinkt misschien weinig tov een kroeg, maar:
- de Niks wordt gerund door vrijwilligers die ook een baan en/of school hebben
- We hebben te maken met boekingen, artiesten moet je ruim van tevoren vast leggen
- We besteden veel tijd aan promotie, zonder promotie komt er niemand naar de Niks. We posteren meestal 2 a 3 weken voor een activiteit
- Er gaat veel tijd zitten in het organiseren van activiteiten: poster ontwerpen, taprooster maken, opbouw, aankleding, poetsen, afbouw
- We hebben rekening te houden met andere sozen, de Niks kan geen 4 activiteiten organiseren want dan is er geen ruimte meer voor andere sozen, tenzij het genre zo verschilt dat we elk een andere doelgroep aanspreken. Wij hebben wel een soort van 'gentleman's agreement' al kan het helaas niet altijd feest zijn.

"het is te besloten, gevoel dat er niets gebeurd, teveel afhankelijk van proffesionel ondersteuning etc."
Ik zou je graag samen met Roy uit willen nodigen tijdens een algemene ledenvergadering of een bestuursvergadering van OJC Niks.
leonlitjens schreef op :
Rick, nodig me maar uit. Gelijk hebben en krijgen zijn twee zaken. Ik maar ook andere hebben een beeld van Niks en nav daarvan heb ik vraagtekens is of het een voorziening. Is voor de jeugd van 14-16 was er meer dan 40-jaren de Vlies. Daar was echter geen behoefte meer aan. waarom? Vele redenen. Echter je ziet dat jeugd naast uitgaan een hele hoop andere alternatieven heeft. Dit speelt in Horst nog meer dan op de kerkdorpen. behoeftes veranderen en daar moet op worden ingespeeld. Voor mij is en blijft jeugd- en jongerenbeleid breder. Kijk eens hoeveel culturele en sportvoorzieningen er zijn. Dat hoort er ook bij. Vind het te kort door de bocht om vanwege 1 probleem mbt een skatebaan en feit dat de Vlies geen jeugd mee trekt te zeggen dat het jeugd- en jongerenbeleid onvoldoende is. Uit alle enquetes etc blijkt nl iets anders. Ik wacht de uitnodiging af
RickT schreef op :
Is goed, want ik kan hier wel neer gaan zetten wat we bij OJC Niks allemaal doen, maar het is beter als je zoiets met eigen ogen ziet.
Gradje schreef op :
Quote: leonlitjensGradje, normaliter zou ik zeggen een voorziening. Waarom zeg ik normaliter omdat ik ook wel vraagtekens heb bij de uitvoering. Ik zeg dit omdat ik soms het idee idee heb dat het een 'veredelde keet' is. Jory geeft mijn gevoel in zijn bijdrage redelijk goed weer: het is te besloten, gevoel dat er niets gebeurd, teveel afhankelijk van proffesionel ondersteuning etc. Dit is mijn beeld en misschien klopt dat niet. Daar sta ik open in. Zou mijn beeld kloppen dan krijg je een andere discussie dan dat het een echte voorziening is. daarnaast is het de vraag of wij een dergelijke voorziening kunen/moeten hebben op lokale schaal. Ik maak mij hier niet populair mee maar die vraag moet je wel stellen als bestuurder. bepaalde voorzieningen zijn nu eenmaal regionaal georganiseerd. Dats is niet altijd leuk of prettig maar ook een overheid kan een euro maar 1 keer uitgeven en vandaar dat je deze discussie wel moet voeren. Echter des te groter de doelgroep is die je bedient des te eerder krijge je handen op elkaar. Zo simpel is het leven ook.
Een erg duidelijke en eerlijke reactie, en vanuit het oogpunt van de gemeente kan ik me het heel goed voorstellen. Ik denk echter wel dat het op het lijstje van 'voorzieningen' hoort te staan: zoals ik al zei is er een hele grote potentiële doelgroep. Er wordt een stuk essentiële 'cultuur' aangeboden die je nergens anders vindt, en waar op een commerciële basis nooit genoeg animo voor zou zijn...
Om dat te bereiken ligt de bal denk ik nu wel bij de soos (/sozen). Maar één puntje waar echt hulp vanuit de gemeente bij nodig is, is het verruimen van de openingstijden.
Ook kun je als gemeente denk ik, een actieve rol spelen in het sozendebat (waar je nu natuurlijk heel erg goed mee bezig bent), in plaats van passief blijven en zeggen van "toon maar aan dat we moeten helpen, dan doen we het pas". Dat is natuurlijk een stukje mentaliteit (en een kwestie van tijd/prioriteiten).

Quote: RickTEen 9 voor het jongerenbeleid? Voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar is er he-le-maal niets te doen. Dan verdien je naar mijn mening sowieso al geen voldoende als je zo'n grote groep vergeet.

De ophef over de skatebaan snap ik echt niet. Wat voor overlast brengt een skatebaan nu mee? Een auto die hier voor mijn deur voorbij rijdt maakt nog meer herrie dan 10 skaters bij elkaar. Over wat voor jongeren hebben we het nu? Juist de jongeren rond de 14-16 jaar. Er is niets te doen voor hun en nu hebben ze ook nog niet eens een plek waar ze hun hobby uit kunnen oefenen. Buurtbewoners zijn op dit punt blind, weten niet met wat voor jongeren ze te maken hebben, kom eens een keer langs in Venlo of Eindhoven zou ik zeggen en praat eens met skaters. Skaters zijn geen enge wezens. Het bij elkaar brengen van die twee groepen vind ik nu een mooie taak voor de gemeente.
(Hetzelfde als dat iedereen zegt een hekel aan Marokkanen te hebben terwijl 75% nog nooit met een Marokkaan heeft gepraat, maar dat is een andere discussie)
Helemaal met je eens, maar is denk ik een andere discussie. (Mag wat mij betreft wel gevoerd worden, maar weet niet of dan de Niks-discussie niet ondersneeuwt)

Quote: RickTDat de Niks gesloten is, dat is natuurlijk niet zo, maar dat imago hangt er nu eenmaal rond de Niks. Het is een Openbaar Jongeren Centrum waar iedereen in en uit kan lopen. Natuurlijk komen er vaak dezelfde mensen maar dat is niet anders dan bij een kroeg. In de omringende dorpen zijn dorpsbewoners wel bereid om naar de soos te komen, maar in Horst niet.
Dit komt wellicht doordat er in de omringende dorpen een stuk minder alternatieven zijn, maar het publiek weet zich dan wel te vermaken in de soos en dat kan in OJC Niks ook, alleen weet het Horster publiek dat waarschijnlijk niet omdat ze er dus niet komen.
Nou ja, ik denk eerlijk gezegd wel dat dat het grootste verbeterpunt voor de Niks is. Je kunt wel heel hard schreeuwen dat het een openbaar jongerencentrum is, maar ik ben ook nooit bij de Niks geweest omdat ook het idee had dat de Niks een vrij gesloten groep was. En zelfs de eerste keren dat ik voor Dreksbak bij de Niks binnen was vond ik het nog redelijk gesloten ogen...
Let wel, ik ben er inmiddels wel achter dat dat beeld absoluut niet klopte, maar ik denk wel dat dat een punt is waar je dan aan moet werken, zeker als je zegt dat je zoveel Horster mensen op Lowlands tegenkomt... En persoonlijk (mijn mening), denk ik dat het imago dan zwaarder weegt dan bijv. een sluitingstijd.

Dus ongeacht of het terecht of onterecht is: als dat een beeld is wat er heerst, moet je eraan werken dat beeld te veranderen. En niet alleen zeggen dat dat beeld niet klopt.

Quote: RickTWe streven er naar om 1x per maand een activiteit te organiseren. Dat klinkt misschien weinig tov een kroeg, maar:
- de Niks wordt gerund door vrijwilligers die ook een baan en/of school hebben
- We hebben te maken met boekingen, artiesten moet je ruim van tevoren vast leggen
- We besteden veel tijd aan promotie, zonder promotie komt er niemand naar de Niks. We posteren meestal 2 a 3 weken voor een activiteit
- Er gaat veel tijd zitten in het organiseren van activiteiten: poster ontwerpen, taprooster maken, opbouw, aankleding, poetsen, afbouw
- We hebben rekening te houden met andere sozen, de Niks kan geen 4 activiteiten organiseren want dan is er geen ruimte meer voor andere sozen, tenzij het genre zo verschilt dat we elk een andere doelgroep aanspreken. Wij hebben wel een soort van 'gentleman's agreement' al kan het helaas niet altijd feest zijn.
Ik denk dat het met de frequentie van de activiteiten over het algemeen wel goed zit (al vond ik het toevallig de afgelopen paar maanden wel rustig, maar dat kan ook een onterecht gevoel zijn)...
I'm on a horse.
RickT schreef op :
Quote: GradjeIk denk echter wel dat het op het lijstje van 'voorzieningen' hoort te staan: zoals ik al zei is er een hele grote potentiële doelgroep. Er wordt een stuk essentiële 'cultuur' aangeboden die je nergens anders vindt, en waar op een commerciële basis nooit genoeg animo voor zou zijn...
Hier sla je de spijker op z'n kop. Een commerciële kroeg zal nooit een Drum n Bass of Metal avond organiseren omdat het te weinig geld op zal leveren. De kosten zijn hoger dan normaal en je krijgt er geen zaal vd Lange mee gevuld (of je moet Noisia of Slayer boeken ). Er is echter wel behoefte aan alternatieve muziekstromingen en dat weet ik omdat ik met jongeren praat. ;)

Het klopt trouwens Grad dat er de laatste maanden minder is georganiseerd aangezien we in de zomer een zomerstop hebben en bijvoorbeeld de Metalavond is gecancelled. Helaas. Maar vanaf september gaan we weer knallen.
RoyBouten schreef op :
Quote: leonlitjensIk vind dat jij jeugd en jongerenbeleid te eng aanvliegt. Als je het hele spectrum (scholing, uitgaan, sport, infra, economie etc) bekijkt gaat het goed en gebeuren de juiste dingen. Ik heb niet de illussie dat we een skatebaan kunen aanleggen zonder bezwaren. Dit is dromen en getuigt niet van realiteitszin. Is het niet hebben van bezwaren een graadmeter dat jeugd- en jongerenbeleid geslaagd is?
Het niet hebben van bezwaren is geen graadmeter van jeugd- en jongerenwerk, maar de plek die het jeugd en jongerenwerk in onze samenleving heeft wel. Er wordt teveel over jongeren gesproken en niet met. Met alle respect, maar hoeveel politici kijken op www.dreksbak.nl, komen in sozen, praten echt met jongeren enz. Ik zelf ook nog te weinig als ik eerlijk ben. Daar doen goede initiatieven als wegwijs dag, JAMBA's en jongerenpanel niet aan af. Zo lang we dat niet geregeld hebben en we de jeugd als het ons uitkomt aan de kantz etten hebben we het nog niet goed geregeld. De zaken die jij benoemt en waar ik het ook mee eens ben zorgen bij mij voor die 6.
RoyBouten schreef op :
Wat ik nog toe wil voegen is dat de belangrijkste oplossing voor de problemen als acceptatie, praten over in plaats van praten met enzovoorts opgelost worden door een brede maatschappelijke discussie. Alleen daarom al is het belangrijk dat deze discussie hier en nu wordt gevoerd.
leonlitjens schreef op :
Mi laat de gehele discussie zien dat het om meer gaat dan een plaats, sluitingstijden. Het gaat ook om programmering, imago, doelgroepen, wie doet het (jongeren zelf of proffesionel ondersteuners), toegangkelijkheid etc. Dit is de discussie die gevoerd worden en dan zal ook helder moeten worden dat het meer is dan een jongerenkroeg maar een culturele voorziening. Roy, it takes two to tango. Jongeren en jeugd hebben ook een verantwoordelijkheid en die kan de hedendaagse jeugd makkelijk vervullen. daar zijn ze mondig en intelligent genoeg voor. Ik wil hier mee zeggen dat ze ons ook moeten aanspreken. Ik ben enorm digitaal ingesteld. Ik heb een log, hyves-pagina, ik twitter. Ik kom regelmatig in de kroeg, kwam regelmatig bij de Vlies, ga naar concerten, bezoek Pinkpop. Dus mogelijkheden te over. Ik denk dat politici echt graag met een reprenstatieve groep jeugd en jongeren in gesprek zou willen zijn. net zoals bij de ouderen. Bij ons staat de deur open. Maar er ligt voor jeugd- en jongeren ook een taak. Ik kan me voorstellen dat alle sozen en jeugdverenigingen een overkopelend bestuur maakt wat zich richt op belangenbehartiging en dat regelmatig met het college/raad praat over beleid. Mi zetten we daarmee meer en grotere stappen. Echter als men dat wil dan moet het ook vanuit die groep komen. Het nadeel van de JAMBA's vind ik dat het teveel uit de politiek komt en te weinig uit de doelgroep. Er moet een eigenbelang zijn om energie te creeeren en zaken in gang te zetten. Tenslotte: als ons beleid echt maar een 6 was hadden we echt hele andere discussies.
Jeek schreef op :
Ik heb op dit moment helaas niet de tijd om alle nieuwe reacties te lezen.

Wat mij wel op valt is dat Synthese in het hele verhaal nog niet genoemd is.
Ik denk dat zij een belangrijke rol kunnen invullen in het contact van gemeente naar jeugd- en jongerensozen. Voor de sozen is het belangrijk dat ze als één naar buiten treden zodat ze een sterke partner in de discussie vormen.
RoyBouten schreef op :
Quote: leonlitjensMi laat de gehele discussie zien dat het om meer gaat dan een plaats, sluitingstijden. Het gaat ook om programmering, imago, doelgroepen, wie doet het (jongeren zelf of proffesionel ondersteuners), toegangkelijkheid etc. Dit is de discussie die gevoerd worden en dan zal ook helder moeten worden dat het meer is dan een jongerenkroeg maar een culturele voorziening. Roy, it takes two to tango. Jongeren en jeugd hebben ook een verantwoordelijkheid en die kan de hedendaagse jeugd makkelijk vervullen. daar zijn ze mondig en intelligent genoeg voor. Ik wil hier mee zeggen dat ze ons ook moeten aanspreken. Ik ben enorm digitaal ingesteld. Ik heb een log, hyves-pagina, ik twitter. Ik kom regelmatig in de kroeg, kwam regelmatig bij de Vlies, ga naar concerten, bezoek Pinkpop. Dus mogelijkheden te over. Ik denk dat politici echt graag met een reprenstatieve groep jeugd en jongeren in gesprek zou willen zijn. net zoals bij de ouderen. Bij ons staat de deur open. Maar er ligt voor jeugd- en jongeren ook een taak. Ik kan me voorstellen dat alle sozen en jeugdverenigingen een overkopelend bestuur maakt wat zich richt op belangenbehartiging en dat regelmatig met het college/raad praat over beleid. Mi zetten we daarmee meer en grotere stappen. Echter als men dat wil dan moet het ook vanuit die groep komen. Het nadeel van de JAMBA's vind ik dat het teveel uit de politiek komt en te weinig uit de doelgroep. Er moet een eigenbelang zijn om energie te creeeren en zaken in gang te zetten. Tenslotte: als ons beleid echt maar een 6 was hadden we echt hele andere discussies.
Op die laatste zin na ben ik het helemaal met je eens. Ook je voorstel zou ik me goed in kunnen vinden. Denk dat (in aansluiting op Jeek) daar ook een rol voor Synthese zou liggen.
San schreef op :
Quote: leonlitjensIs voor de jeugd van 14-16 was er meer dan 40-jaren de Vlies. Daar was echter geen behoefte meer aan. waarom? Vele redenen.
De jeugd van 14-16 heeft wel degelijk wel behoefte aan 'iets'. Wat dat zijn moet wordt op dit moment onderzocht maar ik zie in de Lange regelmatig 14-jarige binnen (vraag me niet hoe ze binnen komen) die dus wel degelijk behoefte hebben aan iets.
Zelfs bij OJC Niks hebben we een strenge leeftijdscontrole in moeten lassen omdat er té veel jongeren (jonger dan 15) binnen kwamen die de doelgroep van OJC Niks misten.
Dus...
RickT schreef op :
... heeft de Vlies het niet goed aangepakt, of de politiek.
toen ik 14-16 was kwam ik iedere week in de Vlies en amuseerde ik mij daar erg goed. het was er toen ook vaak redelijk druk. de strengere controles bij de ingang en de strengere alcoholcontroles hebben de Vlies denk ik genekt. Waar men vroeger onder toezicht voorzichtig (nouja voorzichtig :P ) kennis maakte met alcohol is dat nu helemaal van de baan en zonder alcohol is het uitgaan voor een hoop jongeren toch minder interessant. maarja wet=wet al vond ik het oude 'gedoogbeleid' wel wat hebben.
maar als de Vlies op een gegeven moment een ontmoetingsplek voor dealers wordt en er steeds meer gevaarlijke situaties ontstaan moet je ingrijpen. jammer dat de Vlies het hoofd dan niet boven water heeft kunnen houden.