Column: Een vooroordeel is ook een voordeel

Door: Bas van Enckevort

Zooo dames en heren van het goede leven (want dat zijn we), ik vond het weer eens tijd worden voor een portie ongenuanceerde, gekleurde en subjectieve berichtgeving! En waarom? Niet omdat het kan, want dat weten we wel, maar omdat het leuk is! Je moet af en toe dingen kunnen zeggen waarvan je weet dat het eigenlijk niet kan en die je ook niet echt meent, maar die a) provoceren, en b) gewoon ontzettend om te lachen zijn.


Ter illustratie; ik zat in de nieuwjaarsnacht nog erg laat (ja hup dan, vroeg) ergens aan de bar te zeveren met wat mensen die erg hun best deden om iets samenhangends te vertellen (helaas strandden die pogingen consequent in óf een blauwtje óf een sprintje naar de ondergelopen urinoirs), en tijdens deze ongetwijfeld erg hoogdravende gesprekken lag een figuur net iets verderop op de bar te slapen. Deze goede man (geen idee trouwens wie ’t was) was het zuipen wat teveel geworden en had z’n korsakopje even ten ruste gelegd op de natte, plakkerige bar. Niets dan respect overigens voor deze schoonheid, hij had ook de keus kunnen maken om naar huis te gaan.
Anyway, deze clochard wordt wakker, kijkt slaperig om zich heen, stamelt: ‘AIDS zit tussen de oren’ en gaat weer lekker verder slapen. Kijk, op zo’n moment kun je de sfeer verpesten door de moraalridder uit te gaan hangen en iedereen een chagrijnige ochtenddip aan te praten, je kunt ook alles in verhouding zien en hier ontzettend hard om gaan lachen. Ik hoef niet uit te leggen wat onze reactie was. En zo kent iedereen wel voorbeelden van beweringen die je hardop niet zomaar zegt (‘as ge in de verzurging werkt ziede richtig gay’), maar die wel opluchten als je ze er efkes uitgooit (‘ma jong, ze zegge wal aalt daat die dom is, ma die stom kut snapt echt niks!’).

Moraalridders mogen trouwens -nu we toch ongenuanceerd bezig zijn- van mij kapotvallen. Van die bleude die met hun zeikerige betweterige opgeheven vingertje overal mensen de les staan te lezen, rot toch gauw op, met je flesje Strongbow (‘beer is meej net te fies’). Van die figuren die altijd staan te zeikstralen over buitenlanders maar in ’t echt alleen de shoarmaboer spreken, want in Venlo gaan winkelen met ‘t vrouwke is al een zeldzaam avontuur in de grote stad. Dat ze maar ergens anders de politiek correcte modelburger uit gaan hangen (‘fatsoen moet je doen’), maar niet als ik sta te zuipen, want van mensen zonder humor en relativeringsvermogen gaat bij mij de pils niet schuimen. Ik zei eens ‘serieus’ tegen iemand: ‘Normaal ben ik niet zo dronken als ik nog moet rijden, maar het duurt nog wel even tot de volgende bloedproef en bovendien staan ze toch niet te controleren nu dus ik durf het wel aan straks als het licht is. Op zich heb ik nog maar twintig biertjes op, kan nog wel, toch?’ Tja, dat iemand erin trapt en hier serieus op ingaat dat snap ik, daarvoor zeg ik dat, maar als de grap dan ontgaan wordt kan ik weer niet tegen. André van duin geweldig vinden maar geen idee hebben wat sarcasme is (‘kunde daat op de friet doon?’) en zwarte humor? Dat is de Cosby show. Kijk, je hoeft die kwats van mij niet leuk te vinden, integendeel, maar als je je grappen uit moet gaan leggen ben je in verkeerd gezelschap volgens mij.

Ook zoiets leuks; op een zondagmiddag voor ’t eerst bij je kersverse schoonouders op bezoek en als schoonvader dan stoer vraagt of je een biertje meedrinkt met een uitgestreken gezicht zeggen dat je van de dokter niet mag drinken voor zes uur. En daarna aan moeders vragen of het klopt dat de pil niet werkt als je ’s nachts hebt moeten kotsen, want ja, ‘we wooste ’t neet zeker dus ik docht;’k vroag ’t efkes noa beej ow, geej wet zoeiets wal’, gevolgd door een knipoogje.
Maar goed, ik dwaal af, ik had eigenlijk nog een mening over ’t een en ander maar dat bewaar ik tot de volgende keer. Dan waag ik mij onder andere aan wat totaal uit de lucht gegrepen beweringen over carnaval (praktisch elke c.v. is corrupt, ma ja, cultuur hè!), en tevens breng ik een ode aan dit –eigenlijk schandalige- volksfeest. Enfin, dit voor later dus. Wat ik eigenlijk wil zeggen met dizze kwats is dat je niet alles even serieus moet nemen en, last but not least: zelfspot en een zegen!

Ps wie weet nog een goede kapper voor mij? ;)

Reacties

RickT schreef op :
Kay 'stukske d'r af?' Kleeven natuurlijk
Lennart schreef op :
kan me er wel in vinden
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.
Roedie schreef op :
lekker geschreven!
Yeaup schreef op :
"Anyway, deze clochard wordt wakker, kijkt slaperig om zich heen, stamelt: ?AIDS zit tussen de oren? en gaat weer lekker verder slapen."
Dat was Tommie "Ad Rem" Minten, pakweg 11 uur 's ochtends in Walhalla, toen kwam ik net binnenwandelen.
Yeaup schreef op :
Oww en hij zei "AIDS is een keuze" ;)
Koen schreef op :
sjieke column basl :) sgrieftalent