Meldersnet 10 Jaar

Zoals jullie wellicht weten is Dreksbak.nl niet zomaar een bijeengeraapt zooitje mensen. Ongeveer twee jaar geleden werd Meldersnet, de computernetwerkvereniging van Horst aan de Maas, gevraagd om een jongerenwebsite te maken. Kortom: achter Dreksbak zitten momenteel zo'n zeven mensen die ook actief zijn binnen Meldersnet, en daarbij zijn er nog diverse leden die zo af en toe hand- en spandiensten verrichten voor Dreksbak.nl. (Vandaar ook die rare M onder iedere pagina :P )
En díe vereniging, Meldersnet, bestaat vandaag 10 jaar!


Het is vandaag op de kop af 10 jaar geleden dat twee Melderslose jongens naar de notaris stapten om een nieuwe vereniging op te richten: Computernetwerkvereniging Meldersnet. Een vereniging met als doel het organiseren van zogenaamde LAN-parties voor haar leden en andere belangstellende. Op zo'n LAN-Party komen (met name) jongeren bijeen om een weekend lang met elkaar computerspellen te spelen. Hiervoor heeft Meldersnet heel wat locaties gebruikt, maar de afgelopen vijf jaar is de blokhut in Sevenum toch de vaste uitvalsbasis. Meldersnet is een van enige organisaties die dit in verenigingsverband doet; vaak worden deze LAN-parties georganiseerd door stichtingen of zelfs bedrijven. Echter, doordat er een vereniging achter zit, heeft Meldersnet dus ook echt leden (die contributie) betalen en ook een vaste bezoekersgroep.

In de afgelopen tien jaar is er heel veel veranderd: kon je 10 jaar geleden een computer nog alleen maar betalen als je mee kon doen met een pc-privé project: tegenwoordig heeft iedereen er een. Ook is Meldersnet in feite ontstaan door het gebrek aan internet: de enige manier om computerspellen met (of tegen) elkaar te spelen was door zelf de computers met elkaar te verbinden. Het "Meldersnet" begon dan ook als een enkele coaxkabel onder de weg door.
Meldersnet is echter snel gegroeid: al snel werden er LAN-Parties gehouden waar soms meer dan 70 mensen uit het hele land naar toe kwamen. Het ledenaantal groeide ook tot zo'n zestig leden, en om die leden ook soms achter de computer vandaan te halen werd er een activiteitencommissie opgericht. Door deze commissie werden bijvoorbeeld filmmarathons, bowl- en dartavonden, bezoekjes aan de kartbaan en middagjes paintballen georganiseerd. Met de opmars van het internet kon Meldersnet natuurlijk ook niet achterblijven, en kwam er ook een eigen server in een van de grote datacentra in Amsterdam te hangen. Op deze server konden spellen gespeeld werden en kon er op het forum tussen alle activiteiten ook met elkaar gepraat worden.

De afgelopen paar jaar heeft Meldersnet zich in een zekere zin 'geprofessionaliseerd': om de LAN-parties en andere activiteiten beter te kunnen organiseren ging men steeds structureler te werk, waardoor ook een steeds groter publiek aangesproken werd. Helaas werd door de opkomst van ADSL- en kabelinternet de vraag naar gezamelijk spellen spelen wat minder: veel jongeren blijven liever thuis achter hun pc zitten en gamen over het internet dan dat ze hun pc meeslepen naar een blokhut om daar een weekendje te gamen. Waar andere organisaties (met name stichtingen) de afgelopen jaren de handoek in de ring hebben moeten gooien, hebben wij altijd door kunnen gaan dankzij alle leden en de activiteiten voor deze leden.

Daarom is Meldersnet zich langzaam maar zeker ook met andere dingen bezig gaan houden. Op de eerste plaats was daar 5 jaar geleden de eerste MasterLAN, een voor Meldersnet-begrippen super LAN in de Mèrthal te Horst. Waar we normaal plaats hadden voor zo'n 60 deelnemers, konden we nu plaats bieden aan 200 deelnemers. Een LAN-Party van dergelijke grootte vereiste natuurlijk een degelijke organisatie en daarom werd ook de hele vereniging betrokken bij deze activiteit.

Ook de gemeente Horst aan de Maas heeft een ons een aantal jaar geleden eindelijk 'erkend' als vereniging: we zijn nu een echte jeugdwerk-vereniging, en ontvangen ook subsidie volgens die classificatie. Nu kan dat extra geld natuurlijk geen kwaad, maar het was wel een mijlpaal in de geschiedenis van Meldersnet.
Daarnaast kwam er een kleine twee jaar geleden de vraag vanuit de gemeente Horst aan de Maas om een jongerensite te maken. Al snel werd er een aparte commissie in het leven geroepen en op 2 mei van dit jaar werd uiteindelijk de website Dreksbak.nl gelanceerd. In een half jaar tijd is de site al uitgegroeid tot een begrip: met 500 bezoekers per dag en samenwerkingsverbanden met sozen, de bieb, de gemeente en horeca kunnen we zeker wel spreken van een succes. Ook is de site nog lang niet klaar, door Meldersnet wordt er nog steeds gewerkt aan alle aspecten van de website: iedere week wordt er nog geprogrammeerd, worden er foto's gemaakt bij de diverse evenementen en wordt er zelfs gewerkt aan een advertentiemodel.

Door deze jongerensite kon Meldersnet ook eindelijk weer beschikken over een clublokaal. Dat lokaal wordt niet alleen gebruikt voor vergaderingen van de verschillende commissies, maar ook iedere woensdag is de 'clubavond', waarop er allerlei dingen gedaan worden: soms gewoon een spelletje, soms filmpjes van internet kijken en soms ook gezellig bij praten.

Al die tijd is Meldersnet actief geweest in de "LAN-party scene": nog steeds gaan er geregeld delegaties van Meldersnet naar andere LAN-Parties. Ook wordt bij kleinere LAN-parties in de omgeving nog steeds gevraagd om de expertise en materialen van Meldersnet. Daarnaast was Meldersnet dit jaar één van de vijf veldbeheerders van CampZone: de grootste outdoor LAN-Party ter wereld. Mede daardoor wordt Meldersnet (weer) op de Nederlandse kaart gezet: het eerste waar LAN-ners buiten onze omgeving aan denken bij het horen van de naam Meldersnet zijn bitterballen en gezelligheid.

Kortom: Meldersnet leeft nog volop en staat al 10 jaar garant voor gezellige LAN-Parties waar veel kan en iedereen welkom is. De informele sfeer blijft nog altijd mensen naar onze LAN's trekken en mensen die één maal naar onze LAN komen die blijven komen.

Bescheiden als we zijn gaan we dit jubileum niet al te groot vieren: afgelopen weekend was er al een speciale LAN voor onze leden, maar in dit voorjaar willen we ter ere van ons jubileum de vijfde editie van de MasterLAN in de Mèrthal gaan organiseren. Tijdens die grote LAN-Party zullen we ook stilstaan bij ons 10-jarig bestaan.

Rest me nog alle leden en oud-leden van Meldersnet te bedanken en in het bijzonder alle mensen die zich actief hebben ingezet voor onze vereniging de afgelopen tien jaar. Het klinkt wellicht wat afgezaagd, maar zonder jullie was Meldersnet nooit geworden wat het nu is.

Grad "Flard" van Horck
Voorzitter

Reacties

RickT schreef op :
Erg mooi verhaal en natuurlijk gefeliciteerd!
Lennart schreef op :
jep gefeliciteerd!!

ik heb altijd erg genoten van de lans en het waren altijd top weekends :D
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
ingkevin schreef op :
*snik* *snik* Echt ontroerend Gradje! *snik* *snik*

Ghehe!

En gefeliciMeldersnetaart! :D
Deltafox schreef op :
joehoe Meldersnet 10 jaar!
Joeri schreef op :
woei, op naar de volgende 10 :D