Stelling week 17

Gradje schreef op :
Zoals op de voorpagina is te lezen gaan we iedere maand op de jongerenpagina in de Echo een stelling deponeren waarop hier via het forum op gereageerd mag worden.

Deze week bijten we het spits af met de volgende stelling:Kom maar op met die meningen
I'm on a horse.
Gradje schreef op :
Zoals op de voorpagina is te lezen gaan we iedere maand op de jongerenpagina in de Echo een stelling deponeren waarop hier via het forum op gereageerd mag worden.

Deze week bijten we het spits af met de volgende stelling:Kom maar op met die meningen
I'm on a horse.
RickT schreef op :
Volgens mij zijn de boetes al niet mis als blijkt dat je daadwerkelijk spijbelt. De controle er op is alleen erg lastig.
Ik vond dat ze op het Dendron altijd wel redelijk controleerde, maar dat is alweer een aantal jaartjes geleden. Dat er vervolgens ouders zijn die zo gek zijn om een brief te schrijven als zoonlief een zwaar weekend heeft gehad, tsja... daar doe je niks aan.
Voor eindexamen kandidaten vind ik het eigen verantwoordelijkheid, die vrijheid heb je op het HBO ook dus het is alleen maar fijn als ze op de middelbare school een beetje eigen verantwoordelijkheid krijgen. Als je daar niet mee om kunt gaan en zakt ben je schijnbaar nog niet klaar voor het hoger onderwijs.
Maar als leerlingen soms 3 uur moeten wachten dan mogen ze toch wel van het schoolterrein af, kom nou. Dat is de 'schuld' van de school zelf.
Paap schreef op :
ik ben zelf al n keer naar de leerplichtambtenaar gemoeten omdat ik op het dendron te veel spijbelde. Daar kreeg ik een flink verhaal te horen over wat de sancties wel niet allemaal waren, als ik daar voor een tweede keer zou komen, zou ik een boete krijgen van kweet niet hoeveel. Maar die boetes kunnen in de duizenden euro's lopen. Wat ik dan een beetje n kut sanctie vindt, want de gemiddelde scholiier kan dat niet betalen, dus zijn de ouders de dupe.

Controle op het Dendron is best goed, maar wat er met die controles gedaan wordt was toen eigenlijk erg matig (wel in mijn voordeel). Ik had in mijn laatste jaar het jaarrecord aantal keren te laat komen in n half jaar verbroken. was om de week wel n keer "ziek". En als ik na moest komen ging ik niet (waar ik nooit mee in de problemen ben gekomen, omdat daarop de controle minimaal was). Ik ben voor al dit spijbelen, één keer bij de leerplicht ambtenaar geweest dus. Je moet het HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL bont maken wil er een serieuze sanctie volgen.

Dus ik denk dat het wel goed is om beter te controleren, en daar ook wat mee te doen. Maar ook om ervoor te zorgen dat lessen aantrekkelijker zijn, zodat het leuker is om op school te zijn, waardoor het aantal spijbelaars, misschien afneemt.
En tot slot, een geldboete op spijbelen, treft meer de ouders dan de scholier!

Gradje schreef op :
Ik ben denk ik te braaf geweest... nooit echt gespijbeld. Wel eens verslapen, dat was dan gewoon briefje halen en de volgende morgen een kwartiertje eerder opstaan. Lijkt me een redelijke straf.

Had destijds wel altijd veel tussenuren (eerste lichting Tweede Fase), en toen zijn we wel eens op het terras gaan zitten tijdens drie tussenuren, maar daar deden ze destijd in ieder geval nooit moeilijk over.

Maar denk wel dat school een beetje goede straffen moet zetten tegenover spijbelen: er zijn genoeg middelbare scholieren die discipline nodig hebben, en zeker in hun vervolgopleiding waar ze wél die vrijheid krijgen moeten ze er goed mee om kunnen gaan. Maar als ik die verhalen van Paap hoor is het inderdaad wel een beetje een aanfluiting zo. Ik denk dat het nooit zo moet zijn dat je er zonder straf mee weg kunt komen, anders wordt alleen maar verleidelijker wordt om te spijbelen. En een middagje 'nablijven' lijkt me op zich genoeg straf voor de gemiddelde scholier. Geldboete's zullen inderdaad alleen maar de ouders bezwaren.

En van de andere kant moet school inderdaad meer tijd steken in het maken van een sluitend rooster, dan maak je het ook minder nodig om te spijbelen.
I'm on a horse.
lpa schreef op :
Volgens mij hebben jullie een verkeerd beeld van een leerplichtambtenaar. Boetes worden maar hoogstzelden uitgedeeld. De leerplichtambtenaar kan jullie ook helpen bij problemen op school, vragen over opleidingen, ontheffingen of alternatieve leertrajecten.
School heeft de plicht om verzuim te melden. Samen met school hebben we een verzuimprotocol gemaakt. Hierin staat hoe we omgaan met leerlingen die veelvuldig te laat komen, uren/dagen spijbelen of erg vaak ziek zijn. Dit doen we niet om jullie te pesten maar omdat het voor je toekomst erg belangrijk is om nar school te gaan en een diploma te halen.
Wij willen altijd het verhaal van 2 kanten horen en nodigen bij aanhoudend verzuim dan ook de leerling en ouders uit voor een gesprek op het gemeentekantoor of thuis.
Mocht je meer willen weten kunnen jullie me altijd bellen of mailen : 077-4779416, j.bergmans@horst.nl
Of wil je een keer komen kijken wat ik de hele dag doe mag je gerust eens op bezoek komen !! Zou ik erg leuk vinden.
Geniet nog van jullie vakantie !!!!!
groeten,
Jack Bergmans leerplichtambtenaar Horst aan de Maas
Lennart schreef op :
Ik zou gewoon niets veranderen.. echte probleemgevallen zul je altijd wel houden (ongeacht de zwaarte van de straf) dus ik denk niet dat je veel oplost met zwaardere straffen. Kunnen ze die energie beter stoppen in het zoeken van een oplossing voor het probleem. Dus waarom leerlingen spijbelen?

heb op het dendron ook aardig wat lessen gemist (ofja IK miste ze niet :P) maar dat was dan vooral in het laatste jaar.. ik heb het altijd meer als een voorbereiding op de volgende studie gezien :D
Dit bericht is gewijzigd door Lennart op di 21 december 2012 om 11:10.