Cambrinus Concerten wil meer aandacht voor live popmuziek

Vorige week zaterdag heeft Stichting Cambrinus Concerten aan wethouder Ger van Rensch en aan de verschillende fracties uit de gemeente raad de nota "Aandacht voor live popmuziek in Horst aan de Maas" overhandigd. Ze hopen dat de gemeente op deze manier meer aandacht gaat besteden aan popmuziek (en cultuur in het algmeeen).


De basis van deze nota was een enquête die onder muzikanten en podia (café's, jongerencentra, festivals en theaters) is verspreid in juli 2009.
Volgens de muzikanten is de verkoop van muziek de laatste jaren behoorlijk gedaald, waardoor platenmaatschappijen ook weinig energie stoppen in het opnemen van cd's en promoten/touren van bands. Hierdoor raken 'onbekende' bands niet gemakkelijk aan een plaats in op (lokaal) podium, omdat podia liever op 'zeker' spelen met bekende(re) namen. Volgens de stichting is er dan ook sprake van een negatieve spiraal.
De muzikanten zijn dan ook vrijwel unaniem dat de overheid de popmuziek zou moeten steunen. 88% zegt dat er nu in ieder geval te weinig steun wordt verleend.

Er zijn ook 9 poppodia die op de enquête hebben gereageerd. Volgens sommige kan de relatie met de pers beter: ze publiceren alleen berichten als ze van de boeker of van de band komen. Als ze vanuit het podium komen lijkt het eerder reclame/advertentie. Verder is pers meestal alleen bereid er over te schrijven als het een bekendere naam is.

Ook zijn ze niet tevreden over de BUMA die volgens hen veel geld vragen en er vaak niks voor terugkrijgen. Ook zegt bijna de helft van de podia voor hun financiring afhankelijk te zijn van de baromzet. Hierdoor spelen ze vaak liever op "safe".

De wetgeving heeft de laatste jaren de poppodia de laatste tijd opgezadeld met onevenredige kostenstijgingen en beperkingen. Dat heeft tot gevolg dat de podia ("broedplaatsen van talent") verloren gaan. De stichting stelt dat vooral jongerencentra doordoor getroffen zijn.

Volgens de stichting ontbreekt er in Horst aan de Maas een degelijk cultuurbeleid, en is er dus ook geen specifiek popbeleid. Iets waar de gemeente volgens de musici de gemeente een belangrijke kans laten liggen. Door podia te ondersteunen hoeven deze minder 'veilige' en commerciële keuzes te maken, en kunnen deze weer meer 'durf' tonen in de programmering. Aan de andere kant zouden musici zelf ook meer aandacht moeten besteden aan PR en het bespelen van de media in het algemeen.

Je kunt de nota trouwens ook online doorlezen.

Reacties

Tumke schreef op :
goeie timing trouwens, gezien de aangekondigde bezuinigingen :D
RickT schreef op :
Dit bericht is toch een stuk anders en duidelijker dan dat op inHorst.nl, daar stond vooral dat jong talent geen podium werd geboden in Horst a/d Maas omdat poppodia liever op safe spelen. Er moest daarom meer subsidie naar poppodia, jongerencentra e.d. om zo het programmeren van regionale bands te bevorderen, mijn reactie daarop was:

Kroegen kan ik me wel in vinden, maar bij poppodia, lokale festivals en jongerencentra treden toch zeer vaak regionale bands op. Vaak wel in het voorprogramma van een grotere band maar ik heb zo'n beetje alle regionale bands al meerdere malen gezien bij o.a. OJC Niks, Walhalla, Canix, Perron55, Babouche, Steppin-in, Knorpop, Prilpop etc etc.

Er is wel degelijk een podium voor beginnende bands. Ik denk aan Early Adopters, TSAT, Park Bench People, Maniac Forces, Boys From The County Hell, Heideroosjes, The Schmucks, I Am A Doctor, Ovijf, Shoarmageddon en alle Lottumse metalbands ;)

En hoe moet meer subsidie dit bevorderen? Die bands komen vaak optreden voor 3 frikandellen speciaal en een kratje bier.
Ik zie het probleem van Cambrinus niet zo. Jongerencentrums doen naar mijn mening goed hun werk en helpen ook regionale bands in allerlei opzichten. Wat betreft die regeltjes vind ik wel dat ze wat soepeler mogen zijn bij culturele instellingen. Vroeger mocht je er niet roken omdat het een gemeentegebouw was en nu zitten we nog steeds met die sluitingstijd te kijken. Maar dat is een andere discussie.

Pers ben ik het ook mee eens. In de tijd van de Echo hadden we een hele checklist waar een artikel aan moest voldoen. Voor een #$^%& regionaal krantje. Maar als je hier aan voldeed werd het artikel altijd wel geplaatst. En regionale bands hebben ook vaker in de Limburger gestaan, laatst onze Horster-IJslandse trots nog met een grote foto. ;)

En je moet ook kijken wat je publiek wil. De constructie: grotere band met regionaal talent in het voorprogramma vind ik geen slechte keuze.
RickT schreef op :
Wel een goed gezelschap, mijn oom zat er ook bij zag ik ;)

Als genodigden zijn aanwezig: Arda Gerkens (Tweede Kamerlid SP), Mo'Jones, Mike
Roelofs, BJ Baartmans (allen muzikanten), Léon Bartels (producer), Marieke Peeters
(SPL/Stichting Popmuziek Limburg), Jan Duijf (Cambrinus), Chris Tangelder (Cultureel
Podium Roepaen Ottersum), Ko van der Velpen (Kunstencentrum Jeruzalem), Ewout
Wiedemeijer (OJC NIKS) en Marcella Dings (wethouder gemeente Horst aan de Maas).
Onder leiding van forumleider Frans Pollux (o.a. L1-presentator) wordt vanuit de zaal actief
aan de discussie deelgenomen door onder andere Ton Engels (muzikant en docent
Rockacademie Tilburg), Egbert Derix (muzikant en docent Rockacademie Tilburg), Joeri
Wilbers (directeur De Nor, Heerlen), Peter Thijssen en Jacques Hustinx (muzikanten).
Jules schreef op :
Goed dat er aandacht aan wordt geschonken. Samen bereik je toch meer dan alleen.

Kijk naar afgelopen weekend in OJC Niks, eindelijk wordt er iets degelijks geprogrammeerd en dat zie je meteen terug in de bezoekersaantallen. Er is wel een markt, maar je moet ze zien te bereiken...
boterbram schreef op :
ja maar die markt is wel onbetaalbaar, dus er zal ergens geld bij moeten. OJC Niks kan dit niet maandelijks doen, al is er blijkbaar wel vraag naar. Met andere woorden: MEER GELD VOOR LINKSE HOBBYSS!!
boterbram schreef op :
WTF!! ik sta op de cover van die nota:P hahaha. Dat wordt een rechtzaak net als Vampire weekend:P dan beloof ik dat de twee miljoen geinvesteerd worden in de programmering van Horster podia
RickT schreef op :
Quote: boterbramja maar die markt is wel onbetaalbaar, dus er zal ergens geld bij moeten. OJC Niks kan dit niet maandelijks doen, al is er blijkbaar wel vraag naar. Met andere woorden: MEER GELD VOOR LINKSE HOBBYSS!!
Maar daar gaat die nota niet over, die gaat juist over lokaal talent. En die spelen hier genoeg.
Gradje schreef op :
Nou ja, zoals Rick al zegt, volgens mij was er dit weekend nou juist waar die nota over gaat: in plaats van lokale namen in te huren, gaat men voor de veiligere 'commerciële'/bekendere alternatieve. En ik denk dat Aux Raus en C'mon & Kypski wel in die laatste categorie vallen. En volgens mij hoeft de gemeente geen geld te geven aan de portemonnees van díe artiesten.

Ben trouwens zelf geen muzikant, maar ik denk dat er ook een zekere vraag-/aanbod situatie is. Je moet ook niet onnodig geld in "linkse hobbys" pompen, puur om het feit dat die muzikanten anders geen boterham verdienen. Anders kun je wel iedere beroepsgroep gaan ondersteunen. Er moet natuurlijk ook behoefte zijn aan de muziek, en de band moet zelf ook professioneel willen zijn.
Daarnaast is muziek nogal gemeentegrensoverschreidend (3x woordwaarde), waardoor ik eerder zo kijken naar provinciale steun. Eventueel zouden gemeenten wel podia kunnen ondersteunen, maar ik denk dat dit bij stichtingen al indirect gebeurd.

Als ik namelijk naar het beeld van lokale artiesten bekijk, denk ik dat deze ook gewoon allemaal hun eigen plaats hebben verworven. Coverbands doen het altijd lekker goed op 'feestjes', en daar vind het gros van mensen het altijd aangenaam om naar te luisteren terwijl ze hun pilsje drinken. De bands die hun eigen muziek maken hebben denk ik ook genoeg podium, en als je die teveel gaat stimuleren (in de gemeente) krijg je er weer een overkill aan. Laat gewoon de markt z'n werk doen.
I'm on a horse.
Gradje schreef op :
Nou ja, volgens mij was er dit weekend nou juist waar die nota over gaat: in plaats van lokale namen in te huren, gaat men voor de veiligere 'commerciële'/bekendere alternatieve. En ik denk dat Aux Raus en C'mon & Kypski wel in die laatste categorie vallen. En volgens mij hoeft de gemeente geen geld te geven aan de portemonnees van díe artiesten.
I'm on a horse.
Gradje schreef op :
Nou ja, zoals Rick al zegt, volgens mij was er dit weekend nou juist waar die nota over gaat: in plaats van lokale namen in te huren, gaat men voor de veiligere 'commerciële'/bekendere alternatieve. En ik denk dat Aux Raus en C'mon & Kypski wel in die laatste categorie vallen. En volgens mij hoeft de gemeente geen geld te geven aan de portemonnees van díe artiesten.

I'm on a horse.
RickT schreef op :
Quote: GradjeNou ja, zoals Rick al zegt, volgens mij was er dit weekend nou juist waar die nota over gaat: in plaats van lokale namen in te huren, gaat men voor de veiligere 'commerciële'/bekendere alternatieve.
Maar wat stond er in het voorprogramma?
Park Bench People en Eargasm... lokaal talent. Al bakt die laatste er helemaal niks van ;)

Ben het met je eens Grad.
RickT schreef op :
Het resultaat is dat er weer een nieuw praatgroepje komt:

De gemeente Horst aan de Maas wil zich meer gaan inzetten voor de poppodia in de gemeente, zonder hiervoor extra financiële middelen vrij te maken. De gemeente wil bijvoorbeeld faciliteiten bieden om een popkoepel voor de gemeente Horst aan de maas op te richten. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de verstandhouding met en ondersteuning voor de poppodia verbeterd. Verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch laat dit in een reactie op de notitie Popmuziek die stichting Cambrinus Concerten enkele weken geleden presenteerde.
In het rapport geeft de stichting op basis van enquêtes onder artiesten en poppodia en een forumdiscussie aan dat er in de regio veel muzikanten en bandjes actief zijn. Deze krijgen nu echter te weinig ruimte om op te treden in kroegen en poppodia. Volgens Van Rensch gaat het goed met de popcultuur in de gemeente, maar kan het altijd beter. Popmuziek zal mede daarom volgend jaar veel aandacht besteden aan popmuziek in de cultuurnota.
http://www.inhorst.nl/nieuws/economie/horst/5176/wethouder-wil-popkoepel.html

Faciliteren zonder extra geld vrij te maken dus. Ik zou wat aan de popcultuur proberen te doen en ik zou beginnen met gelijke regels voor horeca en podia/sozen wil je een levendige muziekcultuur krijgen. Kost niks. ;)
RickT schreef op :
Het resultaat is dat er weer een nieuw praatgroepje komt:

De gemeente Horst aan de Maas wil zich meer gaan inzetten voor de poppodia in de gemeente, zonder hiervoor extra financiële middelen vrij te maken. De gemeente wil bijvoorbeeld faciliteiten bieden om een popkoepel voor de gemeente Horst aan de maas op te richten. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de verstandhouding met en ondersteuning voor de poppodia verbeterd. Verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch laat dit in een reactie op de notitie Popmuziek die stichting Cambrinus Concerten enkele weken geleden presenteerde.
In het rapport geeft de stichting op basis van enquêtes onder artiesten en poppodia en een forumdiscussie aan dat er in de regio veel muzikanten en bandjes actief zijn. Deze krijgen nu echter te weinig ruimte om op te treden in kroegen en poppodia. Volgens Van Rensch gaat het goed met de popcultuur in de gemeente, maar kan het altijd beter. Popmuziek zal mede daarom volgend jaar veel aandacht besteden aan popmuziek in de cultuurnota.
http://www.inhorst.nl/nieuws/economie/horst/5176/wethouder-wil-popkoepel.html
Tumke schreef op :
jieha
Poenie schreef op :
Beetje late reactie misschien maar ik lees het nu pas?

"...Die bands komen vaak optreden voor 3 frikadellen speciaal en een kratje bier.... "

Dat is nou net het probleem. Onderwaardering. Als de band goed is. Waarom betaal je ze dan niet? Omdat het hobby is? De band kiest er zelf voor? Een band krijgt niet eens een kratje bier, laat staan frikadellen. Een paar drankjes tijdens je optreden mag je hebben. De rest van de avond betaal je maar lekker zelf. In een soos is het vaak nog goed geregeld maar op de meeste plaatsen valt dat tegen. Je moet blij zijn dat je hier mag spelen? stralen ze uit. Het mag de kroegbaas niets kosten. Begrijpelijk hoor! Als de tent niet vol is 's avonds en je moet ook nog geld aan de band geven dan houdt de live muziek daar snel op.
Het is een groot misverstand dat een band alleen maar bestaat uit muzikanten die het doen "voor de hobby" Tuurlijk begint het daar mee! Voor mij is het in plaats van uit gaan. Ik speel met mijn vrienden. Maar als je regelmatig op kan treden en dus een bus moet huren om je spullen in de kroeg te krijgen (150 euro als je buiten de regio wil spelen) en de barman zegt dan dat je alleen gratis drank krijgt, dan is de hobby zo afgelopen wegens geld gebrek.

Als een band niet naar behoren word betaald dan hebben ze ook geen geld in kas waarmee ze de bus kunnen huren die ze wat verder weg zal brengen. Daardoor zullen ze sneller in de regio blijven hangen. Na 1 jaar heeft die band alle kroegen wel gehad hoor. Kijk naar I Am A Doctor. Die had je na een jaar wel genoeg gezien in Horst en omstreken lijkt me. Maar het is moeilijk om wat verder weg aan de bak te komen. 100 euro betaalt een regionale kroeg nog wel voor de band. Dat komt omdat die kroeg kan inschatten of de band bekend genoeg is. 50 km verderop weten ze helemaal niets en betalen ze dus ook niets. Maar het kost de band wel geld om daar te "mogen"spelen.

Volgens mij hebben podia en bands elkaar nodig maar op de een of andere manier is het podium de baas. Als het podium nou wat geld krijgt zodat ze minder risico lopen bij het boeken van een onbekende band, denk ik dat het allemaal een stuk beter gaat.
Poenie schreef op :
Beetje late reactie misschien maar ik lees het nu pas?

"...Die bands komen vaak optreden voor 3 frikadellen speciaal en een kratje bier.... "

Dat is nou net het probleem. Onderwaardering. Als de band goed is. Waarom betaal je ze dan niet? Omdat het hobby is? De band kiest er zelf voor? Een band krijgt niet eens een kratje bier, laat staan frikadellen. Een paar drankjes tijdens je optreden mag je hebben. De rest van de avond betaal je maar lekker zelf. In een soos is het vaak nog goed geregeld maar op de meeste plaatsen wordt je bijna als grof vuil behandeld. ?Je moet blij zijn dat je hier mag spelen? stralen ze uit. Het mag de kroegbaas niets kosten. Begrijpelijk hoor! Als de tent niet vol is ?s avonds en je moet ook nog geld aan de band geven dan houdt de live muziek daar snel op.
Het is een groot misverstand dat een band alleen maar bestaat uit muzikanten die het doen "voor de hobby" Tuurlijk begint het daar mee! Voor mij is het in plaats van uit gaan. Ik speel met mijn vrienden. Maar als je regelmatig op kan treden en dus een bus moet huren om je spullen in de kroeg te krijgen (150 euro als je buiten de regio wil spelen) en de barman zegt dan dat je alleen gratis drank krijgt, dan is het de hobby zo afgelopen wegens geld gebrek.

Als een band niet naar behoren word betaald dan hebben ze ook geen geld in kas waarmee ze de bus kunnen huren die ze wat verder weg zal brengen. Daardoor zullen ze sneller in de regio blijven hangen. Na 1 jaar heeft die band alle kroegen wel gehad hoor. Kijk naar I Am A Doctor. Die had je na een jaar wel genoeg gezien in Horst en omstreken lijkt me. Maar ?t koste ons gewoon te veel geld om verder weg te gaan spelen. 100 euro betaalt een regionale kroeg nog wel voor de band. Dat komt omdat die kroeg kan inschatten of de band bekend genoeg is. 50 km verderop weten ze helemaal niets en betalen ze dus ook niets.

Volgens mij hebben podia en bands elkaar nodig maar op de een of andere mannier is het podium de baas. Als het podium nou wat geld krijgt zodat ze minder risico lopen bij het boeken van een onbekende band, denk ik dat het allemaal een stuk beter gaat.
Poenie schreef op :
Beetje late reactie misschien maar ik lees het nu pas?

"...Die bands komen vaak optreden voor 3 frikadellen speciaal en een kratje bier.... "

Dat is nou net het probleem. Onderwaardering. Als de band goed is. Waarom betaal je ze dan niet? Omdat het hobby is? De band kiest er zelf voor? Een band krijgt niet eens een kratje bier, laat staan frikadellen. Een paar drankjes tijdens je optreden mag je hebben. De rest van de avond betaal je maar lekker zelf. In een soos is het vaak nog goed geregeld maar op de meeste plaatsen valt dat tegen. Je moet blij zijn dat je hier mag spelen? stralen ze uit. Het mag de kroegbaas niets kosten. Begrijpelijk hoor! Als de tent niet vol is 's avonds en je moet ook nog geld aan de band geven dan houdt de live muziek daar snel op.
Het is een groot misverstand dat een band alleen maar bestaat uit muzikanten die het doen "voor de hobby" Tuurlijk begint het daar mee! Voor mij is het in plaats van uit gaan. Ik speel met mijn vrienden. Maar als je regelmatig op kan treden en dus een bus moet huren om je spullen in de kroeg te krijgen (150 euro als je buiten de regio wil spelen) en de barman zegt dan dat je alleen gratis drank krijgt, dan is het de hobby zo afgelopen wegens geld gebrek.

Als een band niet naar behoren word betaald dan hebben ze ook geen geld in kas waarmee ze de bus kunnen huren die ze wat verder weg zal brengen. Daardoor zullen ze sneller in de regio blijven hangen. Na 1 jaar heeft die band alle kroegen wel gehad hoor. Kijk naar I Am A Doctor. Die had je na een jaar wel genoeg gezien in Horst en omstreken lijkt me. Maar ?t koste ons gewoon te veel geld om verder weg te gaan spelen. 100 euro betaalt een regionale kroeg nog wel voor de band. Dat komt omdat die kroeg kan inschatten of de band bekend genoeg is. 50 km verderop weten ze helemaal niets en betalen ze dus ook niets.

Volgens mij hebben podia en bands elkaar nodig maar op de een of andere mannier is het podium de baas. Als het podium nou wat geld krijgt zodat ze minder risico lopen bij het boeken van een onbekende band, denk ik dat het allemaal een stuk beter gaat.
Poenie schreef op :
Beetje late reactie misschien maar ik lees het nu pas?

"...Die bands komen vaak optreden voor 3 frikadellen speciaal en een kratje bier.... "

Dat is nou net het probleem. Onderwaardering. Als de band goed is. Waarom betaal je ze dan niet? Omdat het hobby is? De band kiest er zelf voor? Een band krijgt niet eens een kratje bier, laat staan frikadellen. Een paar drankjes tijdens je optreden mag je hebben. De rest van de avond betaal je maar lekker zelf. In een soos is het vaak nog goed geregeld maar op de meeste plaatsen valt dat tegen. Je moet blij zijn dat je hier mag spelen? stralen ze uit. Het mag de kroegbaas niets kosten. Begrijpelijk hoor! Als de tent niet vol is 's avonds en je moet ook nog geld aan de band geven dan houdt de live muziek daar snel op.
Het is een groot misverstand dat een band alleen maar bestaat uit muzikanten die het doen "voor de hobby" Tuurlijk begint het daar mee! Voor mij is het in plaats van uit gaan. Ik speel met mijn vrienden. Maar als je regelmatig op kan treden en dus een bus moet huren om je spullen in de kroeg te krijgen (150 euro als je buiten de regio wil spelen) en de barman zegt dan dat je alleen gratis drank krijgt, dan is de hobby zo afgelopen wegens geld gebrek.

Als een band niet naar behoren word betaald dan hebben ze ook geen geld in kas waarmee ze de bus kunnen huren die ze wat verder weg zal brengen. Daardoor zullen ze sneller in de regio blijven hangen. Na 1 jaar heeft die band alle kroegen wel gehad hoor. Kijk naar I Am A Doctor. Die had je na een jaar wel genoeg gezien in Horst en omstreken lijkt me. Maar ?t koste ons gewoon te veel geld om verder weg te gaan spelen. 100 euro betaalt een regionale kroeg nog wel voor de band. Dat komt omdat die kroeg kan inschatten of de band bekend genoeg is. 50 km verderop weten ze helemaal niets en betalen ze dus ook niets.

Volgens mij hebben podia en bands elkaar nodig maar op de een of andere mannier is het podium de baas. Als het podium nou wat geld krijgt zodat ze minder risico lopen bij het boeken van een onbekende band, denk ik dat het allemaal een stuk beter gaat.
Poenie schreef op :
Beetje late reactie misschien maar ik lees het nu pas?

"...Die bands komen vaak optreden voor 3 frikadellen speciaal en een kratje bier.... "

Dat is nou net het probleem. Onderwaardering. Als de band goed is. Waarom betaal je ze dan niet? Omdat het hobby is? De band kiest er zelf voor? Een band krijgt niet eens een kratje bier, laat staan frikadellen. Een paar drankjes tijdens je optreden mag je hebben. De rest van de avond betaal je maar lekker zelf. In een soos is het vaak nog goed geregeld maar op de meeste plaatsen valt dat tegen. Je moet blij zijn dat je hier mag spelen? stralen ze uit. Het mag de kroegbaas niets kosten. Begrijpelijk hoor! Als de tent niet vol is 's avonds en je moet ook nog geld aan de band geven dan houdt de live muziek daar snel op.
Het is een groot misverstand dat een band alleen maar bestaat uit muzikanten die het doen "voor de hobby" Tuurlijk begint het daar mee! Voor mij is het in plaats van uit gaan. Ik speel met mijn vrienden. Maar als je regelmatig op kan treden en dus een bus moet huren om je spullen in de kroeg te krijgen (150 euro als je buiten de regio wil spelen) en de barman zegt dan dat je alleen gratis drank krijgt, dan is de hobby zo afgelopen wegens geld gebrek.

Als een band niet naar behoren word betaald dan hebben ze ook geen geld in kas waarmee ze de bus kunnen huren die ze wat verder weg zal brengen. Daardoor zullen ze sneller in de regio blijven hangen. Na 1 jaar heeft die band alle kroegen wel gehad hoor. Kijk naar I Am A Doctor. Die had je na een jaar wel genoeg gezien in Horst en omstreken lijkt me. Maar het is moeilijk om wat verder weg aan de bak te komen. 100 euro betaalt een regionale kroeg nog wel voor de band. Dat komt omdat die kroeg kan inschatten of de band bekend genoeg is. 50 km verderop weten ze helemaal niets en betalen ze dus ook niets.

Volgens mij hebben podia en bands elkaar nodig maar op de een of andere mannier is het podium de baas. Als het podium nou wat geld krijgt zodat ze minder risico lopen bij het boeken van een onbekende band, denk ik dat het allemaal een stuk beter gaat.
RickT schreef op :
Nou ik vind het nog steeds een raar idee dat de gemeente commercieel ingestelde kroegen financieel moet stimuleren om iets te boeken waar schijnbaar geen interesse voor is binnen hun doelgroep.

De doelgroep in Horst is echt klein. In dichterbevolkte gebieden heb je wel café's en clubs waar ze veel livemuziek programmeren aangezien daar ook een markt voor is. Je moet muziek niet gaan opdringen, in sozen en poppodiums worden toch bands geprogrammeerd uit het hele land en daar komen ook de liefhebbers.
Tumke schreef op :
bij sozen is het van de ene kant wel weer makkelijker omdat je minder kosten hebt dan bij een club waar personeel moet worden betaald.
RickT schreef op :
ja klopt ook, en de PA die je nog bij moet huren... duur grapje om een band even te laten spelen.
Poenie schreef op :
Ja, alle kroegen zijn vast wel commercieel. Maar waar moet zo'n kroeg het geld vandaan toveren waarmee ze elke zaterdag een band betalen? Bier prijzen omhoog? ( Meer)entree vragen? Het is een negatief spiraaltje en je komt er niet uit. Kroegbazen durven ook niet vaak af te wijken van de standaard coverbands waar ze vaak te veel geld voor betalen. Als ze eenmaal succes hebben met zo'n band dan nemen ze niet snel wat anders. Beetje veiligheid vinden ze wel prettig lijkt me. Ik geef ze geen ongelijk maar er is moeilijk tussen te komen als je band geen bekendheid heeft.
Maar goed... ik weet niet of het geld dan via een subsidie moet komen...
Maarten schreef op :
Ik denk dat dit niet te doen is als gemeente Horst. Wat Poenie al aangeeft, de lokale bands zijn naar een jaar wel uitgespeeld in de gemeente. In mijn tijd bij Steppin-in hadden we heel regelmatig dezelfde lokale bands 3x per jaar. Buiten de kermissen of andere feesten kwam daar dan alleen de vaste groep volgers en wat stamgasten op af. Wat de grote cafe's gaan, terrecht, voor de coverbands want een zaal met 50 a 60 man voor een lokale band is ook niet alles en kleine cafe's met livemuziek ala de buhne zijn er weinig Het enige wat werkt is denk ik zoiets als popronde (zo heet dat volgens mij). Daar kunnen bands zich inschrijven en dan treden ze voor een vaste prijs op veel verschillende plaatsen in Nederland. Ik weet dat Demolution en Early Adopters hier een jaar aan hebben meegedaan. Maar dat moeten kroegen of sozen dan oppakken en daar moet een gemeente zich niet mee bemoeien
Dont worry about a thing, cause every little thing gonna be all right.
RickT schreef op :
Voor Popronde heeft Horst helaas te weinig café's en ook qua bereikbaarheid is het niet ideaal. Maar wel een leuk initiatief ja, je geeft je op als kroeg, krijgt bands toegewezen en je hoeft weinig te doen dan te zorgen voor drank geloof ik.

Maar wat we in Breda hebben meegemaakt is dat de kroegen opeens weigerde om aan Popronde mee te doen omdat het tenkoste ging van hun omzet. De bezoekers bleven weg omdat ze liever om 11 uur luisterde naar DJ XzifironisxZ of hoe die piemelhouseDJ's ook heten dan naar een onbekend bandje. Maar Breda is wel zo'n beetje de enige stad die niet meer meedoet met Popronde trouwens. Ik ga vrijdag naar Popronde Tilburg en ben eerder al naar Nijmegen en Eindhoven geweest en het is een erg leuk festival met op het einde altijd een vet eindfeest. En druk bezocht.
Tumke schreef op :
Blok 10 heeft toch Clash of the Coverbands.. Dat is al iets.
Poenie schreef op :
Ja, voor coverbands is dat wel leuk. Elk initiatief is trouwens welkom! Ach...we zullen zien.
a.s. vrijdag speelt er een erg onbekend bandje in de Niks heb ik gehoord. Als Try-out. Volgens mij spelen die ook gewoon voor wat consumpties...
Poenie schreef op :
Ja, voor coverbands is dat wel leuk. Elk initiatief is trouwens welkom! Ach...we zullen zien.
a.s. vrijdag speelt er een erg onbekend bandje in de Niks heb ik gehoord. Als Try-out. Volgens mij doen spelen die ook gewoon voor wat consumpties...
collisiontammi schreef op :
Even mijn mening hierover, haha!

Quote: boterbramja maar die markt is wel onbetaalbaar, dus er zal ergens geld bij moeten. OJC Niks kan dit niet maandelijks doen, al is er blijkbaar wel vraag naar. Met andere woorden: MEER GELD VOOR LINKSE HOBBYSS!!
Onzin natuurlijk, het geld voor die acts kun je makkelijk zelf 'verdienen' met kleinere en veilige activiteiten die toch erg leuk en laagdrempelig zijn. Als zoiets maandelijks gaat worden, raken de mensen er op uitgekeken en willen ze iets nieuws.

Quote: RickTMaar wat stond er in het voorprogramma?
Park Bench People en Eargasm... lokaal talent. Al bakt die laatste er helemaal niks van ;)
Support your local scene, geef de lokale bands ook een kans om te openen voor een landelijk bekende naam. Zo zijn zoveel bandjes doorgebroken.

Quote: PoenieVolgens mij hebben podia en bands elkaar nodig maar op de een of andere manier is het podium de baas. Als het podium nou wat geld krijgt zodat ze minder risico lopen bij het boeken van een onbekende band, denk ik dat het allemaal een stuk beter gaat.
Ik blijf toch van mening dat het in een band spelen een hobby is. bij de voetbal club betaal je immers ook contributie en ga je in de 3e helft drinken om de kas te spekken. Wij (Collision, Stratex of The Guilt Parade) proberen altijd elk optreden kostendekkend te houden als we in nederland spelen. Als we iets overhouden, dan kunnen we dat geld gebruiken voor optredens buiten de regio. Je kunt als band natuurlijk netjes een eigen contract opmaken waar in staat dat je gratis te drinken wilt. In de regionale sozen is dit trouwes niet zo'n probleem.

Quote: PoenieJa, voor coverbands is dat wel leuk. Elk initiatief is trouwens welkom! Ach...we zullen zien.
a.s. vrijdag speelt er een erg onbekend bandje in de Niks heb ik gehoord. Als Try-out. Volgens mij spelen die ook gewoon voor wat consumpties...
Waar is die reclame hiervoor?
Tonight at your house, it is not plouse
Poenie schreef op :
Als ik dat zo allemaal lees Tammie moet ik je toch gelijk geven.
a.s Vrijdag. Bewust geen reclame hiervoor, 't is ex I am a Doctor. Nieuwe bandnaam wordt druk over onderhandeld...
Nog maar een paar eigen nummers dus een echt optreden mag je het niet noemen. Het leek ons wel leuk om eens een keertje ergens anders te spelen/oefenen.
De deuren zijn natuurlijk wel gewoon geopend!
collisiontammi schreef op :
Ah zo, maar je wilt toch wel dat er wat mensen komen kijken? Of wil je gewoon even uitproberen voor je vrienden, familie en bekende?
Tonight at your house, it is not plouse
Poenie schreef op :
Tuurlijk mogen er mensen komen, helemaal niemand is ook zo zielig he. Maar om dit optreden nou met posters aan te gaan kondigen vonden we een beetje ver gaan eigenlijk... Misschien rent iedereen wel tijdens het 1e nummer het café uit, dan kunnen het er maar beter niet te veel zijn he! Om maar even op het originele onderwerp terug te komen. Wij vragen niet eens een consumptie vrijdag! Haha
Goed, Misschien tot dan?
collisiontammi schreef op :
Haha, ik kan er niet bij zijn. Wil jullie wel eens zien met eigen werk. Misschien dus een keertje in Canix ofzo.
Tonight at your house, it is not plouse
Monstertruck schreef op :
op een zondagje tijdens een matineetje of zo?? :)

ik ben erbij vrijdag....met de ganse familie!