Het nadeel van een populair centrum

Het valt mij steeds meer op. Afgelopen maand heb ik veel verhalen te horen gekregen over de uitgaanssituatie bij de jongere generatie. Agressie begint steeds meer een stempel te drukken op het uitgaansleven in Horst. Zes jaar geleden was er voor mijn gevoel geen vuiltje aan de lucht. Waar vroeger de jeugd nog zonder angst voor eigen leven naar de Shuffle ging is het voor de 16-jarigen van tegenwoordig een ander verhaal. Vol geluk luisterde ik naar het ‘Höf-de-glazer-in-de-loch’-moment om twaalf uur. Tegenwoordig moet de jeugd van deze leeftijd steeds meer opletten dat ze rond die tijd niet bij de dokter zitten met hun vader of moeder.

Bij het betreden van de beruchte feestzaal in het centrum van Horst word je verwelkomt door een sinaasappel geur. Dit heeft zo zijn redenen. Bij elke stap is het oppassen dat je niet per ongeluk je zuurverdiende drankje knoeit. Bij elke stap is het oppassen dat je niet per ongeluk op iemand zijn tenen gaan staan. Ruzie wordt niet vermeden, ruzie wordt gezocht. Vaak wordt het ook gevonden. Als een stier die indruk wilt maken op het andere geslacht kijkt de jeugd om zich heen. Zoekend naar een prooi. Het valt mij speciaal op omdat ik nu wat ouder ben dan het gemiddelde publiek. Dan wordt de afweging om er een probleem van te maken wel gemaakt, maar pakt het vaak voor mij positief uit. Dat zie je in hun blik.

Waar dit aan kan liggen? Drukte. Het uitgaansleven in Horst floreert. Omringende plaatsen als Venray en Bergen komen zelfs richting Horst om het weekend te ‘vieren’. Dit pakt helaas niet altijd goed uit. Des te meer bezoekers, des te groter de irritatie. Dit zag je in de Maraboe ook een aantal jaar geleden. Daar kwam ook vanalles op af. Daar was het ook elke avond raak. Het publiek ging rond een uur of drie buiten maar eens even rustig een plekje zoeken om te gaan staan. Dan wordt er een half uurtje gewacht, en dan genieten. Onder gejuich en een incidentele ‘Jerry!’ kon er weer iemand een aantal dagen eten door een rietje. De politie draaide overuren.

Nu lijkt dit natuurlijk op een ‘vroeger-was-alles-beter’-column. Dit wil ik niet beweren. Vroeger gebeurde er ook genoeg, al kreeg ik lang niet alles mee. Ik wil alleen duidelijk maken dat het mij de laatste tijd steeds meer opvalt. Ik krijg ook steeds meer verhalen van anderen te horen over dit fenomeen. Of er een oplossing voor is? Ik denk het niet. Of het horecaverbod werkt weet ik ook niet. Steeds meer beveiliging inhuren lijkt mij ook niet bevorderlijk voor de sfeer. Volgens mij gebeurt dit ook overal in Nederland waar het druk is met uitgaan. Ermee leren leven is denk ik het beste dat we kunnen doen. Ik vermaak mij nog altijd prima op de vrijdagavonden in Horst

Reacties

Gradje schreef op :
Mooie column Randy weer :) Petje af.

Hoewel ik me in grote lijnen wel kan vinden in je stuk, moet ik helaas toch zeggen dat je beeld niet volledig klopt :)
"Vroeger" in de shuffle was het ook altijd druk en kon Hans ook heel wat keren de mensen uit elkaar halen. Zeker 'achterin' was het ook bijna wekelijks slaan.

Verder verbaasde ik me juist afgelopen nieuwjaarsnacht hoe góed het allemaal ging. Hoewel ik niet zoveel rond heb gelopen, vond ik juist overal waar ik kwam de sfeer juist erg goed, en heb (gelukkig) geen opstootjes gezien.

Maar de basis van je verhaal klopt wel: des te meer mensen je binnenhaalt, des te meer rotte appels zul je binnen krijgen.
I'm on a horse.
Randy schreef op :
Danku, en ik geef ook aan dat ik een aangeboren talent heb om weinig ruzies mee te maken :P . Maar de laatste tijd viel het mij in dorp wel steeds meer op. Kan best dat het een tijd geleden in de Shuffle ook zo was. In de Maraboe was het iig niet te missen. :P
RickT schreef op :
18+ maken helpt wel wat, maar dan lijden de goeden onder de kwaden. Echt veel is er inderdaad niet aan te doen al helpt onderlinge sociale controle wél. Als twee volwassenen onderling ruzie krijgen springen er meteen vier tussen. Als twee pubers ruzie krijgen staan er meteen vier bij om ze aan te moedigen. Dat haantjes gedrag hoort ook bij puberen.
En bij De Vlies was het destijds ook ieder weekend raak. Bij De Shuffle vielen ook weleens wat klappen al bleef het toen vaak bij een klap en wat duw- en trekwerk en 'ik maak ow kapot, hald meej teage!!'.
WillemJakobs schreef op :
Ik vind dat RickT gelijk heeft. Het kort er eigenlijk op neer dat alle jongeren mensen ruzie zoeken.

Wij hebben het laatst nog mee gemaakt met onze groep( 20 / 21 jaar ) we waren gewoon uit aan het gaan en dan zijn er toch van die vervelende snotjonge(16 / 17 jaar) die denken dat ze herrie moeten zoeken, natuurlijk loop je als 21 jarige weg en gaat je pilsjes ergens anders drinken, maar natuurlijk is het geklier en gescheld een keer genoeg geweest.....en vooral als je zomaar een glas bier over je kop krijgt geschud.

waar is het voor nodig,.ik zeg ook altijd, we komen allemaal hier om gezellig een pilsje te drinke en vrouwe te kijken, waarom moete we dan ruzie zoeke?
RickT schreef op :
Die ruzie krijg je als je naar een verkeerde vrouw kijkt :P
Roedie schreef op :
in de shuffle was ook wel iedere week een keer wat, soms wel meerdere keren op een avond. Ik heb Hans vaak over de bar zien vliegen :)
Stannie schreef op :
Ik woon tussen Venray en Horst in (Oirlo). Kom daarom wel elk weekend Venray of Horst. Kan je zeggen dat er in beide 'dorpen' regelmatig ruzie is en dat het uitgaan allebei niet top is(lees 'geen bal aan'). Laatste tijd vind ik het 'uitgaan' in Venray een stuk leuker dan Horst. Jammer dat er geen soort van discotheek tussen deze twee 'dorpen' in ligt. (vroeger had je dan nog de 'de Steeg', maar helaas niet meer)
Leuke column trouwens.
Randy schreef op :
Toch raar dat ik al die ruzies in de Shuffle dan heb gemist, kan mij er geeneen herinneren en ben er toch wel een aantal jaartjes geweest. Alleen buiten waren er regelmatig opstootjes. Misschien was dat wel de periode voordat ik naar de Shuffle ging.
Lennart schreef op :
ik wou net zeggen.. vroeger in de shuffle was het ook vaak genoeg raak. meestal tussen verschillende dorpen dan.
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
RickT schreef op :
Quote: Lennartik wou net zeggen.. vroeger in de shuffle was het ook vaak genoeg raak. meestal tussen verschillende dorpen dan.
Viel uiteindelijk ook wel mee toch? Was vaak een beetje duwen, trekken en wat gesneuvelde glazen. Het gaat er nu toch een stuk harder op.
Lennart schreef op :
dat dan weer wel
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Kiejs schreef op :
Wat mij betreft legt Randy, op bepaalde punten, precies vast wat er gebeurd. Er wordt soms inderdaad gezocht naar ruzie, maar daar kun je behalve die mensen weiheren niets aan doen. Ik denk alleen niet dat dat de ideale oplossing is voor dit probleem
Prepare For Trouble and Make It Double!
WayneNice schreef op :
lamzek zien t. Snap dr ech nix van dat je beetje ruzie loopt te zoeken.. achjaaaa dan maar naar leuke feestjes en plekke gaan ipv horst centrum ;)
Monstertruck schreef op :
Quote: RandyToch raar dat ik al die ruzies in de Shuffle dan heb gemist, kan mij er geeneen herinneren en ben er toch wel een aantal jaartjes geweest. Alleen buiten waren er regelmatig opstootjes. Misschien was dat wel de periode voordat ik naar de Shuffle ging.
same here....ik heb ook weinig conflicten en ruzies gezien daar! Mja ik ga dan ook wel met heel netjes volk om natuurlijk ;P
Monstertruck schreef op :
Quote: StannieIk woon tussen Venray en Horst in (Oirlo). Kom daarom wel elk weekend Venray of Horst. Kan je zeggen dat er in beide 'dorpen' regelmatig ruzie is en dat het uitgaan allebei niet top is(lees 'geen bal aan'). Laatste tijd vind ik het 'uitgaan' in Venray een stuk leuker dan Horst. Jammer dat er geen soort van discotheek tussen deze twee 'dorpen' in ligt. (vroeger had je dan nog de 'de Steeg', maar helaas niet meer)
Leuke column trouwens.
als het ergens geen bal aan is dan moet je er niet naar toe gaan.....daar ontstaan ergernissen en ruzies door!
Venray wil ik persoonlijk nog niet dood gevonden worden!!
Steeg was vroeger idd wel ruig! zoiets zouden ze idd in de buurt moeten hebben voor de jongeren!

Ik moet zeggen dat ik er verder weinig last van heb maaruh misschien ben ik gewoon altijd op de goejje plaatsen op de juiste momenten zodat ik de ruzies niet zie(of wil zien:) )! Het is gewoon belachelijk (en dat heb ik altijd gevonden) dat mensen als ze alcohol op hebben niet normaal kunnen doen. Mensen worden vervelender als ze gedronken hebben en volgens mij agressiever, niet normaal!

zowizow en dat is mijn mening, moet horeca horst helemaal niet al dat buitendorps volk hier niet naar toe willen halen, volgens mij is het sinds die tijd alleen maar erger geworden. Het is en blijft een "boeren" dorp en daar moet je niet te veel mee "willen".
Daarbij wil ik niemand voor de kop stoten......maar als er herrie is geweest en ik hoor het is het toch vaker wel iemand van buitenaf die erbij betrokken is. Maar daarbij is er bij herrie altijd 2 kanten van een verhaal....vaak word de aanvallende partij er op aangesproken en aangepakt maar diegene die het eigelijk veroorzaakt en al lang irritant aan het doen is er gewoon simpel vanaf komt.

verder vind ik en dat moet je maar niet al te serieus nemen...dat alle knokkende partijen een hokje moeten krijgen waar ze elkaar gewoon lekker afmaken zodat het feestende ruige volk er verder geen last van heeft!

HOPPA!
collisiontammi schreef op :
ik heb nog nooit een ruzie gezien in horst de afgelopen paar jaar volgens mij.
Tonight at your house, it is not plouse
RickT schreef op :
Quote: Monstertruck[...]
als het ergens geen bal aan is dan moet je er niet naar toe gaan.....daar ontstaan ergernissen en ruzies door!
Venray wil ik persoonlijk nog niet dood gevonden worden!!
Steeg was vroeger idd wel ruig! zoiets zouden ze idd in de buurt moeten hebben voor de jongeren!

Ik moet zeggen dat ik er verder weinig last van heb maaruh misschien ben ik gewoon altijd op de goejje plaatsen op de juiste momenten zodat ik de ruzies niet zie(of wil zien:) )! Het is gewoon belachelijk (en dat heb ik altijd gevonden) dat mensen als ze alcohol op hebben niet normaal kunnen doen. Mensen worden vervelender als ze gedronken hebben en volgens mij agressiever, niet normaal!

zowizow en dat is mijn mening, moet horeca horst helemaal niet al dat buitendorps volk hier niet naar toe willen halen, volgens mij is het sinds die tijd alleen maar erger geworden. Het is en blijft een "boeren" dorp en daar moet je niet te veel mee "willen".
Daarbij wil ik niemand voor de kop stoten......maar als er herrie is geweest en ik hoor het is het toch vaker wel iemand van buitenaf die erbij betrokken is. Maar daarbij is er bij herrie altijd 2 kanten van een verhaal....vaak word de aanvallende partij er op aangesproken en aangepakt maar diegene die het eigelijk veroorzaakt en al lang irritant aan het doen is er gewoon simpel vanaf komt.

verder vind ik en dat moet je maar niet al te serieus nemen...dat alle knokkende partijen een hokje moeten krijgen waar ze elkaar gewoon lekker afmaken zodat het feestende ruige volk er verder geen last van heeft!

HOPPA!
De reden dat er eerder ruzie ontstaat met iemand buiten het eigen dorp is omdat je diegene niet kent. Als je ruzie hebt met iemand uit Horst e.o. dan is de kans groot dat je ruzie hebt met de achterneef van je beste vriend of een broer van je collega. Dat loopt dan altijd met een sisser af. Ik weet niet of dit zozeer de schuld is van mensen van buiten Horst, misschien dat het een bepaalde groep is die het verziekt, maar ik weet sowieso nooit wie het zijn. Zelf vind ik het namelijk wel leuk dat er eens wat ander volk over de vloer komt en het wat drukker is in dorp dan een paar jaar terug.
Monstertruck schreef op :
Nou van mij hoeft dat allemaal niet zo in Horst.......ik vond Horst ruig zoals het was.

Als ik in een gewoon weekend dikke party wil zoeken doe ik dat zowizow ergens anders.......en met mij velen!
Daarbij komt dat ik niet echt behoefte heb aan dikke party. ruige en gezellige feestjes zijn voor mij voldoende!

Maaruh Horst is nog steeds gezellig hoor.....zoals ik al zei....ik heb nergens last van. dat der af en toe iemand op zijn pitje getoekt word zal altijd overal zijn.....als ze er mij (en mijn matties) maar niet mee lastig vallen. :)
Tumke schreef op :
ik vind dat je wel moet ambiëren 'buitendorpse' mensen aan te trekken. anders verandert Horst weer in een gezapig dorpje.

over de ruzie kan ik niks zeggen omdat ik er zelden iets van meekrijg. maar de politie en uitbaters weten toch wel wie er telkens bij de ruzies betrokken zijn. zodoende weten ze hopelijk ook waar ze de oplossing voor dit probleem specifiek moeten zoeken.

ik kan wel iets algemeens zeggen en dat is dat men zich weleens wat toleranter en opener mag opstellen t.o.v. mensen die niet direct uit de buurt komen. het afkeurend kijken als er een groepje uit Venray of Deurne binnenkomt is niet meer van deze tijd m.i.
Monstertruck schreef op :
Quote: Tumkeik kan wel iets algemeens zeggen en dat is dat men zich weleens wat toleranter en opener mag opstellen t.o.v. mensen die niet direct uit de buurt komen. het afkeurend kijken als er een groepje uit Venray of Deurne binnenkomt is niet meer van deze tijd m.i.
overdreven geduns....gelijk weer gaan gooien met toleranter en opener bladiebla.....iedereen mag naar Horst komen die maar wil zolang het maar volk is wat de tengels thuis kan laten en gewoon ruig feestje wil vieren....en dat is wat ik de afgelopen tijd niet ervaren heb in Horsterse sferen...die gingen knokken......en dan vind ik het idd weer beter dat die knammels lekker in hun eigen regionen herrie gaan maken en ons effe lekker met rust laten.

vandaar dat mijn statement is dat ik Horst gezellig vond zoals het was..........nu ook nog wel hoor ;)
Monstertruck schreef op :
Quote: Tumkeik kan wel iets algemeens zeggen en dat is dat men zich weleens wat toleranter en opener mag opstellen t.o.v. mensen die niet direct uit de buurt komen. het afkeurend kijken als er een groepje uit Venray of Deurne binnenkomt is niet meer van deze tijd m.i.
overdreven geduns....gelijk weer gaan gooien met toleranter en opener bladiebla.....iedereen mag naar Horst komen die maar wil zolang het maar volk is wat de tengels thuis kan laten en gewoon ruig feestje wil vieren....en dat is wat ik de afgelopen tijd niet ervaren heb in Horsterse sferen...die gingen knokken......en dan vind ik het idd weer beter dat die knammels lekker in hun eigen regionen herrie gaan maken en ons effe lekker met rust laten.

vandaag dat mijn statement is dat ik Horst gezellig vond zoals het was..........nu ook nog wel hoor ;)
Roy1984 schreef op :
Leuke lap tekst! Ik vrees dat buiten het haantjesgedrag van 16/17- jarigen die hun positie in de massa proberen te verwerven met 'ikslajeneeralsjemijnietaanstaat' gedrag ook het alcohol en vooral drugsgebruik een rol speelt. Links en rechts hoor en zie ik toch steeds meer van die gastjes die staan te kaken of de halve avond een horizontale pretstreep weg staan te snorren op de wc's. Wat ik zie en hoor in mijn omgeving is dat dit veel meer als vroeger (en ook in een andere mate qua soorten en hoeveelheden drugs) gebeurd. En in combinatie met de alcohol die ook met flessen sterke drank tegelijk erin gejast wordt lijkt het me niet sfeerverhogend, zeker als je dan in situaties terecht komt waarin je je door wat voor toedoen dan ook aangevallen voelt door een ander en je emoties een rol gaan spelen..

Geloof dat er bij de Shuffle ook vaak knokken was inderdaad, nu valt het misschien verder ook meer op doordat er meer mensen in Horst uitgaan en de kans op knokken daardoor statistisch ook groter wordt.
Tumke schreef op :
heb jij cijfers voor je liggen dan? ben ik wel benieuwd naar nl.

@ Marieke dus
Tumke schreef op :
heb jij cijfers voor je liggen dan? ben ik wel benieuwd naar nl.
Monstertruck schreef op :
neej geen cijfers nee helaas

Ons kent ons systeem.......och het zijn weer de boetedurpse die aant knokke zien
daar baseer ik het op en volgens mij is het in horst niet zo moeilijk om het daarop te baseren.

...of ben ik dan te kortzichtig?
RickT schreef op :
Quote: Monstertruck[...]
overdreven geduns....gelijk weer gaan gooien met toleranter en opener bladiebla.....iedereen mag naar Horst komen die maar wil zolang het maar volk is wat de tengels thuis kan laten en gewoon ruig feestje wil vieren....en dat is wat ik de afgelopen tijd niet ervaren heb in Horsterse sferen...die gingen knokken......en dan vind ik het idd weer beter dat die knammels lekker in hun eigen regionen herrie gaan maken en ons effe lekker met rust laten.

vandaar dat mijn statement is dat ik Horst gezellig vond zoals het was..........nu ook nog wel hoor ;)
Dat is wat anders dan je daarstraks zei. Dat klonk een beetje als de Geert Wilders mentaliteit, de omgekeerde wereld. De goede laten lijden onder een groepje 'slechten'. Degenen die het verzieken moeten ze gewoon flink aanpakken zodat het niet tenkoste gaat van de rest. (Oee ik lijk wel een politicus)

Niet dat ik jou voor een PVV'er aan zie hoor, integendeel. ;)

Quote: Monstertruckneej geen cijfers nee helaas

Ons kent ons systeem.......och het zijn weer de boetedurpse die aant knokke zien
daar baseer ik het op en volgens mij is het in horst niet zo moeilijk om het daarop te baseren.

...of ben ik dan te kortzichtig?
In een ons-kent-ons wereld is de kans op escalatie natuurlijk kleiner, maar om mensen van buiten Horst dan maar aan te wijzen als vechtersbazen vind ik nogal kort door de bocht. Zoals ik al zei vind ik het alleen maar leuker als ik niet ieder weekend dezelfde gezichten hoef te zien.
RickT schreef op :
Quote: Monstertruck[...]
overdreven geduns....gelijk weer gaan gooien met toleranter en opener bladiebla.....iedereen mag naar Horst komen die maar wil zolang het maar volk is wat de tengels thuis kan laten en gewoon ruig feestje wil vieren....en dat is wat ik de afgelopen tijd niet ervaren heb in Horsterse sferen...die gingen knokken......en dan vind ik het idd weer beter dat die knammels lekker in hun eigen regionen herrie gaan maken en ons effe lekker met rust laten.

vandaar dat mijn statement is dat ik Horst gezellig vond zoals het was..........nu ook nog wel hoor ;)
Dat is wat anders dan je daarstraks zei. Dat klonk een beetje als de Geert Wilders mentaliteit, de omgekeerde wereld. De goede laten lijden onder een groepje 'slechten'. Degenen die het verzieken moeten ze gewoon flink aanpakken zodat het niet tenkoste gaat van de rest. (Oee ik lijk wel een politicus)

Niet dat ik jou voor een PVV'er aan zie hoor, integendeel. ;)
Monstertruck schreef op :
dan snap je me verkeerd en lees je mijn verhaal niet als een geheel!

simpel gezegd:

van mij mag jan en alleman naar horst komen (hoe meer zielen hoe meer vreugd) maar als ze hier de handjes laten wapperen en vervelend gaan liggen doen dan laat ze maar lekker thuis in hun eigen gat de boel verzieken! tuurlijk is het maar een bepaald volk die dat doet maar ik hoor natuurlijk als horstenaar ook alleen maar de verveldende verhalen!!

is dit duidelijker??
Monstertruck schreef op :
dan snap je me verkeerd en lees je mijn verhaal niet als een geheel!
RickT schreef op :
Quote: Monstertruckdan snap je me verkeerd en lees je mijn verhaal niet als een geheel!
Ik druk het misschien wat extremer uit, maar uit dit stukje:

'zowizow en dat is mijn mening, moet horeca horst helemaal niet al dat buitendorps volk hier niet naar toe willen halen, volgens mij is het sinds die tijd alleen maar erger geworden. Het is en blijft een "boeren" dorp en daar moet je niet te veel mee "willen". '

maak ik op dat je liever geen volk van buitenaf hebt.

Kan ik me voorstellen maar ik heb er alleen een andere mening over.
Als ik geen zin heb in een 'dikke party' ga ik naar 't Centrum (waar ik sowieso meestal naartoe ga ;) ), heb ik dat wel dan ga ik naar Blok10. Er is keuze genoeg.

Blok10 en De Lange zijn veel te groot voor alleen Horstenaren dus logisch dat er meer volk van buitenaf komt en dat daar ook op gemikt wordt.
RickT schreef op :
Quote: Monstertruckdan snap je me verkeerd en lees je mijn verhaal niet als een geheel!
Ik druk het misschien wat extremer uit, maar uit dit stukje:

'zowizow en dat is mijn mening, moet horeca horst helemaal niet al dat buitendorps volk hier niet naar toe willen halen, volgens mij is het sinds die tijd alleen maar erger geworden. Het is en blijft een "boeren" dorp en daar moet je niet te veel mee "willen". '

maak ik op dat je liever geen volk van buitenaf hebt.

Kan ik me voorstellen maar ik heb er alleen een andere mening over.
Als ik geen zin heb in een dikke party ga ik naar 't Centrum (waar ik sowieso meestal naartoe ga ;) ), heb ik dat wel dan ga ik naar Blok10. Er is keuze genoeg.

Blok10 en De Lange zijn veel te groot voor alleen Horstenaren dus logisch dat er meer volk van buitenaf komt en dat daar ook op gemikt wordt.
Monstertruck schreef op :
Liever geen volk van buitenaf: het is geen kwestie van liever geen, ik vond het gewoon prima zoals het was!

en blijkbaar hebben wij allebei een totaal ander beeld van dikke party! ik zie in blok10 en de lange never nooit niet een dikke party voor mij!! ik kan het er wel heel gezellig hebben met ruige mensen en gezelligheid en zo maar de dikke party's zijn voor mij toch wel in andere locaties als in't durp! :)

Het centrum is gewoon de leukste kroeg van Horst :) die moet je hier verder niet in betrekken en is ook niet te vergelijken!
RickT schreef op :
Quote: Monstertrucken blijkbaar hebben wij allebei een totaal ander beeld van dikke party! ik zie in blok10 en de lange never nooit niet een dikke party voor mij!!
Vandaar dat 'dikke party' ook tussen aanhalingstekens staat ;)
Rauff schreef op :
Haha come on guys er wordt toch niet alleen maar gevochten door 'buitendorpse'? En wat IS buitendorps eigenlijk? Telt America daarbij? Grubbenvorst? Dat is echt NIET de reden dat er meer gevochten wordt. It's just the alcohol, people! En waarom dat 'vroeger' dan niet zo is geweest is om de simpele reden dat hoe meer mensen bijeenzijn, hoe meer kans op - om het netjes te zeggen - een verschil in inzicht.
three beer, please
RickT schreef op :
Touché
nelly schreef op :
na mijn mening zit het "ikslajeopjebek volk" vooral bij de lange!!en daaro zit juist net allemaal die 16+ gaste.als je un avondje stappe bent in horst dan zie bijna geen tot nooit ruzie bij Blok, centrum of liesbeth. en daaro zit juist het oudere verstandigere volk. dus laat die gastjes lekker daaro zitte en elkaar de koppen inslaan en laat vural de rest mit rust.
en dat was met de sylvesterparty duidelijk te zien: entree 18+ en nergens zag je ruzie of gezeik althans ik nie!!
Roelliej schreef op :
Quote: nellyentree 18+ en nergens zag je ruzie of gezeik althans ik nie!!
Het was keihard 16+
Why are you wearing that stupid man suit?
Rauff schreef op :
haha nu diss je op een bepaalde manier toch wel jezelf. Sylvesterparty was gewoon 16+
three beer, please
Kiejs schreef op :
Er hangt vaak zo'n grimmige en gespannen sfeer in Horst centrum op de vrijdagavond dat bij het minste of geringste er vaak al klappen vallen wie dat dan zijn en waar ze vandaan komen daargelaten. Als je die spannimg weg kan halen heb je, denk ik, het probleem opgelost. het is toch het belangrijkste dat uitgaan op de vrijdagavond weer voor iedereen gezellig wordt? En je niet bij elke stap die je zet op moet letten dat je niemand op fokt of meteen ruzie hebt?
Prepare For Trouble and Make It Double!
Micky schreef op :
net of agressie en leeftijd alles met elkaar te maken hebben? Ligt denk ik meer aan de drukte. Het is natuurlijk niet leuk als om de 5 minuten er iemand op je tenen staat of elke keer weer je halve glas bier op de grond ligt.. ( Kies je voor als je een drukke tent binnengaat. ) En mensen reageren dan, vaak door alcohol/drugs, agressiever als normaal heeft toch niets met leeftijd te maken... Het is wel erg makkelijk om een bepaalde leeftijdsgroep hier de schuld van te geven.
collisiontammi schreef op :
oudere mensen gaan minder vaak uit en zoepen zich minder vaak lazerus.
Tonight at your house, it is not plouse
Roedie schreef op :
Quote: Mickynet of agressie en leeftijd alles met elkaar te maken hebben? Ligt denk ik meer aan de drukte. Het is natuurlijk niet leuk als om de 5 minuten er iemand op je tenen staat of elke keer weer je halve glas bier op de grond ligt.. ( Kies je voor als je een drukke tent binnengaat. ) En mensen reageren dan, vaak door alcohol/drugs, agressiever als normaal heeft toch niets met leeftijd te maken... Het is wel erg makkelijk om een bepaalde leeftijdsgroep hier de schuld van te geven.
Alsof er een excuus is om iemand op zijn gezicht te slaan. Voor mij is dat iig een glas bier op de grond, op de tenen staan, of alchol drinken helemaal niet. Dat ligt echt aan die personen zelf en niet aan bovenstaande redenen.
Roelliej schreef op :
Inderdaad, het is tamelijk vervelend om een glas bier over jezelf heen te kieperen als er iemand lomp voorbij loopt of als iemand je bijna omver loopt, maar dan ga je niet meteen met elkaar op de vuist. Zelfbeheersing heet dat. Ontbreekt het nog wat aan tegenwoordig.
Why are you wearing that stupid man suit?
Tumke schreef op :
En fatsoen. Als je iemand per ongeluk aantikt (wat niet gek is in een volle kroeg) zeg je gewoon effe sorry.
Sn00f schreef op :
Het werkelijke probleem ligt volgens mij veel dieper. Mensen zien tegenwoordig veel meer geweld. Dingen als geweld op tv en de macho cultuur binnen de hiphop en ander imponerend gedrag en dergelijken dragen hieraan bij. Sommige mensen, laat ik ze maar even 'makkelijk beïnvloedbaar' noemen, gaan dan zelf ook sneller over tot geweld. Tuurlijk versnellen alcohol en drugs dit proces. De noemer 'makkelijk beïnvloedbaar' is over het algemeen ook meer van toepassing op jongere mensen. Ik weet niet of hier een oplossing voor is, maar het is niet iets wat de gemeente Horst kan oplossen, het zit veel dieper...
Micky schreef op :
Quote: Roedie[...]
Alsof er een excuus is om iemand op zijn gezicht te slaan. Voor mij is dat iig een glas bier op de grond, op de tenen staan, of alchol drinken helemaal niet. Dat ligt echt aan die personen zelf en niet aan bovenstaande redenen.
tuurlijk is er geen excuus om iemand op het gezicht te slaan. Maar de argumenten die ik benoemde dragen toch niet bij aan een positieve sfeer. en dat personen daarop aggresief reageren ligt ook aan de personen zelf.
Bert schreef op :
Hang gewoon foto's buiten bij de Lange van relschoppers van de week ervoor, lekker aan de schaandpaal wie in de middeleeuwen

:P
Kiejs schreef op :
Quote: BertHang gewoon foto's buiten bij de Lange van relschoppers van de week ervoor, lekker aan de schaandpaal wie in de middeleeuwen
Hehe
Prepare For Trouble and Make It Double!
collisiontammi schreef op :
is dit niet gewoon een landelijk 'probleem'. Denk dat alles in Horst voornamelijk wel mee zal vallen.
Tonight at your house, it is not plouse
Koen schreef op :
mooi stukje proza Randy

Lang geleden dat ik in horst uit ben geweest, met als grootste reden dat er gewoon niets meer aan is, mede dankzij hierboven genoemde punten. Btw jammer om het weer op drugs & alcohol te gooien. Ik sluit me aan bij Roedie, ligt toch echt aan de mensen zelf.

Koen schreef op :
Lang geleden dat ik in horst uit ben geweest, met als grootste reden dat er gewoon niets meer aan is, mede dankzij hierboven genoemde punten. Btw jammer om het weer op drugs & alcohol te gooien. Ik sluit me aan bij Roedie, ligt toch echt aan de mensen zelf.
nelly schreef op :
Quote: Rauffhaha nu diss je op een bepaalde manier toch wel jezelf. Sylvesterparty was gewoon 16+
haha ik dach toch echt 18+ haha maja dan ga ik mezelf ma effe op mijn bek slaan
moon schreef op :
maak er anders gewoon 17+ van, iedereen tevreden
Judith schreef op :
Zullen 16-jarigen heel tevreden mee zijn ja..
RickT schreef op :
En als het 16+ is zijn de 15-jarigen weer ontevreden. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. ;)
Maar 16+ voor De Lange is prima en bij ruzie ZOEKEN gewoon al een maand een horecaverbod geven. Dan is het zo afgeleerd. Alleen kost zoiets wel een hoop tijd en daarmee geld dus ik weet niet of het rendabel is.
En Blok10 18+ . Op die doelgroep mikt Blok10 zover ik weet ook dus kun je onder de 18 fijn naar de buren.
Alex schreef op :
Quote: RickTEn als het 16+ is zijn de 15-jarigen weer ontevreden. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. ;)
Maar 16+ voor De Lange is prima en bij ruzie ZOEKEN gewoon al een maand een horecaverbod geven. Dan is het zo afgeleerd. Alleen kost zoiets wel een hoop tijd en daarmee geld dus ik weet niet of het rendabel is.
En Blok10 18+ . Op die doelgroep mikt Blok10 zover ik weet ook dus kun je onder de 18 fijn naar de buren.
de groep die iedere week ruzie heeft krijgt nooit een horeca verbod omdat ze minimaal 2 keer in de week aan het buizen zijn bij de lange. het is iedere week dezelfde groep die herrie heeft
Kiejs schreef op :
Als ide kroegbazen consequent zijn en alle ruzie uit willen bannen moeten ze die mensen ok een verbod laten geven zo simpel is het, zo niet houd je altijd je problemen in huis
Prepare For Trouble and Make It Double!
Sn00f schreef op :
Quote: Alexde groep die iedere week ruzie heeft krijgt nooit een horeca verbod omdat ze minimaal 2 keer in de week aan het buizen zijn bij de lange. het is iedere week dezelfde groep die herrie heeft
Daarbij zien ze blijkbaar over het hoofd dat, doordat er elke week herrie is andere mensen de Lange mijden...
collisiontammi schreef op :
Is er zoveel herrie elke week dan?!
Tonight at your house, it is not plouse
Randy schreef op :
Ik krijg elke week wel verhalen te horen op het werk. Dus volgens mij wel.
Gradje schreef op :
Volgens mij niet. De meeste mensen die hier roepen dat er zo vaak gevochten wordt komen nooit in genoemde kroegen.
Voor mijn gevoel werd er vroeger in de shuffle meer gevochten dat tegenwoordig in de kroegen in het centrum.
I'm on a horse.
Monstertruck schreef op :
als we roepen hadden we capslock wel effe aangezet ;)

ik kom wel in de genoemde kroegen....zo nu en dan.....niet wekelijks gelukkig! maaruh als ik er kom is er meestal wel een knokpartijtje. Het zijn voor mij altijd onbekende jongeren........mja dat zegt misschien meer over mijn leeftijd tegenwoordig ;)

vroeger bij de shuffle kan ik mij geen "echte" knokpartijtjes herinneren eigelijk......en toch kwam ik daar wekelijks
collisiontammi schreef op :
Ik kan me in horst een echte knokpartij herrineren, en dat was in de vlies in 1996.
Tonight at your house, it is not plouse
RickT schreef op :
Ik kan me slechts één echte vechtpartij herinneren bij de Shuffle. Dat duwen en trekken noem ik geen vechten.

En ik heb in Horst Centrum wel al meerdere vechtpartijen gezien. De grootste bij Blok10 op een loze zaterdagnacht tussen een groep Polen en 40+'ers. Damn dat ging hard, er zaten zelfs mensen achter de bar met glazen te smijten.

Maar het is niet dat ik me onveilig voel in dorp, helemaal niet. Bij de Lange kom ik nooit dus ik weet niet hoe het daar zit, maar ik hoor ook 'de verhalen' en zie daar regelmatig de politie op de stoep staan.
Gradje schreef op :
Oké, echte vechtpartijen (als in: vol op elkaar in slaan) heb ik zowel bij de shuffle als in horst-centrum nooit meegemaakt.

"Opstootjes" heb ik bij de shuffle redelijk vaak gezien (vooral achterin de hoek bij de DJ was het vaak raak). In het centrum valt het in mijn ogen dan ook enorm mee qua 'opstootjes'. (Of ik sta gewoon altijd aan de goede kanten van de kroeg, wat ook zeer goed mogelijk is).
De reden dat de politie vaak in het centrum staat is voor zover ik begreep puur preventief.

Ik kan dus niet keihard zeggen dat het beeld niet klopt, maar het klopt in ieder geval niet met het beeld wat ik heb.
I'm on a horse.
charlesblok schreef op :
die was op 1ste kerstdag 2009 in dit geval was het idd een groep polen waarvan er een aantal bij waren die getrouwde vrouwen etc lastig vielen waardoor het uiteindelijk uit de hand liep. is lang geleden en denk dat zoiets eigelijk nooit vaak voor komt. ook springt het Horster Centrum er zeker niet bovenuit wat incidenten aangaat, wel gebeuren ze idd meer bij de jeugd tussen de 14 en 18, tolerantie, fatsoen is een stuk minder bij deze leeftijds cat.
charlesblok schreef op :
die was op 1ste kerstdag 2009 in dit geval was het idd een groep poeln waarvan er een aantal bij waren die getrouwde vrouwen etc lastig vielen waardoor het uiteindelijk uit de hand liep. is lang geleden en denk dat zoiets eigelijk nooit vaak voor komt. ook springt het Horster Centrum er zeker niet bovenuit wat incidenten aangaat, wel gebeuren ze idd meer bij de jeugd tussen de 14 en 18, tolerantie, fatsoen is een stuk minder bij deze leeftijds cat.
Monstertruck schreef op :
Quote: collisiontammiIk kan me in horst een echte knokpartij herrineren, en dat was in de vlies in 1996.
toen werd de hele vlies erbij betrokken of niet?? of ja iedereen die er was kreeg er wat van mee vaag...heel vaag begin ik het een beetje herinneren

en idd in blok vorig jaar kan ik ook herinneren verder zijn het idd niet zo'n grote die ik mij kan herinneren
Monstertruck schreef op :
Quote: collisiontammiIk kan me in horst een echte knokpartij herrineren, en dat was in de vlies in 1996.
toen werd de hele vlies erbij betrokken of niet?? of ja iedereen die er was kreeg er wat van mee

vaag...heel vaag

en idd in blok vorig jaar kan ik ook herinneren verder zijn het idd niet zo'n grote die ik mij kan herinneren
RickT schreef op :
Quote: charlesblokdie was op 1ste kerstdag 2009 in dit geval was het idd een groep polen waarvan er een aantal bij waren die getrouwde vrouwen etc lastig vielen waardoor het uiteindelijk uit de hand liep. is lang geleden en denk dat zoiets eigelijk nooit vaak voor komt.
Klopt ook, zoiets had ik nog nooit eerder gezien en daarna is het ook niet meer voorgekomen.
Sn00f schreef op :
Quote: RickTKlopt ook, zoiets had ik nog nooit eerder gezien en daarna is het ook niet meer voorgekomen.
*Klopt af* :P
nelly schreef op :
die gast die mit zijn auto op zoon groep inreed, in da steegje tusse blok en lange!!behoorlijk ziek, en ik neem aan dat er va te voren ok het een en ander is gebeurd als je zoiets in je kop gaat halen.
Wounage schreef op :
Ik heb speciaal een profiel aangemaakt om hier ff te reageren..

Ten eerste is het zo dat er wel ongeveer iedere week knokken is, of in de Lange of buiten. Vaak krijgen mensen dit dan niet mee als het buiten is, maar ook daar gebeurt het. En de politie staat er helemaal niet alleen preventief, ik heb zo vaak meegemaakt dat ze vechtpartijen moesten stoppen/ertussen komen. Ook worden er met enige regelmaat mensen meegenomen. Deze dingen gebeuren voornamelijk in en rondom de Lange. Als ik bij Blok 10 ben, is er zelden tot nooit iets aan de hand. Dit komt A) Omdat het bij de Lange iedere week stamp en stampvol is en B) Zoals eerder genoemd, het iets oudere volk veelal bij Blok 10 zit.

Over de vraag of het vooral buitendorpse/buitengemeentese(?) mensen zijn die ruzie zoeken: ja en nee. Het is in ieder geval wel zo dat vaak als er "ander volk" is, ze diezelfde avond nog betrokken raken bij een knokpartij. 2 weken geleden nog volgens mij. Aan de andere kant weet je natuurlijk niet of er ook "ander volk" is wat zich wel goed gedraagt. Vast wel, maar dan krijgen we dan weinig van mee omdat we ze niet kennen. Ook wil ik hier nog aan toevoegen dat het ook heeeeel vaak voorkomt dat er ruzie is tussen mensen die gewoon uit de gemeente komen. Dus om alles op het "andere volk" af te schuiven gaat mij veel te ver.

Wel wil ik nog zeggen dat ik het er niet mee eens ben dat het noodzakelijk is om mensen uit andere gemeentes aan te trekken. Volgens mij rijden er nu zelfs bussen speciaal naar de Lange voor mensen die verder weg wonen. Het gaat me te ver om te zeggen dat je ze moet weren, maar voooor die mensen er waren was het bij de Lange ook al stampvol iedere vrijdag. Zo is het dus alleen maar drukker geworden wat vanzelfsprekend leidt tot meer ruzie.

Conclusie:

Make love, not warcraft
Koen schreef op :
Quote: WounageIk heb speciaal een profiel aangemaakt om hier ff te reageren..

Ten eerste is het zo dat er wel ongeveer iedere week knokken is, of in de Lange of buiten. Vaak krijgen mensen dit dan niet mee als het buiten is, maar ook daar gebeurt het. En de politie staat er helemaal niet alleen preventief, ik heb zo vaak meegemaakt dat ze vechtpartijen moesten stoppen/ertussen komen. Ook worden er met enige regelmaat mensen meegenomen. Deze dingen gebeuren voornamelijk in en rondom de Lange. Als ik bij Blok 10 ben, is er zelden tot nooit iets aan de hand. Dit komt A) Omdat het bij de Lange iedere week stamp en stampvol is en B) Zoals eerder genoemd, het iets oudere volk veelal bij Blok 10 zit.

Over de vraag of het vooral buitendorpse/buitengemeentese(?) mensen zijn die ruzie zoeken: ja en nee. Het is in ieder geval wel zo dat vaak als er "ander volk" is, ze diezelfde avond nog betrokken raken bij een knokpartij. 2 weken geleden nog volgens mij. Aan de andere kant weet je natuurlijk niet of er ook "ander volk" is wat zich wel goed gedraagt. Vast wel, maar dan krijgen we dan weinig van mee omdat we ze niet kennen. Ook wil ik hier nog aan toevoegen dat het ook heeeeel vaak voorkomt dat er ruzie is tussen mensen die gewoon uit de gemeente komen. Dus om alles op het "andere volk" af te schuiven gaat mij veel te ver.

Wel wil ik nog zeggen dat ik het er niet mee eens ben dat het noodzakelijk is om mensen uit andere gemeentes aan te trekken. Volgens mij rijden er nu zelfs bussen speciaal naar de Lange voor mensen die verder weg wonen. Het gaat me te ver om te zeggen dat je ze moet weren, maar voooor die mensen er waren was het bij de Lange ook al stampvol iedere vrijdag. Zo is het dus alleen maar drukker geworden wat vanzelfsprekend leidt tot meer ruzie.

Conclusie:

Make love, not warcraft
Ben het een heel eind met je eens, op je conclusie na.
Julesperry schreef op :
volgensmij was het met oud op nieuw ook raak in de niks, dus niet alleenn in het centrum..
Iets wat alleen met nieuwjaar kan gebeuren, omdat normaal er alleen maar mensen komen die elkaar kennen in sozen. Dus in dit geval kwam het denk ik wel door mensen die er normaal niet komen, dus "ander volk".
Maar moet zeggen dat het in de niks om een uitzondering ging.
RickT schreef op :
Quote: Julesperryvolgensmij was het met oud op nieuw ook raak in de niks, dus niet alleenn in het centrum..
Iets wat alleen met nieuwjaar kan gebeuren, omdat normaal er alleen maar mensen komen die elkaar kennen in sozen. Dus in dit geval kwam het denk ik wel door mensen die er normaal niet komen, dus "ander volk".
Maar moet zeggen dat het in de niks om een uitzondering ging.
Waren wel mensen uit de gemeente Horst a/d Massive, maar er zat een bepaald verhaal achter waardoor de reactie nogal uhhh extreem was... en een hoop alcohol.
iig de eerste vechtpartij die ik tijdens Oud en Nieuw (en geloof daarbuiten ook) in de Niks heb gezien. En dat zonder beveiliging. Niks structureels en een verhaal op zich dus.
Roedie schreef op :
Hoe meer mensen er zijn, hoe groter ook de kans dat er ergens ruzie is. In een kroeg van 500 mensen dus ook 10x vaker ruzie als een kroeg waar altijd 50 mensen zijn.
RickT schreef op :
Ligt er ook aan wat voor mensen want ik heb op Lowlands nog nooit een vechtpartij gezien en in Paradiso, de Melkweg, 013 of de Effenaar ook niet. Terwijl het daar vaak volgestouwt wordt.

De sfeer, mentaliteit, het soort publiek en leeftijd speelt echt wel een rol.
Roy1984 schreef op :
Quote: RoedieHoe meer mensen er zijn, hoe groter ook de kans dat er ergens ruzie is. In een kroeg van 500 mensen dus ook 10x vaker ruzie als een kroeg waar altijd 50 mensen zijn.
Precies.. en dat in combinatie met alcohol/drugs, wat grenzen behoorlijk vager maakt als er emoties los komen.. Het soort volk scheelt verder inderdaad ook een hoop + dat men in sommige groepen door de wat ouderen aangesproken wordt en in andere groepen is dit niet (meer) het geval. Verder: zoals Charles ook al zegt; 'meer bij de jeugd tussen de 14 en 18, tolerantie, fatsoen is een stuk minder bij deze leeftijds cat.'
collisiontammi schreef op :
Quote: RickTLigt er ook aan wat voor mensen want ik heb op Lowlands nog nooit een vechtpartij gezien en in Paradiso, de Melkweg, 013 of de Effenaar ook niet. Terwijl het daar vaak volgestouwt wordt.

De sfeer, mentaliteit, het soort publiek en leeftijd speelt echt wel een rol.
En daar staan altijd complete gorilla's die de boel in de gaten houden.
Tonight at your house, it is not plouse
RickT schreef op :
Ja ok, Mario werkt ook niet echt intimiderend :P
Wounage schreef op :
Hahaha Mario is altijd de klos
Koen schreef op :
Piet anders toch wel... vooral in de good 'ol days bij de Shuffle: Ja HALLO! neet fietse heer, ja HALLO vaan di weag af!
Kiejs schreef op :
Haha, maar moeten de kroegen in horst dan ook van die uit de kluite gewassen brokken beton inhuren om orde te handhaven? Dat gaat ook wel ver vind ik
Prepare For Trouble and Make It Double!
charlesblok schreef op :
Quote: KiejsHaha, maar moeten de kroegen in horst dan ook van die uit de kluite gewassen brokken beton inhuren om orde te handhaven? Dat gaat ook wel ver vind ik
Nee dat werkt ook vaak negatief,zeker als ze niet hier uit de regio komen en het publiek niet kennen.
RickT schreef op :
het maakt het er sowieso niet gezelliger op, en die 16-jarige kiddos zijn nu nog wel te handlen toch?
Lennart schreef op :
Quote: charlesblokNee dat werkt ook vaak negatief,zeker als ze niet hier uit de regio komen en het publiek niet kennen.
+1
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Wounage schreef op :
Bij de Lange hebben ze zo'n types toch enige tijd gehad of niet? Volgens mij was dat te duur..
Schobers schreef op :
Goed geschreven column randy, +1
collisiontammi schreef op :
Gister de 1e vechtpartij in de lange gezien, te slecht voor woorden. Het ging om een consumptiemunt. Gelukkig werd er a la minute ingegrepen door andere lui.
Tonight at your house, it is not plouse