Dreksbak ontcijfert mysterieuze posters in Horst

Het is jullie waarschijnlijk al opgevallen, maar onlangs verschenen er allemaal aparte 'politieke' posters in Horst aan de Maas. Posters met teksten als "Als het nergens op lijkt kan het ook uniek zijn", "Sociaal wenselijke vragen. En antwoorden" en "In essentie bieden wij diepgang" die allemaal ondertekend werden met "Duidelijk diepere politiek".

Het weblog Horst Sweet Horst schreef er al over (aanrader trouwens, dat weblog, ideaal voor SOG/WOG) en ook op de mail kregen we zojuist het volgende persbericht:

Rare spreuken in de dorpen

‘In essentie bieden wij de diepgang’, ‘Gebruik je boerenverstand’ en ‘Nergens tegen zijn is nergens goed voor’. Drie van de negen spreuken die op affiches in de dorpen van het nieuwe Horst aan de Maas zijn verspreid met een 3D-brilletje als afzender. Geen idee wat daar de bedoeling van is? Het leidt wel tot discussie. Op het plein in Horst tijdens de Harmoniefeesten weten twee heren het bijna zeker: een nog onbekende partij zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het zal toch niet waar zijn dat Wilders bij ons mee doet? Of een lokale dorpspartij voor een van de 16 kernen. Niks is nog zeker. 18 november zijn er gemeenteraadsverkiezingen voor het nieuwe Horst aan de Maas, daar zal het toch in ieder geval wel allemaal mee te maken hebben. Let op de affiches en de curieuze spreuken.

Het zal toch wel ergens over gaan? Het lijkt nergens op, maar dan kan het ook uniek zijn.

Nieuwsgierig geworden?

Check vanaf donderdag 10 september http://www.duidelijkdieperepolitiek.web-log.nl of duidelijkdieperepolitiek@live.nl! En laat weten waar jij aan denkt bij het zien van de spreuken Met je inzending maak je kans op twee kaartjes voor een film, een film in 3D! Duidelijk diepere politiek!
Maar laten wij nou net niet van mysterie houden...


En wat doe je dan, zodra je zo'n mailtje binnenkrijgt, dan ga je op onderzoek uit!

Het eerste aanknopingspunt was Essentie, te meer door deze tweet van @RoyBouten, die ook verwees naar het weblog van Home Sweet Home. Het wollige taalgebruik op de posters, doet namelijk inderdaad wel erg sterk denken aan het wollige taalgebruik op de site van Essentie.
Maar, keihard te linken waren ze niet, dus een dood spoor?

Daarnaast zaten er wat foto's toegevoegd aan het persbericht. Wat niet veel mensen weten is dat er behoorlijk wat informatie wordt opgeslagen bij de meeste foto's (zogenaamde EXIF), waaronder het merk en type camera waarmee de foto is gemaakt... Een kleine zoektocht over de de weblogs van de verschillende Horster politici, en het bekijken van de fotoeigenschappen gaf wederom geen direct aanknopingspunt.

Dan het e-mailadres: ze hebben netjes een nieuw e-mailadres aangemaakt (duidelijkdieperepolitiek [Apestaart] live.nl), en ook de website waar ze naar verwijzen biedt geen echte aanknopingspunten. En ook dit weblog wordt gehost door web-log.nl, wat gebruikt wordt door zo'n beetje alle Horster politici.

Oké, dit had iedereen nog allemaal zelf kunnen doen, dan gaan we de techtools uit de kast trekken. Wellicht heb je wel eens gehoord van IP-adressen, dat is ongeveer te vergelijken met je "straat en huisnummer" op het internet. Ook dit is als je wil nog redelijk goed te anonimiseren, maar standaard sturen e-mailprogramma's en dus ook mail-websites als Live.nl dit IP-adres achter de schermen mee. (wordt o.a. gebruikt om spam tegen te gaan).
Dus, gelukkig had de afzender van het mailbericht niet teveel moeite gedaan, en was het e-mailadres vrij snel te achterhalen. Vervolgens even bestaande communicatie doorzocht op dat e-mailadres, et voila... de afzender is bekend.

(Ik krijg nu gigantische SBS-neigingen. Dit was echt een ideaal moment voor een reclameblok, met daarna weer zo'n sensatie-voice-over die nog even een korte samenvatting geeft).

Maar goed: wie heeft hem dan verzonden? Onze eigenste Roy Bouten, gemeenteraadslid voor de PvdA!
Een beetje verder zoeken leert dat de posters voor het eerst verschenen op zaterdag (zie bijvoorbeeld ook weer het weblog HSH), en laat het nu net zo zijn dat Roy op vrijdagavond ná de Allemansmert nog bezig is geweest met campagneactiviteiten...
16:30: Naar huis. Vanavond campagne activiteiten :) Eerst pannenkoeken bakken :) :)
19:35: nu even over de allemansmarkt lopen.zo meteen naar lottum
22:26: het feest gaat beginnen!!!
01:49: zoek mn bed maar eens op.eerste kleine stap is gezet!
Lijkt mij een ideaal tijdsvak om stiekem posters te hangen...

Oftewel, leuk bedacht, samen met het Communicatiehuis. We wachten met spanning op de invulling van het programma, want tot nu toe blijven het gewone loze teksten van paarse broeken!

Verder weten we natuurlijk nog niet 100% helemaal zeker hoe de vork nu in de steel steekt.. is het wel echt een actie van de PvdA, of gaat Roy solo...
Wordt vervolgd?!

Reacties

RoyBouten schreef op :
Hmmm, leuk verzonnen, zou het zelf bijna geloven. Twee kleine probleempjes;

1. De campagneactiviteiten waar ik het over had waren anderen (zoals je op Twitter ook kunt lezen hebben we maandag het programma besproken). Ik heb me die avond in het concept verdiept. Ik heb anderhalve nacht achter mn laptopje gezeten (heb geen draadloos internet, je mag komen controleren, let dan alleen niet op de rommel en op de hamster) maar heb hem op mn werk op stick gezet en thuis bekeken.
2. Die mail kan absoluut niet vanuit mijn computer gestuurd zijn. Mijn computer lag namelijk overhoop. De laatste tijd internet ik alleen via mijn telefoon en via mijn werk. Ik werk in een organisatie met 1000 personen en op een flex plek. Ik zit nooit op dezelfde plek te werken. Die 1000 personen die werken onder hetzelfde ip nummer. Zo kan ik bijvoorbeeld niet met een college die op een andere computer zit stemmen op bepaalde sites als een andere collega dat al gedaan heeft. Al mijn mailtjes (vanuit mijn eigen hotmail account) zijn dan ook gestuurd vanaf mn werkplek.

Sorry...
RoyBouten schreef op :
En ik moet eerlijk zeggen. Een gedeelte van de campagneactiviteiten had met iets ludieks te maken, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen. Dat komt nog wel!!
Gradje schreef op :
Hmmmm.... the plot thickens...

Wordt dus zeker vervolgd! :D
I'm on a horse.
RoyBouten schreef op :
Kan er ook niet meer van maken. Maakt me wel nieuwsgierig of er collega's hier zijn die dan actief zijn voor andere politieke verenigingen. CDA en SP dacht ik niet. Essentie ken ik de lijst nog niet van.
RoyBouten schreef op :
Quote: GradjeHmmmm.... the plot thickens...

Wordt dus zeker vervolgd! :D
Ga ik vanuit...
Gradje schreef op :
Hmmmmm....

Toch opmerkelijk...
mailtjes die van het gemeentehuis afkomen hebben een ander IP-adres. Maar een dieper onderzoek op het IP-adres van de afzender gaf echter toch nog wat bijzondere resultaten... Daarnaast is het IP-adres maar door één iemand gebruikt op Dreksbak, terwijl ook Leon Litjens en zelfs de leerplichtambtenaar ook wel eens onder normale werktijden reageren...

Niet dat we daar conclusies aan kunnen verbinden, maar... "iedereen is nog verdacht"...

Blijf kijken, dan heb je tenminste een alibi!
I'm on a horse.
RoyBouten schreef op :
Maar ik zit op het gemeentehuis van Venlo. Ben hier vanuit Haute Equipe werkzaam als beleidsondersteuner.
RoyBouten schreef op :
Heb jij trouwens niet het verkeerde beroep gekozen? :)

Moet wel zeggen dat ik wel verdomd nieuwsgierig wordt van deze 'onthullingen'.
Nakkie schreef op :
Spannend....
Too weird to live, and too rare to die.
Joeri schreef op :
*tromgeroffel*
Strid schreef op :
Zeer spannend! Ben toch ook wel nieuwschierig hoor! :D
RickT schreef op :
Het is gewoon van Essentie lijkt me zo, daar heb ik geen onderzoek voor nodig, alleen een beetje gezond verstand :P
De PvdA is toch geen nieuwe partij
Gradje schreef op :
Ja, het was ook zeker mijn eerste hunch, zoals ik schreef, maar is niet keihard.
Want waarom zou het per definitie voor een nieuwe partij moeten zijn? Alsof bestaande partijen geen reclame meer hoeven te maken... Er staat ook nergens dat het om een nieuwe partij zou gaan...

Verder kan ik Essentie nog niet linken aan de mail....
I'm on a horse.
Esther schreef op :
kun je ze niet gewoon terug mailen en vragen wie en wat ze zijn?? :P
Teun schreef op :
TUN TUN TUUUUUUUUNNNN....
KILL IT! KILL IT WITH FIRE!
RickT schreef op :
Quote: GradjeVerder kan ik Essentie nog niet linken aan de mail....
Het staat er letterlijk :P

?In essentie bieden wij de diepgang?