Carnaval

Carnaval. Van origine een katholiek feest. Het werd gevierd om jezelf eens flink vol te stoppen met eten vlak voor de vastentijd. Tijdens die periode leefden mensen op het minimum noodzakelijke. De primaire levensbehoeften werden bevredigd. Niet meer dan dat. Dit duurt dan tot pasen, waarna ze weer gezellig door konden in hun vertrouwde ritme. Dit alles om Jezus te herdenken, hij was zelf ook 40 dagen lang in de woestijn aangewezen op het minimale.


Geboortegolf, kou, alcohol, hoempapa, gezelligheid, alcohol, kekke outfits en alcohol. Dit zijn woorden die mij te binnen schieten als ik denk aan het grootste volksfeest beneden de rivieren anno 2011. Niets mis mee eigenlijk. De oorspronkelijke tradities werden hardhandig overboord gesmeten en dit is wat er van over blijft. De pluspunten blijven behouden, de minpunten worden vergeten. Nieuwe tradities worden geboren. Het verkleden, de karakteristieke muziek en stuklopende relaties. Oh ja, het oorspronkelijke doel vergeten we voor het gemak ook maar. Gezellig een luxe avondmaal eten is passé. Drinken is het nieuwe eten. Spijs tijdens carnaval is om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk door kunt gaan met drinken.

Het is een feest voor jong en oud. ‘s Middags kom je werkelijk alles tegen. Kinderen. Grootouders. Jongeren. 40-jarige mannen met én zonder muts (Tip: mannen met muts zo min mogelijk proberen te passeren, gaat moeizaam). Des te later het wordt, des te meer druipt het publiek af. Behalve de jongeren. Van drie uur ‘s middags tot vier uur ‘s nachts vergt carnaval voor hen het maximale. Gezond is het niet. Wel leuk. Stilstaan en drinken. Afgewisseld met een ruzie omdat een jongen zijn handjes niet thuis kon houden en het meisje achterlaat met een dilemma. De stille drinker in de hoek of de meezinger op de vensterbank of hangtafel, iedereen vermaakt zich. Kortom, een feestdag. Begeleid door een soundtrack van Beppie Kraft, Frans Croonenberg en Kleffe Zök.

Ik snap de mening van buitenstaanders wel. Het volk boven de rivieren. Als je er niet mee bent opgegroeid begrijp ik dat je het belachelijk kunt vinden. Het is geen alledaagse kost om vier Power Rangers drinkend en rokend op televisie te zien. Als ze het dan een keer aandurven om het mee te komen vieren worden ze in het diepe gegooid. Al hoor ik vaker positieve dan negatieve ervaringen. Carnaval is een feest van vooroordelen. En ze zijn allemaal waar. Als je hiermee kunt leven heb je dé tijd van het jaar.

Reacties

Roelliej schreef op :
Columngenerator Randy (Brandy, sinds hij zijn B heeft gehaald) poept weer een toffe column uit. +1
Why are you wearing that stupid man suit?
RickT schreef op :
Carnaval is een levensstijl :)

Het enige 'nadeel' (voor zover je het een nadeel kunt noemen) is inderdaad de omhooggevallen mutsenbrigade van d'n Dreumel. Niet allemaal hoor, maar je hebt er een paar eeuwige zuurpruimen tussen zitten die een paar dagen in het jaar door moeder de vrouw worden losgelaten.
RickT schreef op :
Carnaval is een levensstijl :)

Het enige 'nadeel' (voor zover je het een nadeel kunt noemen) is inderdaad de omhooggevallen mutsenbrigade van d'n Dreumel.
RickT schreef op :
Carnaval is een levensstijl :)

Het enige 'nadeel' (voor zover je het een nadeel kunt noemen) is inderdaad de omhooggevallen mutsenbrigade van d'n Dreumel. Niet allemaal hoor, maar je hebt er een paar eeuwige zuurpruimen tussen zitten.
Tumke schreef op :
en ook DAT hoort er gewoon bij. dat is ook weer het mooie Rick.
RickT schreef op :
Is auk, het heeft ook zo z'n charme. Ik kan me ook altijd kostelijk vermaken door een avondje naar de licht- en geluidstechnici te kijken.
Die zijn zo op elkaar ingespeeld dat ze de complete ceremonie kunnen regelen zonder te communiceren. Alleen met een knikje van de een naar de ander wordt aangegeven dat er eentje bier moet gaan halen. :D
nelly schreef op :
schitterend feestje dat carnaval. alleen die hoempapa muziek ben je na de 1ste dag al tot misselijkheid toe moe:D
Sn00f schreef op :
Quote: nellyschitterend feestje dat carnaval. alleen die hoempapa muziek ben je na de 1ste dag al tot misselijkheid toe moe:D
Ownee, als ik eenmaal in die sfeer zit vind ik hem juist heerlijk! :D
Joeri schreef op :
dan moet je deze echt eens luisteren :)

RickT schreef op :
Quote: Joeridan moet je deze echt eens luisteren :)

Alsjeblieft zeg!!
Alex schreef op :
sjiek stuk tekst weer! haha dat filmpje is echt slecht:P
Sn00f schreef op :
Hehe nee die kan ik dan weer niet echt waarderen :P Dit is ook geen hoempapa, maar gewoon een slechte Limburgse cover van een populair nummer.
nelly schreef op :
[quote=Joeri]dan moet je deze echt eens luisteren :)

[/quote
goejedag zeg!!!doe is normaal!!!:D
Stannie schreef op :
was te verwachten dat hier een (slechte) carnavals-versie op gemaakt zou worden
Kiejs schreef op :
Zeer hoogstaande teksten, Jezus dat ga je dus weer de halve carnaval horen. Bedankt Harry&de gebroeke zwiegelkes
Prepare For Trouble and Make It Double!
Tumke schreef op :
haha wat een ellende
Sn00f schreef op :
Volgens mij zijn dit dezelfde gasten als die een remix hadden gemaakt van 'Nein Mann' :P Heb ik op de 11e vd 11e gezien.
Roelliej schreef op :
Watj eenj kutjmuziekj.
Why are you wearing that stupid man suit?
Rauff schreef op :
Quote: RoelliejWatj eenj kutjmuziekj.
Ja idd, die traden op op de 11de van de 11de met deze plaat:

three beer, please
Aap schreef op :
Quote: RickTIs auk, het heeft ook zo z'n charme. Ik kan me ook altijd kostelijk vermaken door een avondje naar de licht- en geluidstechnici te kijken.
Die zijn zo op elkaar ingespeeld dat ze de complete ceremonie kunnen regelen zonder te communiceren. Alleen met een knikje van de een naar de ander wordt aangegeven dat er eentje bier moet gaan halen. :D
inderdaad daar moeten ze echt een keer een documentaire over maken :)
nelly schreef op :
Quote: WayneNicekut carnavals muziek
nou nou beetje rustig he!!zijn mensen die dat wel toffe muziek vinde??toch??gij huurt ok niemand over den flubstep klage den gij altijd drejt!!
Sn00f schreef op :
Maar dr zijn toch ook geen mensen die dubstep niet vet vinden?
Joris schreef op :
dubstep of carnavalsmuziek, probeer hier maar eens the better of two evils uit te kiezen....
nelly schreef op :
Quote: Sn00fMaar dr zijn toch ook geen mensen die dubstep niet vet vinden?
nee nee dubstep is hard ma was ook de bedoeling dat bobje zou reagere ma die had het waarschijnlijk wer te druk mit zijn alterego zoals altijd!:D
nelly schreef op :
Quote: Jorisdubstep of carnavalsmuziek, probeer hier maar eens the better of two evils uit te kiezen....
haha doe dan ma harry en de gebroeke zwiegelkes :D