Gemeenteraadsverkiezingen voorbij

Het is een 'rumoerige' periode geweest op Dreksbak: er is veel gediscussieerd en veel gepromoot, en vaak ging het er (aangenaam) hard aan toe. Uiteindelijk was gisteren dan het moment daar: de verkiezingen zelf.

Inmiddels zijn de uitslagen wel bekend: CDA is de grootte winnaar met 11 zetels, gevolgd door nieuwkomer Essentie met 6 zetels. SP, PvdA-PK en D'66 mogen het gaan doen met respectievelijk 5, 3 en 2 zetels.

Misschien wel net zo interessant zijn de gegevens uit de polls en de stemwijzer van Dreksbak, en die hebben we voor je uiteengezet in de 'Lees Verder':


Eerste peiling
Laten we beginnen met onze poll van een dikke maand geleden, waarin we vroegen of je al wist wat je ging stemmen.

<script type="text/javascript" src="/js/swfobject2.js"></script><script type="text/javascript">swfobject.embedSWF("/stats/open-flash-chart.swf", "chart1", "595", "200", "9.0.0", "expressInstall.swf", {"data-file":"/upload/charts/verkiezingen2009pre.json"});</script><div id="chart1"><img src="/images/blank.gif" height="200" /></div>

Meteen bleek dat veel mensen nog geen idee hadden wat te stemmen, en van de mensen die wel gingen stemmen waren CDA en D'66 het populairste.

Stemwijzer
Oké, dan hadden we natuurlijk onze stemwijzer, hoewel specifiek gericht op jongeren en aandachtspunten die over jongeren gaan. Toch werd deze massaal ingevuld, zo'n 400 keer:
<p id="chart2"></p><script type="text/javascript">swfobject.embedSWF("/stats/open-flash-chart.swf", "chart2", "595", "200", "9.0.0", "expressInstall.swf", {"data-file":"/upload/charts/verkiezingen2009stemwijzer.json"});</script>

Op basis van de stellingen bleek ook hier CDA het sterkste, hoewel de partijen toch dicht bij elkaar lagen. We zullen in de loop nog in gaan op de afzonderlijke stellingen, maar het is opmerkelijk dat er meer mensen absoluut geen coffeeshop willen, dan dat mensen starterswoningen willen of Dreksbak een subsidie gunnen.

Exit-poll
Ten slotte onze exit-poll, waarin we vroegen wat je uiteindelijk gestemd had:
<script type="text/javascript">swfobject.embedSWF("/stats/open-flash-chart.swf", "chart3", "595", "200", "9.0.0", "expressInstall.swf", {"data-file":"/upload/charts/verkiezingen2009exit.json"});</script><div id="chart3"><img src="/images/blank.gif" height="200" /></div>
Niet zo massaal ingevuld, maar met name veel mensen die niet mochten stemmen (of omdat ze te jong zijn, of omdat ze vanwege studie in een andere gemeente wonen). Vervolgens voor zowel CDA, PvdA-PK als Essentie 9 stemmen.

Kortom: CDA heeft sinds het begin al op veel sympathie kunnen rekenen. Essentie is behoorlijk gegroeid de afgelopen maand qua aantal stemmen, en PvdA-PK blijkt (waarschijnlijk dankzij Roy Bouten) toch populair onder jongeren, maar heeft de rest blijkbaar niet weten te overtuigen.

Reacties

Teun schreef op :
Leuk overzichtje grad!
Tip: geef de partijen in elke grafiek dezelfde kleur, maakt het wat overzichtelijker :D
KILL IT! KILL IT WITH FIRE!
Gradje schreef op :
--edit--:
Heel even snel geknutseld, kreeg een ingave hoe ik dit snel kon fixen. Nu met overal dezelfde kleurtjes per partij :)
I'm on a horse.
Gradje schreef op :
Ja, dat zag ik ook al, maar het nadeel is dat de resultaten nu uit verschillende bronnen komen, en dat dat dus een beetje moeilijk is. Misschien als ik vanavond tijd heb... :)
I'm on a horse.
Koen schreef op :
idd sjiek en handig overzicht, wel weinig votes in iedere poll helaas.
Janneke schreef op :
@Gradje, zoals altijd --> GOED BEZIG!! :D
Teun schreef op :
hulde!
KILL IT! KILL IT WITH FIRE!
Strid schreef op :
Ziet er goed uit Grad! Is leuk om zo'n overzicht te zien!
En die kleurtjes per partij maakt het ook erg overzichtelijk
Nakkie schreef op :
Mooi, mooi.

Wist niet dat Essentie het zo goed zou doen.

En natuurlijk is Niek Jacobs de grote winnaar van de verkiezingen!
Too weird to live, and too rare to die.
Nakkie schreef op :
Mooi, mooi.

Wist niet dat Essentie het zo goed zou doen.
Too weird to live, and too rare to die.
donnybrookhc schreef op :
nakkie ik kan hier maar een ding op zeggen en dat is change change en nog eens change
Lennart schreef op :
sjiek!
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.