Dirk Marcellis, van talent tot topspeler.

Met het WK in volle gang probeert Dreksbak.nl ook voetbal-getint nieuws te brengen. De transfer van Dirk Marcellis van PSV naar AZ Alkmaar is breed besproken in de regio. De Horstenaar staat sinds zijn debuut in het eerste elftal van PSV voortdurend in de schijnwerpers. Veel mensen weten echter weinig van zijn leven vóór dat debuut. Aan de hand van een interview proberen wij een kijkje in de keuken van de opleiding tot professioneel voetballer te geven. Zo komen Wittenhorst, VVV en ook PSV aan bod.

Op 11 april 2007 maakte Nederland kennis met Dirk Marcellis. In de Champions League ontmoeting tegen Liverpool maakte de destijds 18- jarige verdediger een solide indruk. Ook al werd hij met een door velen makkelijk gegeven rode kaart van het veld gestuurd. Daarna ging het snel met de Horster verdediger en speelde hij twee seizoenen lang vrijwel iedere wedstrijd voor zijn club PSV. Het afgelopen seizoen verliep echter moeizaam bij de Eindhovende hoofdmacht. Een overstap naar een andere club leek de enige uitkomst om aan voetballen toe te komen. In dit artikel blikt Dirk Marcellis terug op zijn verleden en geeft hij een kleine glimp in zijn toekomst.


Ik ben mijn carrière begonnen bij RKSV Wittenhorst. Dit is een voetbalvereniging afkomstig uit het dorp Horst. Daar ben ik geboren. Bij deze club kom ik de afgelopen jaren wat minder omdat ik ben verhuisd naar Eindhoven. Eerst kwam ik regelmatig langs om wedstrijden of trainingen te kijken, ik ken veel mensen daar. Hier heb ik drie jaar gevoetbald. Voor mijn idee waren de trainingen goed verzorgd. Zelf merkte ik op die leeftijd nog niet echt dat ik erbovenuit stak. Het ging wel allemaal vrij gemakkelijk maar het is toch vooral lang leve de lol. En daar is niets mis mee. Het blijft toch vooral een spelletje. Deze voetbalvereniging is een prima opstap voor jongens die uiteindelijk op een hoger niveau zullen eindigen.

Na drie leuke jaren kwam ik terecht bij een jeugdplan van de Venlose voetbalclub VVV. Hier kwamen de beste jongens uit de regio terecht. Het was nog niet echt een intensieve jeugdopleiding zoals ik die later bij PSV mee zou maken. Op de woensdagavond werd er getraind en iedere zondag werd er een oefenwedstrijd gespeeld. Hier zat ik iedere keer bij. Bij dit jeugdproject was er een andere manier van werken dan bij Wittenhorst. Alles eromheen werd ook wat beter aangepakt. Zaken als trainingspakken en kleedlokalen waren allemaal van hogere kwaliteit. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk. Deze kwaliteit vertaalde zich ook op het veld. Het ging allemaal wat sneller en vooral wat harder. Er werd meer van je gevraagd. Aan het eind van de rit was het doel om terecht te komen in de D1 van VVV. Bij mij was dit een iets ander verhaal omdat PSV om de hoek kwam kijken. Uiteindelijk heb ik dan ook voor de Eindhovense topclub gekozen.

PSV was niet meer te vergelijken met Wittenhorst. In alles merkte je het een van de beste clubs van het land is. Van sfeer bij de club tot naar hoe er door anderen naar je gekeken wordt. Alles was groot, en perfect tot in de puntjes geregeld. Er kwamen jongens vanuit het hele land, vooral het zuiden. In de randstad is natuurlijk meer concurrentie van grote clubs die voor die spelers dichterbij liggen. Het was veel meer prestatiegericht. Je moet de beste zijn, je moet winnen. In plaats van een keer in de week trainen en een oefenwedstrijd moest ik voortaan tot vier keer in de week trainen en soms wel twee competities tegelijk spelen. De belasting werd ineens een stuk hoger.

Ik ging in die tijd ook nog naar school. Dit was af en toe wel zwaar, maar er werd rekening mee gehouden dat ik het ook nog druk had met sport. Je stapte om half 8 de trein in richting Eindhoven en om 7 uur pakte je dezelfde trein weer terug. Ik zat daar samen met Roy Beerens (Heerenveen) en Rens van Eijden (NEC) in de klas. Gelukkig hoefden wij sommige vakken niet te volgen zodat wij huiswerk konden maken. Dit scheelde weer wat tijd in de avonduren. Uiteindelijk heb ik mijn HAVO afgerond.

Na de komst bij PSV ging het aanpassen aan het niveau vrij goed. Tuurlijk, het was niet altijd gemakkelijk, maar ik hoorde meestal wel bij de beste van mijn lichting en speelde vaak bij een hogere lichting mee. Dit leverde mij een plaats bij de vertegenwoordigende jeugd elftallen van Nederland op. Het Nederlands elftal begint bij jongens vanaf 15 jaar. Daarvoor was er sprake van district-teams. Dit zijn jongens afkomstig uit dezelfde regio. Ik zat ingedeeld bij de provincie Brabant. Je speelde dan tegen de beste jongens van dezelfde leeftijd uit andere provincies. Dan merkte je al dat er goede tegenstand was. Dit was nog meer het geval toen ik bij het Nederlands Elftal onder 15 kwam. Toen ging ik echt tegen andere landen spelen. Het is altijd goed voor je ontwikkeling om tegen een tegenstander te spelen van een zo hoog mogelijk niveau. Ook merkte je tactische verschillen. Nederland is heel erg op tactiek gericht. Vrijwel iedereen speelt in de jeugdopleiding 4-3-3. Dat is de Nederlandse manier van spelen. In de competitie kwam je dan ook vrijwel niets anders tegen. Op de internationale toernooien waren er teams die 5-4-1 of 4-4-2 speelden. Het verschil met competitiewedstrijden was dan ook groot. Ook dit is positief voor je ontwikkeling als voetballer. Hier heb ik veel van geleerd.

Naderhand liep ik steeds meer van de vertegenwoordigende jeugd elftallen af. Tot aan Jong Oranje en zelfs bij ‘het’ Oranje heb ik meegedaan. Op dat niveau zijn de verschillen tussen de verschillende landen goed te merken. Verschillende landen maken gebruik van een verschillende voetbalfilosofie. Zo zal een Macedonië of Armenië negen van de tien keer met zijn allen voor eigen doel staan verdedigen. Terwijl een team als Spanje vooruit zal willen voetballen. Dit verschil merk je altijd. Het maakt niet uit tegen welke leeftijd je voetbalt.

Bij PSV begon het steeds beter te lopen. Ik had vrijwel elke wedstrijd een basisplaats in het eerste elftal. Onder Ronald Koeman en Sef Vergoossen zijn wij zelfs landskampioen geworden. Dit seizoen is begonnen door Koeman, in de winterstop vertrok hij naar Valencia. Toen kwam Sef Vergoossen om als tussenpaus het seizoen af te maken. Met succes. Het zijn beide trainers met wie ik prettig heb samengewerkt. Koeman geeft je veel vrijheid, Vergoossen is toch meer van de duidelijke afspraken. Ik hou daar wel van, duidelijkheid.

Bij PSV verliep afgelopen seizoen erg moeizaam. Zowel voor de club als voor mij persoonlijk. Fred Rutten ziet het niet echt in mij zitten. Ik heb dan ook bijna niet gespeeld. Dat is niet goed voor een voetballer. Op een leeftijd zoals die van mij hoor je te spelen. Daar wordt je een betere voetballer van. Ik zit midden in mijn ontwikkeling. Op de trainingen was Rutten heel erg gedreven, hij zat er bovenop. De trainingen waren ook van een zeer hoog niveau. Dat was wel positief voor mijn ontwikkelingen. Maar het was nog beter geweest als ik ook had gespeeld.

Volgend seizoen speel ik bij AZ. Het is jammer dat het bij PSV niet zo goed gelopen is. In het voetbal hoef je maar een trainer tegen te komen die het niet in je ziet zitten, dan heb je meestal geen andere keus dan te vertrekken. Zelf verwacht ik dit seizoen veel te spelen en om terug te komen op mijn oude niveau. De doelstelling van AZ is om in de top vijf te eindigen. Het is nog een beetje kijken en afwachten. Misschien komen er nog spelers bij, of vertrekken er nog. Er zijn zoiezo al drie nieuwe jongens gehaald. Viergever, Falkenburg en ik. Er staat volgend seizoen een nieuw team. Gert-Jan Verbeek is de nieuwe trainer. Ik kijk er naar uit om onder hem te werken. Hij lijkt mij een man die houdt van hard werken en die heel duidelijk is in wat hij wil. Dat lijkt mij wel wat.

Reacties

janwillem3488 schreef op :
Mooi artikel.
Aantal spellings- en stijlfoutjes:
"Ook al werd hij met een door velen makkelijk gegeven rode kaart van het veld gestuurd." - Zin klopt niet helemaal volgens mij.
"Laterna" - geen Nederlands volgens mij(Naderhand ofzo).
"Zo zal een Macedonië of Armenië negen van de tien keer met zijn allen voor eigen doel staan verdedigen." - een weghalen.
"zoiezo" - sowieso
Randy schreef op :
Heb zelf ook al wat slordigheidjes gespot maar die kan ik niet meer veranderen? Weet niet of dat zo hoort?
Lennart schreef op :
leuk om te lezen.

alle succes toegewenst bij az :)
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Gizo88 schreef op :
Hopelijk komt hij bij AZ weer veel aan spelen toe want dat is hem van harte gegund. Jammer dat PSV hem heeft laten gaan en dat Rutte de voorkeur geeft aan buitenlandse spelers terwijl hij ook goede spelers uit de eigen opleiding in de selectie heeft.
Nakkie schreef op :
Jaja Succes bij AZ.

En verontschuldigingen voor het niet draaien van Monaco afgelopen zaterdag.
Dirk was nog een van de enigste die het netjes kwam vragen i.p.v. het podium op te banjouren en mensen te bedreigen :D
Too weird to live, and too rare to die.
Raase schreef op :
Leuk artikel, succes bij AZ. Ben sowieso benieuwd hoe AZ het gaat doen. Is volgens mij een heel nieuwe club geworden (nieuwe eigenaar, nieuwe spelers, nieuwe coach)
Lennart schreef op :
niet te veel succes overigens..

ajax mag dit jaar wel weer eens een keertje kampioen worden ;)
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Teun schreef op :
Veel succes bij AZ, erg jammer dat je bij PSV niet meer aan spelen toe kwam.

Quote: Lennartniet te veel succes overigens..

ajax mag dit jaar wel weer eens een keertje kampioen worden ;)
nee lennart....dat mogen ze niet :).
KILL IT! KILL IT WITH FIRE!
Frenklin schreef op :
Veel succes bij AZ, waar je het vertrouwen waarschijnlijk wel gaat krijgen :d Jammer dat psv je dat vertrouwen niet geeft.
Janneke schreef op :
Quote: Lennartniet te veel succes overigens..

ajax mag dit jaar wel weer eens een keertje kampioen worden ;)
holladijeej, yes indeed!
Nakkie schreef op :
Quote: TeunVeel succes bij AZ, erg jammer dat je bij PSV niet meer aan spelen toe kwam.

[...]
nee lennart....dat mogen ze niet :).
+1 voor teun
Too weird to live, and too rare to die.
RickT schreef op :
onbegrijpelijk dat een Salcido wel mag spelen maar Dirk niet...

maar succes bij retteketet AZ
Alex schreef op :
psv zal er vast spiet van kriege
Strid schreef op :
Leuk artikel om te lezen!
Erg balen dat PSV niet meer zag wat ze in handen hadden.
Dirk heel veel succes bij AZ! :)