Hegelsomse kermis

Op zaterdag 23 juni is het weer tijd voor een heerlijk flesje bier op Hegelsomse kermis. Uiteraard staan ook dit jaar weer vele artiesten te popelen om er een geweldig feest van te maken. De aftrap wordt verricht door de spektakelband Van Gogh. Een bonte verzameling knotsgekke muzikanten die de afgelopen tien jaar een breed reportoire bijeen gesprokkeld heeft. Nederlands beste meezingers, de nieuwste stevige hits, klassiekers uit de tijd dat Bruce Springsteen nog naar de JoHo mocht. Het kan niet op!


Een dagje later mag als vanouds ‘s middags al gestart worden met kermis vieren. Daar horen natuurlijk wel de nodige bands bij. Als eerste verschijnt uit het naburige America het ensemble She’s Got Legs ten tonele. Ze zijn al eens te beluisteren geweest in OJC Phoenix zelf, maar nu dus in de kermistent. Ze gaan dan ook met grote stappen vooruit sinds ze in 2010 aan hun eigen nummers begonnen. Het resultaat: aanstekelijke indie-pop/rock.

Het levenslicht van de daaropvolgende band scheen al ietsje eerder. Ergens eind jaren zestig werden de eerste klanken geproduceerd door de leden Pigtail. Vele muziekstromingen werden vertolkt in de loop der decennia, allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in de huidige setlist. Van optredens bij de MA-run tot aan festivals in Polen toe werden bezocht. Als optredend artiest wel te verstaan. Dit alles om dit jaar voor een grandioos optreden op Hegelsomse kermis te kunnen zorgen.
De afsluitende band deze dag schrikt niet terug van een beetje oud-ijzer. Patatje Metal giet namelijk zijn eigen sausje over de bekende popklassiekers. De inspiratie komt met name uit de glammetal, denk aan Twisted Sister en consorten, en dus kan een welhaast overdadige show niet uitblijven. Van aardappelmoeheid kan dan ook geen sprake zijn met deze heren die eerder al festivals als Paaspop, Lowlands en de Zwarte Cross onveilig maakte.
Hoewel er gewoon flessen gedronken worden, wordt maandag 25 juni uit een ander vaatje getapt wat de muziekkeuze betreft. Tonnie, Sjonnie, Ronnie en Donnie krijgen “de poppen aan het dansen” met de hits die ze spelen als De Gebroeders Rossig. Hun enthousiasme is al even veerkrachtig als hun haardos. Hun merk shampoo houden ze geheim, maar wat geen geheim hoeft te zijn is hun vermogen om zelfs het treurigste buurtfeest om te toveren in een prachtfestijn. Aangezien het qua sfeer wel goed zit met de kermis beloofd dit nogal wat.

Zeker als deze avond nog een artiest langskomt. De fans kunnen hun borst nat maken, want Dries Roelvink komt langs om aan te tonen dat rossig haar geen vereiste is om feesten te bouwen. Na lang twijfelen tussen een voetbal- of een zangcarrière besloot Dries de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Na een platencontract, de eerste hit, een handvol cd’s en singels staat hij nu aan de vooravond van zijn grootste triomf: een optreden op het mainstage van Hegelsomse kermis. Alsof je met het Nederlands elftal de EK-finale mag spelen.

Dinsdag wordt de kermis in stijl afgesloten met Das Grosse Gurde und Tack-It Biergarten Fest. De halve liters en zitplaatsen waar voornamelijk gestaan wordt zijn dus ook weer van de partij. Om het nog leuker te maken wordt het uitermate vermakelijke concept van vorig jaar ditmaal uitgebreid met enkele artiesten. Appie Heino komt zijn gouden keeltje laten schallen. De bekende Duitse topartiesten komen vanzelfsprekend aan bod tijdens het optreden van deze topartiest die zijn naam gekozen heeft omdat het zo lekker rijmt: “Appie Hein, koning van de gein.” Bij de Duitse versie slaat dat natuurlijk nergens op, maar een koning hebben ze bij onze Oosterburen ook allang niet meer.

Om toch wat ‘adel’ van over de grens aan het publiek te tonen komt er een heuse ‘Mystery Guest’. Deze schlagerzanger in hart en nieren, die weet hoe hij zijn longen en stembanden moet gebruiken. Nummers van Nina Hagen, maar ook de Duitse partyhits passeren de revue bij zijn show, die hem zelfs tot op de podia van de betere oktoberfesten in Oostenrijk heeft gebracht. Een tipje van de sluier willen we echter wel onthullen. Het is geen Dieter Koblenz (schijnt in deze contreien niet meer zo graag op te treden) maar er mag wel zeker in deze categorie verder gezocht worden!

Reacties