25 jaar Pretband “ZWANS”

Vijfentwintig jaar geleden op een zondagmiddag ontstond bij een Meteriks café aan de tap het idee om een muziekband op te richten. Een 6-tal vrienden tussen 16 en 18 jaar besloten om kolderieke rockmuziek te gaan (proberen) te maken. Op de achterkant van een bierviltje werden de eerste teksten geschreven. Niet te moeilijk, liedjes over het wel en wee van het boerenleven van Sjang, over vrouwen, shoarma en alles wat met feesten te maken had. Er werd wat gerepeteerd en het eerste optreden werd gepland. In 1989 organiseerde een plaatselijke bar/keet, waar de vrienden vaak vertoefden, een matinee voorafgaand aan een concert van de Janse Bagge Bend in Meterik. De band, die inmiddels de naam “Zwans” had gekregen verzorgde op dit matinee hun eerste optreden. Meerdere bezoekers van het middagmatinee hebben het niet meer gered tot het uiteindelijke optreden van de Janse Bagge Bend, later die avond…

De toon was gezet en er werden meer nummers geschreven. Oefene, oefene, oefene en dus wat minder naar de kerk. Optredens volgden op carnavalszater- en zondagen, mökebal, halfvastenbal, kermissen, soos en zelfs een bruiloft. Hiervoor werden namen verzonnen als “de Cora vaan Mora- toer” en later “Trekke met Annie”. Uitgangspunt voor de band was altijd : Nì te moeilijk en nì te duk.
Hoogtepunten waren zeker de meerdere keren dat Zwans het voorprogramma mocht verzorgen bij de toenmalige slotconcerten van Rowwen Hèze in de Mèrthal in Horst. Ruim 10 jaar geleden trad de pretband voor het laatst op in een uitverkochte zaal de Meulewiek in Meterik tijdens de carnaval, maar officieel is de band nooit gestopt.
Anno 2014 is het dus 25 jaar geleden dat met Zwans werd begonnen en het idee is ontstaan om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Op eerste paasdag 20 april, wordt er een Gàns-vastenbal georganiseerd in MFC de Meulewiek in Meterik. Vanaf 17.00 uur kan er een feestje gevierd worden met optredens van The Hedge, DJ Tack-It en pretband Zwans. Kaartjes hiervoor zijn in de voorverkoop bij café Kleuskens in Meterik en kosten € 5,-. Aan de dagkassa is de entree € 10,-. De organisatie is in samenwerking met muziekvereniging Concordia.
Zorg dat je erbij bent !

Reacties