Dag langstudeerboete, hallo leenstelsel

Voor niets gaat de zon op. Waren studenten vorige week nog zo blij dat die vervelende boete op langstuderen van de baan is, zojuist is bekend geworden dat naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2014 nieuwe studenten hun basisbeurs moeten gaan lenen. Dit wil zeggen dat je standaard geen gratis geld meer krijgt, ook niet als je na vier jaar braaf al je studiepunten hebt binnengeharkt. Dit plan is momenteel in de maak en moet alleen op details nog worden uitgewerkt.


Er is deze keer wel een stuk beter over de maatregel nagedacht. Waar bij de langstudeerboete huidige studenten met terugwerkende kracht werden geconfronteerd met een stijging van het collegegeld met maar liefst 3000 euro per jaar wordt de nieuwe maatregel alleen voor toekomstige studenten ingevoerd. Voor de huidige studenten verandert er niets.

Het plan moet uiteraard nog worden uitgewerkt en het kabinet moet er uberhaupt eerst nog komen, maar als Rutte en Samsom er samen uit gaan komen ziet de situatie er in het kort als volgt uit:Bron: NOS op 3

Reacties

Sjors schreef op :
Tof dat er een stukje over is geschreven. Inderdaad wel een goede zaak dat dit enkel voor toekomstige studenten gaat gelden.
Helaas moeten ze het geld ergens vandaan halen...
RickT schreef op :
Ik vraag me wel af waarom je in Nederland 1700 euro betaalt en in België 600, Duitsland 1000 en in de Scandinavische landen 0 euro. En dan krijg je er in bijvoorbeeld Denemarken nog een beurs bij ook. Als ik nu moest studeren was ik waarschijnlijk naar België gegaan. Met dat sociale leenstelsel is niks mis, probleem is dat studeren ontzettend duur is, die studiefinanciering die je kreeg dekt dat maar deels. Uitwonend is het helemaal niet te doen.
Roedie schreef op :
Is dit voor het wettelijk college geld van 1700 euro, of de kosten van de opleiding, varierend van 7 tot 15K?
RickT schreef op :
Beide niet. Gaat over de studiefinanciering die wordt afgeschaft.
moon schreef op :
Er zullen denk ik ook veel meer mensen thuis blijven wonen dan op kamers.
RoyBouten schreef op :
Voordeel van leenstelsel tov langstudeerboete vind ik:

1. Gaat voor nieuwe gevallen gelden.
2. Je hebt zelf invloed op hoogte schuld.
3. Scholen gaan weer op kwaliteit beoordelen ipv zsm papiertje (scholen moesten ook 3000 langstudeerboete betalen).

Verder eens met zowel Sjors als Rick. We willen het systeem en de kwaliteit ervan veranderen. Dat geld wordt dus grotendeels door de studenten zelf opgehoest. Blijft cru dat het in andere landen anders geregeld kan worden.

Uiteindelijk oordeel lever ik pas als we weten wat er met aanvullende beurs gebeurt (voor minder rijke studenten), of de OV kaart blijft bestaan en hoe het aflossen is geregeld.