Bijeenkomst starterswoningen America

Net zoals in alle dorpen in Horst aan de Maas wonen in America mensen die geven om hun dorp, mensen die zich van jongs af aan verbonden voelen met hun dorp en net als in alle dorpen van Horst aan de Maas wil de Americaan graag in zijn eigen dorp blijven wonen.

Maar kan dat ook? In vele dorpen van Horst aan de Maas is de bouw van starterswoningen een probleem. Projectontwikkelaars geven aan dat ze geen starterswoningen kunnen bouwen goedkoper dan 190.000 euro. Als ik naar mezelf kijk is dat geen starterswoning meer. 190.000 euro is een bedrag dat ik, en met mij vele jongeren niet kunnen betalen.


Maar Roy Bouten van de PvdA heeft een oplossing. Bouwen in eigen beheer! Hij heeft een collega politicus uitgenodigd om in Lottum zijn verhaal te komen doen en hebben als politieke partij, samen met de dorpsraad en de Lottumse jongeren 11 starterswoningen gerealiseerd. Er zitten starterswoningen bij van 140.000 euro!!! Omdat het project in Lottum zo'n succes was heeeft hij in de raad gezorgd dat het Bouwen in eigen beheer in de woonvisie staat en kunnen ook jongeren in andere dorpen met dit project aan de slag. De dorpsraad in America heeft deze kans met beide armen aangegrepen en wil jullie die kans geven!!

Wil jij met dorpsgenoten goedkoop een huis bouwen in je eigen dorp? Kom dan 9 september om 21:00 uur naar de naar de dorpsraadsvergadering aan de brug. Roy zal dan samen met iemand van de dorpsraad en een jongere uitleggen hoe het project in zijn werk gaat.

Hopelijk zijn jullie er allemaal zodat we met z'n allen in America kunnen werken aan betaalbare starterswoningen!!

Bron: Weblog Roy Bouten

Reacties

Janneke schreef op :
Dit idee heb ik al es gezien in "big" America, en England. Prima idee opzich.. Beetje jammer alleen dat ze bij ons in de straat schijnen te komen..
RoyBouten schreef op :
Moet eerlijk bekennen dat ik niet weet in welke straat je woontxD, maar dit is nog geen bestaand project. Buiten de reguliere projecten die spelen willen we jeugd die in het eigen dorp wil blijven wonen de kans geven betaalbare starterswoningen te bouwen. Het is dus nog niet zeker dat dit project er komt (hoop het wel uiteraard) en zo ja waar het komt.

Maar denk je dat er behoefte aan is?
RoyBouten schreef op :
Dit geldt overigens ook voor andere dorpen. Als er jongeren zijn die dit zien zitten, laat het me weten dan gaan we samen met jullie dorpsraad in gesprek en kijken we wat de mogelijkheden zijn!
Strid schreef op :
Ik vind het wel een goed idee. Want je hoort inderdaad van veel jeugd die wel een huisje willen in hun eigen dorp, maar dat het vaak te duur is. Hopelijk zijn er voor dit project ook zo veel geïnteresseerden als in Lottum.
Bert schreef op :
Goed initiatief :) Hopelijk komt het ook in meerdere dorpen.
Janneke schreef op :
@ Roy --> Putweg/Wouterstraat ;).

Kheb gehoord dat deze huisjes redelijk klein zijn, en dat je verplicht bent om er 5 jaar te blijven wonen..
maargoed, dit is natuurlijk alleen maar tamtam/roddels/je kent dat wel.

Ik ben er wss wel bij 9 september.
Verder gooi ik dit bericht wel eventjes rond op de mail, denk dat er meerdere geinteresseerde zijn voor deze avond!!
RoyBouten schreef op :
Top! Zal zorgen dat er wat gegevens mee worden genomen over de huizen die we nu in Lottum aan het bouwen zijn, zodat je ook concreet weet wat er mogelijk is.
leonlitjens schreef op :
Ansich is het initatief niet nieuw. In G'veen zijn ook al 10-woningen in eigen beheer gebouwd. In Lottum is het tweede project. Mbt bouwen op kernen is er nu aan een belangrijke voorwaarden voldaan nl het hebben of het kunnen verkrijgen van grond. In alle kernen is daar nu aan voldaan. Nu is het zaak dat iedereen die wilt kan bouwen in een centrum. Bouwen in eigen beheer is daarbij een uitgelezen mogelijkheid. Dit omdat hiermee de bouwkosten mn door eigen inzet verlaagd kunnen worden. Ook de kredietcrisis zal hier een positief efect op hebben. Dit omdat de bouwkosten agv de crisis dalen door lagere grondstofkosten. Ook bestaande woningen worden toegankelijker voor jeugd doordat de prijzen dalen. Dus ga er naar toe en maak gebruik van de mogelijkheden. Maak daarbij ook gebruik van de mogelijkheden die startersleningen bieden. Maak ook van deze mogelijkheden die een gemeente biedt gebruik.
RoyBouten schreef op :
Of het initiatief nieuw is of niet interesseert me eigenlijk vrij weinig, wat ik belangrijk vindt is dat onder andere in Lottum blijkt dat het werkt. Als jongeren in bijvoorbeeld America of Hegelsom op reguliere gronden aan een woning kunnen komen dan zullen ze dit echt wel gaan doen. Bouwen In Eigen Beheer is echter een middel waarmee jongeren goedkoper hun eigen wijke kunnen bouwen en verdiend onze steun. Ons initiatief is (terecht :) ) raadsbreed meegenomen in de woonvisie en kan als mooie basis dienen.

Op mijn weblog heb je trouwens het volgende gezegd;
roy, om onduidelijkheden te voorkomen. Ik heb die discussie gevoerd vanuit mijn rol als cda-lijsttrekker

Snap de opmerking niet helemaal maar besef me dat dit de basis is van jou reacties. Even goeie vrienden!
Strid schreef op :
Ik ben benieuwd of het in andere dorpen ook zo goed gaat lopen als in Lottum. Daar worden de huisjes echt mooi! :D En ze zitten heerlijk met alle jeugd bij elkaar!
Als ik dat zo zie zou ik zo op mezelf gaan wonen, maar ik zit eigenlijk thuis nog veel te goed ;)
leonlitjens schreef op :
roy, in de vorige discussie refeer je aan mij als wethouder. echter ik heb de discussie gevoerd vanuit een andere verantwoordelijkheid en dat wil ik helder hebben. heb geen zin in raadsvragen op het moment als ik vanuit een andere rol acteer. je weet nl dat het college met 1 mond spreekt en het kan zo zijn dat op onderdelen het cda de aankomende maanden een mening geeft die op onderdelen niet strookt met het beleid. vandaar. kan en mag ook omdat een ieder van sich de aankomende tijd vanuit zijn partij zal willen aangeven waar men voor staat.

wat ik met met het 'niet nieuw'wil aangeven is dat er meerdere voorbeelden zijn waarbij jongeren info kunnen halen. ik denk dat het nl goed is om meer voorbeelden te laten zien. geef een breder beeld. dus vanuit dat oogpunt zou het je moeten intresseren. ben maar gerust wij nemen je baby niet af :)
Strid schreef op :
Ik denk inderdaad dat het fijn is dat de jeugd meerdere voorbeelden zoet. Het voordeel van het voorbeeld van Lottum is dat dit ook binnen de gemeente Horst aan de Maas is, waardoor je misschien beter ziet wat de toekomst kan bieden dan dat je naar andere gemeentes gaat kijken. Want niet elke gemeente werkt op dezelfde manier, dacht ik zo.
RoyBouten schreef op :
Quote: leonlitjensroy, in de vorige discussie refeer je aan mij als wethouder. echter ik heb de discussie gevoerd vanuit een andere verantwoordelijkheid en dat wil ik helder hebben. heb geen zin in raadsvragen op het moment als ik vanuit een andere rol acteer. je weet nl dat het college met 1 mond spreekt en het kan zo zijn dat op onderdelen het cda de aankomende maanden een mening geeft die op onderdelen niet strookt met het beleid. vandaar. kan en mag ook omdat een ieder van sich de aankomende tijd vanuit zijn partij zal willen aangeven waar men voor staat.
Akkoord. DAn weet ik dat :)

Quote: leonlitjenswat ik met met het 'niet nieuw'wil aangeven is dat er meerdere voorbeelden zijn waarbij jongeren info kunnen halen. ik denk dat het nl goed is om meer voorbeelden te laten zien. geef een breder beeld. dus vanuit dat oogpunt zou het je moeten intresseren. ben maar gerust wij nemen je baby niet af :)
Prima. Ben het ook helemaal met je eens dat we een breed scala aan mogelijkheden aan moeten bieden, varierend van startersleningen (waar we ook mee in hebben gestemd) tot het stimuleringsfonds waar jij je hard voor hebt gemaakt en zeker ook het BIEB! Heb zelf wel eens de uitspraak gedaan dat ik denk dat iedere jongere in principe in zijn of haar kern moet kunnen wonen.
Strid schreef op :
Quote: RoyBoutenHeb zelf wel eens de uitspraak gedaan dat ik denk dat iedere jongere in principe in zijn of haar kern moet kunnen wonen.
Helemaal met je eens! :D