15-jarigen en uitgaan

Ik kwam afgelopen weekend even op de site van café De Lange, en daar zag ik een nieuwsbericht waarin wordt medegedeeld dat: "Iemand die zijn of haar ID uitleent aan iemand anders, met als doel hem of haar toegang te verschaffen tot Café De Lange, krijgt direct een caféontzegging voor drie weken.".

Lijkt me op zich vrij duidelijk, en ik sta er helemaal achter. Het leuke is echter als je daarna de reacties gaat lezen op dat artikel. Afgelopen vrijdag waren er iets van 15 reacties, inmiddels staat de teller al op 47.


Best leuk om te zien hoe de twee kampen (15/16-jarigen vs. 16+) met elkaar proberen te discussiëren. Allemaal 15-jarigen die beweren dat er voor de rest niks te doen is, 'dreigen' met keten, en zeggen dat er echt niet zoveel verschil is tussen 15 en 16. Of de 15-jarigen die zeggen "een keet kun je ook niet zo makkelijk overal neerzetten hooooor !!!!
".
Aan de andere kant heb je de net-16-jarigen wiens vriendjes en vriendinnetjes nog net níet 16 zijn, en dus ook die gezelligheid willen.
Daarboven heb je dan nog de categorie mensen die nu buiten in de rij staan en niet binnenkomen, terwijl er blijkbaar allemaal 15-jarigen binnen zijn en de mensen die zich gewoon storen aan al die kleine kindjes.

Ik kan me in ieder geval heel goed vinden in het standpunt van De Lange, en wat dat betreft verschilt het ook niet van The Shuffle (waar ik heen ging toen ik 16 werd/was). 15-jarigen moeten gewoon geduld hebben: café's hebben gewoon een minimumleeftijd nodig, en de boetes voor het schenken van alcohol zijn niet mild.

Maar van de andere kant is het denk ik wel zuur voor de 15-jarigen dat er voor de rest niet echt wat te doen is. Het feit dat de Vlies gesloten is is voor zo'n groep natuurlijk erg jammer, maar dat hebben ze uiteindelijk ook weer min of meer aan zichzelf te danken: er bleek gewoon niet genoeg animo voor een vaste avond voor die leeftijdsgroep. Ik denk echter dat dat geen probleem moet zijn voor de kroegen, die hebben het al veel te druk met het naleven van alle regels. Misschien zouden ze op de situatie in kunnen springen door bijv. een zaterdagavond 14+ te maken.

Aan al die 15-jarigen zou ik dus zeggen: nog ff doorbijten, en over een jaartje mag je ook binnen. Ga in de tussentijd eens kijken bij een soos, is ook altijd heel gezellig, en ik begrijp dat je daar wel binnen mag. Maar gedraag je dan alsjeblieft wel gewoon als een volwassen persoon! :P

(oow, en mocht je naar de site van De Lange gaan, klik dan links in de poll even op Dreksbak ;) )

Reacties

RickT schreef op :
De Lange is nieuw, de lange is hip en de 15-jarigen zijn net als de rest erg nieuwsgierig. Maar op den duur zwakt dat ook wel weer af. Als ze echt zo'n behoefte hebben om uit te gaan moeten ze inderdaad gewoon massaal naar de Vlies gaan, maar schijnbaar is die behoefte er op die leeftijd nog niet.
En 16+ is voor kroegen natuurlijk makkelijk want ze hoeven eenmaal binnen aan de bar niemand meer om hun ID te vragen. 16+ is sowieso een mooie leeftijd voor een kroeg, van mij mag het nog wel 18+ worden ;)
Beans schreef op :
Als je kijkt op de site van de Lange is er een hele discussie gaande...
En natuurlijk gaat de discussie tussen de personen onder de 16, en de personen ouder dan 16.

Er wordt steeds gezegd dat er voor de jongeren geen kans meer is om uit te gaan onder de 16...
Anderen zeggen dat ze die kans hebben vergooit door niet meer naar de vlies te gaan.

Ook bestaan er ook de keten, die volgend sommigen de vlies de das om hebben gedaan. Nu is er in of om dorp weinig meer te doen voor de jongere jeugd, jammer dan.

Ik vind zelf:
Wettelijk is er de 16+ regel ingesteld. Dit is zo, en dit moet zo blijven. Anders moet de regel en de wet telkens worden aangepast, en wordt de leeftijd steeds lager. En uiteindelijk komt de jeugd toch wel aan zijn bier.

Kortom.... Geduld is een schone zaak. Dus wacht rustig je beurt af, over 3-4 jaar denken jullie precies hetzelfde...
Geloof me, we've been there..
RickT schreef op :
Ik heb ook maar even gereageerd, maar eigenlijk is het triest om er op in te gaan. Kroeg is minimaal 16+, klaar... geen discussie.
Nakkie schreef op :
Ik ben het eens met Rick, is natuurlijk kut als al je vriendjes binnen zijn.
Ik erger me niet echt aan die kiddies maar leuker wordt het er ook niet op. Vorige week bij idiot night was het bijvoorbeeld ook zo'n kinderpartijtje!
Too weird to live, and too rare to die.