Feestdagencolumn

Yes, het is alweer een tijdje geleden, maar onze turnupthebasz heeft weer een column geschreven. Dit keer een een column over de feestdagen.

Zo, de maand december is begonnen, 2009 zit er weer bijna op. Het jaar begon met de carnaval, die tegenwoordig bijna 2 maanden in beslag neemt, waarover niets dan goeds overigens... Daarna volgde een lange, lange periode van wachten op de lente en zomer die komen gaat, ingevuld door het welbekende 'knalluhh" iedere vrijdag, gevolgd door de zaterdagen waarbij menig biertje en schandaaltje wederom niet geschuwd werd.


En toen, na lang wachten, eindelijk mooi weer! Ondergetekende mag zich dan ook met gepaste trots een "terras-die-hard" noemen, vanaf medio april bij elk zonnestraaltje en een curieuze 17 graden celsius was deze jongen handig met een Hoegaarden of Hertog Jan Weizen voor zich wel ergens in een rotanstoeltje te vinden.

Maar zoals dat gaat tegenwoordig, was deze vreugdevolle periode, kotsvol met feesten en festivals, ook weer snel ten einde. En dan, zoals gezegd, begint de maand december weer. De Feestmaand, waarin het oer-Hollandse begrip gezelligheid zijn apotheose vindt. Sinterklaas sla ik voor het gemak even over en begin gelijk aan het begrip kerstweek. Voor mij persoonlijk is de kerstweek een aaneenschakeling van verplichte (maar stiekem o zo gezellige) familie-aangelegenheden en ongebreidelde stap- en feestfestijnen met als absolute uitsmijter en anti-climax: de jaarwisseling, oftewel: 'ald op neej'.

Jezus, wat een overtrokken feest is dat toch. Ik kan uit de losse pols wel 10 feesten noemen die veel en veel leuker zijn. Meest gestelde vraag (en openingszin, *tip* ;) in de kroeg is in deze tijd dan ook: 'euj, waat gudde geej doon mit ald op neej?' Er wordt vanalles georganiseerd en het is buiten kijf goed bedoeld maar ik kan er hoe dan ook niks mee. Ten eerste is de jaarwisseling veel te vroeg, om 12 uur heeft iedereen namelijk net z'n jas opgehangen. Ten tweede heeft iedereen altijd veel te hoge verwachtingen van dat feest, en het is algemeen bekend dat wanneer iedereen er zo naar uitkijkt, het meestal enigszins tegenvalt. Ten derde was het vroeger zo, dat oud op nieuw betekende dat je lekker lang door kon gaan. Tegenwoordig is dit absoluut geen unicum meer, je kunt elk weekend tot 3 uur in het dorp terecht, verder zijn er plekken waar je nadien ook nog terecht kunt en menige party buiten de gemeente gaat nog langer door.

Ik blijf uiteraard niet thuis deze avond maar begin wel een voorkeur te krijgen voor of gezellig met vrienden thuis de kratjes tot het plafond te stapelen, of echt de hort op en richting de Erasmusbrug in Rotterdam, Gent in Belgie of voor mijn part naar Londen. Maar niet dat overhypte gedoe in het dorp, waarvoor je 40 euro moet lappen, en er dan achter komen dat er bar weinig verschil zit tussen dat en een normale vrijdag. Daar sta je dan met je plastic bekertje kapot bier naar een overbetaalde artiest te koekeloeren.

Dan geef mij maar 1 januari, 's avonds na een te korte slaap met een lekkere voldoening gevende feestweek-kater wat slap ouwehoeren en na afloop zeggen met een wederom beneveld brein: 'zoewe, 2010 is begonne...'

Alles met een grote korrel zout en een nog vettere knipoog wenst deze jongen iedereen een prettige kerst en uiteraard hoe dan ook 'enne goije roetsj'!

Turnupthebasz

Reacties

Gradje schreef op :
Meh, moet zeggen dat op zich de 'bijzonderheid' van Oud op Nieuw er wel steeds meer vanaf gaat, maar dat ik het als feest wel steeds meer ga waarderen. Vond het juist altijd zonde om met die feesten thuis te zitten. Na een paar jaar gewerkt te hebben (in die 40+ euro toko's) en vorig jaar ook zelf uit ben gegaan, moet ik zeggen dat ik me juist érg goed vermaakt hebt (je komt er altijd half Horst tegen, dus altijd een leuk begin van het jaar) . Buiten je vrienden zijn er namelijk ook de mensen die je 'iets minder vaak' ziet, en die kun je dan ook allemaal meteen de hand schudden (of kussen ;) ).

Maar evengoed, jij ook fijne feestdagen ;)

(En goede column overigens)
I'm on a horse.
Maarten schreef op :
Goede Column !! Precies hetzelfde gevoel hier !! Wat gradje zegt klopt ook ik vind het ook zonde om thuis te zitten op dit soort dagen want je hebt altijd het gevoel dat je iets mist dan. Daarom iedereen fijne feestdagen !!
Dont worry about a thing, cause every little thing gonna be all right.
Britske schreef op :
Klopt inderdaad wel. "Vroeger" ging je dan naar de merthal om daar te feesten. Iets wat in de rest van het jaar, op carnaval na, eigenlijk niet voorkwam. Nu gaat het gros van het volk naar de lange, waar ze iedere vrijdag eigenlijk al hetzelfde volk tegen komen, in dezelfde tent, met dezelfde dj's. Enige verschil is het "gratis" drinken, waarvoor al dik geld betaald is. Meer dan dat je normaal gesproken drinkt.

Misschien word ik wel een ouwe lul, maar ik vind het veel gezelliger om tegenwoordig in eigen dorp bij iemand thuis buiten op de oprit biertjes te drinken bij het kampvuur. Liefst midden in het dorp, zodat er nog genoeg ander volk langs komt, die blijven hangen en mee biertjes komen drinken tot in de late uurtjes. In mijn ogen zijn dit veel memorabelere avonden dan een avondje lange of blok.
Gradje schreef op :
Nou Martijn, niet helemaal met je eens. Door de hogere entreeprijs, kan het jonge volk wat je doorgaans bij de Lange aantreft zich helemaal geen kaartje veroorloven. Juist daarom kom je veel mensen van 'onze generatie' (kijk ons eens oud klinken) tegen. (Zo kom je bijv. Eddy nagenoeg nooit bij de Lange tegen, maar afgelopen jaar toch flink mee gelachen, idem met Edwin (hehe :D ) ).

Maar een lekker vuurtje met vrienden is óók erg gezellig. :D
I'm on a horse.
Britske schreef op :
Ja, das op zich wel waar. Dat wou ik misschien nog toevoegen. Omdat het 18+ en duur is, krijg je wel net iets ander volk binnen. Maar toch...
Strid schreef op :
Leuk column! :D
Al vind ik sinterklaas een leuke tijd, kerstmis en oud op nieuw vind ik toch altijd nog leuker! :D
Eerst de kerst, een gezellige sfeer, lekker eten, familiefeestjes en daarna lekker stappen met je vrienden! :D Waar je al vaak mensen tegen komt die je niet elke keer met stappen tegen komt! En dat is altijd erg gezellig! Helaas moet ik dit jaar voor het eerst de hele kerst werken, ben benieuwd hoe me dat gaat bevallen.
Maar dan heb ik natuurlijk wel vrij met oud en nieuw, wat ik altijd een erg leuk feest vind! De bijzonderheid is er inderdaad wel steeds meer vanaf aan het gaan, maar dat wil niet zeggen dat het geen gezellige avond is! :P Weer veel bekenden die je tegen komt, en dan komt het moment dat het 12 uur is geweest is en dat je de rest van de nacht blijft handjes schudden en kussen! ;)

Allemaal fijne feestdagen gewenst!
Jules schreef op :
Goeie column Bas! Ik ben het zeer zeker met je eens op bepaalde punten en ook van mening dat oud en nieuw een overhypt, overrated feest is. het is ook maar gewoon een avond en lang doorgaan kan altijd wel! (zoals afgelopen zaterdag in de niks, meer van dit soort afterparties graag!)
Lennart schreef op :
jaja valt toch meestal wel tegen!

dit jaar misschien naar damsko. kijken hoe het daar is :) en anders ook gewoon ergens thuis chille en later in de nacht richting walhalla
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Koen schreef op :
sjöne column Bassie. Wij gaan dit jaar ook weer met vrienden thuis ergens zitten en dan rond half 3 naar de Niks. Andere jaren prima bevallen. En uiteraard beter dan in de varkensstal bij de Lange platgedrukt worden.
Jules schreef op :
Quote: Lennartjaja valt toch meestal wel tegen!

dit jaar misschien naar damsko. kijken hoe het daar is :) en anders ook gewoon ergens thuis chille en later in de nacht richting walhalla
Welk feest ga je heen? Ik zag een hele toffe geloof in paradiso ofzo...
Lennart schreef op :
nog niet naar gekeken :P deze week eens orienteren
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Tumke schreef op :
Melkweg en Trouw zijn denk ik het leukst al is de laatste al zo'n beetje uitverkocht als ik Olaf mag geloven. Daarna afteren met Mulder in Studio 80.
Lennart schreef op :
denk dat het de gasfabriek wordt :)
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Koen schreef op :
Quote: Lennartdenk dat het de gasfabriek wordt :)
a'dam united feest? Kennis van me vroeg of ik mee daarheen ging
johan schreef op :
goeie column, en harstikke woar.

toch motte we nou nie ineens gon doon of ald op neej niks is, want ik vermaak meej altied super. mar zoë als al ien de column stond, ut is nie béter dan une gewoëne oavond