Dat mag dus niet he...

Weer een stukje over een van mijn grootste ergernissen, namelijk de bemoeizucht van onze overheid. Steeds weer komen er nieuwe regels en wordt het een na het ander weer verboden. Nederland is erg ‘soft’ op het gebied van softdrugs, iets wat ik van harte toejuich. Maar door een overvloed aan regels en wetten is het technisch niet moeilijk om ook de aanvoer te legaliseren. Men wil wel, maar het is juridisch erg lastig en iedereen zit er mee in z’n maag. Maar is een regering er juist niet voor om er dan iets aan te doen en die overbodige regels te herzien? Nee dat is weer te ingewikkeld en daar hebben ze zelf voor gezorgd.

Wat ik ook een goede zaak vindt is het redelijk strenge alcoholbeleid, geen alcohol onder de 16. Voor jongeren is het nog steeds gemakkelijk om aan alcohol te komen, maar in Horst wordt er tegenwoordig bij de kroegen toch vrij streng op leeftijd gecontroleerd. Zelf ben ik vrijwilliger bij OJC Niks waar iedereen zich dient te legitimeren en vervolgens een 16+ of 16- bandje krijgt. Zo weet je meteen wie je binnen hebt en wie wel of geen alcohol mag drinken. Maar ook bij de Lange en Blok 10 merk ik dat mensen regelmatig geweigerd worden omdat ze niet aan kunnen tonen dat ze 16 jaar of ouder zijn. Dat een enkeling die jonger dan 16 jaar is toch binnen komt houd je niet tegen. Ook wordt er streng gecontroleerd of er geen alcohol aan minderjarigen verkocht wordt en de straffen zijn ook niet mis. Helaas beseft de 15-jarige puber dat niet en je kunt het zo eigenlijk ook niet kwalijk nemen, zelf was ik toen precies hetzelfde. Dat 15-jarige jongeren door ambtenaren gebruikt worden om tijdens grote drukke evenementen bier te laten halen gaat me dan weer veel te ver.

Waar ik me dan wel over op kan winden is het rookverbod. Langzaam wil de regering zo ver gaan dat zij voor ons bepalen wat we wel en niet mogen doen/eten/drinken/gebruiken. Al decennia lang wordt er gewoon gerookt in de kroegen en men is er ook aan gewend. Je gaat geen kroeg of discotheek binnen om even lekker gezond bezig te zijn. Weer komt hier het bureaucratische aspect bij kijken want personeel heeft recht op een rookvrije werkplek. ‘Ow, dat geldt dus ook voor personeel in kroegen en discotheken. Weet je wat, niemand mag meer in de kroeg roken!’. Nee, maak gewoon een uitzondering voor de horeca! Een kroeg zonder sigarettenlucht is als een cafetaria zonder frikandellen, dan is het gewoon geen cafetaria meer. Volgens mij weet je voor dat je bij een kroeg solliciteert wat je te wachten staat. Roken hoort naar mijn mening in een kroeg en ga nu niet zo triest doen om ons dat ook nog eens af te nemen. Om trouwens nog maar te zwijgen over de enorme bier en zweet lucht die er nu overal hangt. Nog even en de overheid gaat bepalen wat we iedere dag te eten krijgen en hoeveel velletjes wc papier we mogen gebruiken om onze reet mee af te vegen. Ow en het leuke is, ik rook niet eens!

Stiekem kan ik ook wel een beetje waardering opbrengen voor de kroegen die scheit hebben aan het rookverbod. Ook zij zien de gezelligheid, de sfeer, de klanten en de omzet dalen en ze willen zo een statement maken. De controle op het rookverbod is minimaal en het kost een hoop tijd en geld. Geld wat beter geïnvesteerd kan worden in onderzoek naar harddrugs. Ik schrik er tegenwoordig van hoeveel jongeren harddrugs gebruiken. Men kijkt niet eens raar op als Pietje tegen Klaasje verteld dat hij weer een lijntje gesnoven heeft of een pilletje heeft gebruikt, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Deze ontwikkeling baart me grote zorgen en het wordt tijd dat de overheid hier iets aan gaat doen i.p.v. pietluttige wetsvoorstellen te bedenken om het burgertje te pesten. We bepalen zelf wel hoe we leven. Dat politici een saaie jeugd hebben gehad hoeven ze niet op ons af te reageren. We stemmen niet allemaal ChristenUnie en we heten niet allemaal Sonja Bakker.

- Rick

Reacties

Gradje schreef op :
Erg goede column Rick... Stond eigenlijknet op het punt zelf een column te schrijven, toen ik deze binnen zag komen.

Ik ben het eigenlijk meer dan grotendeels met je eens. De overheid is zich op heel veel vlakken teveel aan het bemoeien met het doen en laten van het individu.

Al moet ik zeggen dat ik het rookverbod een moeilijk punt blijf vinden, en heb er al heel wat discussies over gevoerd ;). Het principe 'niet meer roken in kroegen' is eigenlijk best goed. Ik rook zelf niet, en ik vind het toch behoorlijk stinken. Als je in de kroeg staat valt het maar half op, maar als je de volgende morgen wakker wordt en komt met je gezicht in de buurt van de kleding van de ovirge avond, dan ruik je meteen hoe erg het stinkt. En het kan aan mij liggen, maar ik vind het nu wel beter ruiken dan voorheen.
Het grote nadeel van het rookverbod is mijn insziens dat er geen direct alternatief wordt geboden aan de horeca: het is gewoon een absoluut verbod. Hierdoor worden er een aantal kroegen de dupe van, terwijl er ook andere oplossingen zouden zijn. Zo zou je bijvoorbeeld ook alle horeca kunnen verplichten 'iets' aan anti-rook-maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld: kroegen met een vergunning tot (bijv) 200 mensen moeten een goede afzuiging hebben (en zoiets valt wel te kwantificeren), en daarboven zijn café's verplicht om een rookhok te hebben (of roken algeheel te verbieden).

Maar eigenlijk zou het inderdaad beter zijn als deze wetgeving er totaal niet zou zijn...
Kroegen en roken waren gewoon onlosmakelijk verbonden. Collateral damage.

Over het 16-jaar-alcohol-verhaal plaats ik morgen ofzo wel een column. :)
I'm on a horse.
Roedie schreef op :
Ik vind het rookverbod juist fijn. Vrogah stond ik nog wel eens in de shuffle met pijn aan mijn ogen van de rook...
Of dat ook met afzuiging geregeld had kunnen worden is weer een ander punt :D
RickT schreef op :
Als niet-roker vind ik het trouwens ook vrij vervelend dat de rokers om de zoveel tijd naar buiten "moeten" om een sigaret te roken.

Maar met name de laatste alinea vind ik vrij shocking.
Janneke schreef op :
Ik rook zelf niet, maar ben geen voorstander van het rookverbod in de horeca. Tegenwoordig ruik je ALLES in een kroeg/discotheek. Geef mij dan maar die "stinkende rooklucht" ipv deze aroma's!!

Een nadeel is wel idd dat de rokers om de 5 minuten naar buiten moeten om een sigaret op te steken. Als een van de weinige niet-rokers zit er dan weinig meer op als dat je mee naar buiten loopt omdat je anders in je uppie blijft staan.. En 't is niet bepaald warm buiten momenteel! :P
Robkuh schreef op :
Ik vind het helemaal niet erg dat er een rookverbod is. Ik vind het een stuk prettiger om in een kroeg te staan die niet helemaal onder de rook hangt. Wel heb ik het idee dat kroegen tegenwoordig steeds meer die rookmachines aan hebben staan om de zaal met rook te vullen. Een mooie oplossing vind ik het concept wat bij de lange gebruikt is, het rokershok. De rokers hoeven niet allemaal buiten te staan, maar toch hangt die rook niet allemaal in de kroeg.
RickT schreef op :
Mja de kroegen hangen door die rookmachines sowieso onder de rook. En de rook die daar uit komt ruikt nou ook niet bepaald fris. Mijn kleren ruiken tegenwoordig trouwens naar alcohol/bier na een cafébezoek.
Jory schreef op :
Voor de bezoeker maakt het uiteindelijk geen zak uit. Ja je hebt geen rokers, maar dat wordt probleemloos gecompenseerd door rookmachines. En in je kleren blijft de geur van bier over, en die is minstens zo onfris als de combinatie met rokerslucht.

Voor de algehele gezelligheid zou ik het beter vinden. De rokers hoeven dan niet steeds naar buiten of naar een ander hok. En ook de gemiddelde kroeg krijgt een omzetverlaging te verduren.

Ik denk dat het inderdaad een gevalletje 'burgertje pesten' is. En die tot gevolg heeft dat het 'bedrijfje pesten' wordt. Hadden we niet zo'n links kabinet gehad was er allang iets aan gebeurd of was het er niet eens door gekomen.
En tot die tijd... Bitterballen!
Lennart schreef op :
goede column,

ik rook ook niet maar het boeit me geen hol als er gerookt wordt, die zweetgeur is soms echt te ranzig en ongezellig als de helft buiten staat te kijken.

en paddos verbieden is ook om te huilen :( straks gaan ze blowen nog helemaal verbieden.

ze moeten echt eens goed na gaan denken. denk dat ik maar d66 ga stemmen de volgende keer
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Nakkie schreef op :
Idd rick, vooral het de hele tijd naar buiten moeten is ergerlijk!
Too weird to live, and too rare to die.
Gradje schreef op :
Ja, nu ik dat lees is dat inderdaad veruit het ergste...

Sta je lekker met elkaar te praten gaat er één roken, gaat er nog een mee voor de gezelligheid, zegt de derde ja, dan ga ik ook even mee, en dan sta je ineens alleen... :(
I'm on a horse.